6 Sebab Kenapa Kita Perlukan Biodiversiti

Para saintis memberikan amaran mengenai keadaan biodiversiti yang buruk. Di seluruh dunia, 1 juta spesies terancam dengan kepupusan yang akan berlaku. Kawasan alam semula jadi dan ekosistem sedang dikorbankan dengan tangan manusia. Mengapa kita memerlukan biodiversiti? Di bawah adalah 6 sebab yang perlu anda ketahui.

1. Perubahan iklim dan biodiversiti adalah berkait rapat. Alam semula jadi memainkan peranan penting dalam memerangi perubahan iklim. Pemusnahan hutan, tundra dan lautan membebaskan gas rumah hijau, mempercepatkan pemanasan global. Penyelidikan menunjukkan bahawa hutan yang pelbagai menyerap lebih banyak karbon. Selain itu, alam semula jadi yang pelbagai membentuk penghalang terhadap cuaca ekstrem seperti ribut, kebakaran hutan dan tanah runtuh.

2. Keterjaminan makanan. Dua pertiga daripada makanan kita diperoleh daripada hanya 9 tanaman, manakala terdapat kira-kira 6,000 varieti yang boleh kita tanam dan makan. Ini menjadikan sistem makanan kita terdedah kepada cuaca melampau, perosak dan penyakit. Bolehkah kita bertahan tanpa beras, gandum atau soya? Memulihara dan meningkatkan biodiversiti dalam sistem makanan kita adalah penting. Kita perlu memulihara dan membiak baka pelbagai varieti tanaman yang berbeza serta lebih tahan terhadap penyakit dan perubahan iklim. Terdapat juga baka lembu yang kurang mengeluarkan metana, menghasilkan susu dan daging serta lebih sihat. Diet yang lebih berasaskan tumbuhan boleh membantu dalam peralihan kepada jenis protein yang lebih mampan. Jika kita mahukan kedua-dua biodiversiti dan makanan yang sihat, mengubah cara kita menghasilkan dan mengambil makanan adalah salah satu cabaran utama untuk masa depan yang terdekat.

3. Udara dan air bersih. Pokok menukar CO2 kepada oksigen. Tumbuhan menggunakan tenaga suria untuk membesar. Kerang membersihkan air. Bakteria memecahkan bahan organik kepada nutrien. Lebah mendebungakan bunga dan tanaman, membolehkan ia membiak. Tanpa semua organisma hidup ini, kita tidak akan dapat bertahan. Lebih besar biodiversiti, lebih banyak perkhidmatan ekosistem yang berharga dan penting ini boleh kita jaga untuk masa hadapan.

4. Sumber asli dan bahan mentah. Makanan, tenaga, bahan mentah, bahan binaan dan ubat-ubatan kita disediakan secara semula jadi. Jika sumber ini hilang, kita tidak lagi dapat membuat penemuan baharu. Penawar kanser atau penyelesaian untuk tenaga lestari mungkin boleh dicapai jika kita berusaha untuk melindungi ekosistem dan varieti tumbuhan serta katalog serta menyelidik potensinya. Oleh itu, biodiversiti adalah “polisi insurans” terhadap perubahan yang tidak diketahui pada masa hadapan.

5. Mencegah penyakit dan makhluk perosak. Spesies saling bergantung. Pemangsa dan mangsa, haiwan dan tumbuhan yang dimakan, kulat dalam tanah dan akar pokok. Jika spesies atau ekosistem ini hilang, tindak balas berantai mungkin berlaku. Spesies lain mungkin tidak dapat bertahan, atau ia mungkin berkembang dan menyebabkan wabak. Pertimbangkan, contohnya, nyamuk, oak processionary moth atau Japan knotweed. Haiwan juga boleh memindahkan penyakit (seperti COVID-19) kepada satu sama lain dan manusia, terutamanya dalam situasi yang berdekatan. Peningkatan biodiversiti genetik menjadikan spesies kurang terdedah. Lebih-lebih lagi, spesies yang lebih kecil dan lebih besar mewujudkan keseimbangan, kerana kebanyakan spesies yang lebih kecil adalah pembawa penyakit.

6. Kualiti kehidupan. Alam semula jadi dan biodiversiti memberi manfaat kepada kesihatan, kesejahteraan dan kualiti kehidupan kita. Orang ramai berasa lebih baik secara semula jadi, berinteraksi dengan lebih positif dan pulih lebih cepat. Pelancongan dan sektor riadah bergantung kepada alam semula jadi. Kita mengenal pasti diri kita dengan tempat yang kita gemar melawat: anda mungkin orang hutan sebenar atau berasa seperti di rumah di pergunungan atau di pantai. Pelbagai gaya hidup dan adat budaya tidak dapat bertahan tanpa sifat bergantung kepada mereka.

Sumber: Wageningen University and Research (22 April 2022)