30% perokok e-rokok di Malaysia berumur 12 hingga 15 tahun

Perikatan Kawalan Tembakau Asia Tenggara (SEATCA) mengatakan e-rokok dengan nikotin adalah sangat menagihkan, dan bukti yang membimbangkan telah muncul mengenai kesan kesihatan penduduk yang buruk.

Perikatan Kawalan Tembakau Asia Tenggara (SEATCA) berkata kanak-kanak disasarkan khas melalui penggunaan watak kartun dengan 16,000 perisa, dan e-rokok yang menyerupai mainan dan gula-gula.

Kira-kira 30% daripada perokok e-rokok di Malaysia berumur antara 12 dan 15 tahun, menurut sebuah pertubuhan antitembakau serantau.

SEATCA berkata penggunaan e-rokok tersebar luas dalam kalangan kumpulan umur ini di Malaysia adalah lebih tinggi daripada perokok remaja yang tersebar luas iaitu 12.5% ​​(10.8% lelaki dan 1.7% perempuan).

Sebaliknya, perikatan itu berkata, negara lain di Asean, iaitu Brunei, Kemboja, Laos, Singapura dan Thailand, telah mengharamkan produk ini bersama kira-kira 40 negara lain di seluruh dunia.

Menggesa Malaysia supaya mengambil langkah yang sama untuk menghentikan trend yang semakin  membimbangkan ini, pertubuhan itu berkata e-rokok dengan nikotin adalah sangat menagihkan, dan bukti yang membimbangkan telah muncul mengenai kesan kesihatan ke atas penduduk yang amat buruk.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata e-rokok sedang dipromosikan secara agresif kepada golongan muda melalui media sosial dan pempengaruh.

“Kanak-kanak disasarkan khas melalui penggunaan watak kartun, ketersediaan sekurang-kurangnya 16,000 perisa, dan e-rokok yang menyerupai mainan, gula-gula dan peralatan sekolah,” katanya dalam satu kenyataan.

Di rantau Asean, katanya, kelaziman penggunaan e-rokok di Filipina dalam kalangan remaja ialah 14.1%, manakala di Indonesia, 11.8% pelajar menggunakan e-rokok.

“Walaupun kesan kesihatan jangka panjang tidak difahami sepenuhnya, ia telah ditetapkan bahawa ia menghasilkan bahan toksik, sebahagian daripadanya bersifat karsinogenik, dan yang lain meningkatkan risiko gangguan jantung dan paru-paru.

“Penggunaan e-rokok juga boleh menjejaskan perkembangan otak dan membawa kepada gangguan pembelajaran untuk golongan muda,” katanya.

SEATCA berkata produk ini berbahaya dan tidak berkesan untuk berhenti menggunakan tembakau seperti mana yang didakwa.

“Dakwaan pengurangan bahaya adalah tidak terbukti dan mengelirukan. Adalah lebih tepat untuk mengatakan ini adalah permulaan bahaya untuk belia yang tidak pernah merokok dan penggantian bahaya bagi perokok yang cuba berhenti,” tambahnya.

Sumber: Free Malaysia Today (14 Disember 2023)