254 CERUN KRITIKAL BERISIKO TANAH RUNTUH DI SELURUH NEGARA

Kerja sedang dilakukan. Kontraktor mengukuhkan cerun di tepi lebuh raya di Ampang yang rosak akibat tanah runtuh. – Azhar Mahfof/The Star

Kira-kira 254 lokasi di seluruh negara dikenal pasti sebagai cerun kritikal berisiko tanah runtuh, kata Jabatan Mineral dan Geosains (JMG). Daripada jumlah ini, 104 tapak diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi, 97 sebagai risiko sederhana dan 53 sebagai risiko rendah.

Sabah mempunyai cerun paling kritikal iaitu 36, diikuti Johor, Pahang, Terengganu, Kelantan dan Perak (masing-masing 25), Sarawak dan Selangor (21), Negeri Sembilan (19), Pulau Pinang (13), Kedah (lapan), Melaka ( 6), Perlis (4) dan Kuala Lumpur (1).

Menurut Ketua Pengarah JMG Datuk Zamri Ramli, 31 lokasi juga dikenal pasti sebagai kawasan titik panas tanah runtuh. Ini termasuk lokasi di sepanjang beberapa lebuh raya seperti Lebuh raya Hubungan Timur-Barat, laluan Tapah-Cameron Highlands, Seremban-Simpang Pertang, Rembau-Johol dan Lebuh raya Kuala Lumpur-Karak.

Lokasi di Sungai Buloh, Bukit Antarabangsa, Genting Peras dan Sungai Buloh juga antara yang tersenarai sebagai titik panas.

Di Sabah dan Sarawak, lokasi di Kota Kinabalu, Kundasang, Sandakan, Miri, Kapit dan Bau dikenal pasti sebagai titik panas.

Zamri berkata kawasan titik panas itu menyaksikan kira-kira 6,431 tanah runtuh dan 602 kematian sejak 11 Mei lalu.

7 taman eko-rimba yang berpotensi mengalami aliran serpihan juga dipetakan pada tahun 2023. Ia adalah Taman Eko-Rimba Lata Iskandar di Perak, Taman Eko-Rimba Sungai Tua di Selangor, Taman Eko-Rimba Jeram Toi di Negeri Sembilan, Taman Eko-Rimba Chamang di Pahang dan Lata Taman Eko-Rimba Payung, Chemerong dan Air Menderu di Terengganu.

Mereka yang tinggal di kawasan bercerun atau lokasi yang mempunyai sejarah tanah runtuh dinasihatkan supaya berhati-hati dengan persekitaran mereka. “Awasi pergerakan kecil di cerun, retakan tanah, dinding, tiang atau jalan raya. Hubungi Jabatan Mineral dan Geosains atau pihak berkuasa tempatan untuk maklumat atau bantuan lanjut,” kata Zamri.

Sumber: Star (24 Januari 2024)

Artikel asal di sini: https://www.thestar.com.my/news/nation/2024/01/24/254-critical-slopes-identified?