“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – INSTITUSI PENDIDIKAN

Pelajar Yayasan MySkills, terletak di Kampung Baru Sejantung, Kalumpang, Selangor.

YAYASAN MYSKILLS Menyemai Benih Transformasi

(Bahagian 1)

Sudah menjadi satu kelaziman bagi institusi pendidikan menjalankan aktiviti alam sekitar dalam usaha untuk mewujudkan kesedaran mengenai alam sekitar dalam kalangan pelajarnya. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan keadaan, niatnya adalah untuk memenuhi keperluan sukatan pelajaran institusi dan bukannya menjadi aktiviti jangka panjang yang berkesan untuk menambah baik alam sekitar.

Yayasan MySkills, terletak di Kampung Baru Sejantung, Kalumpang, Selangor, sedikit berbeza. Institusi ini banyak menjalankan pelbagai aktiviti alam sekitar dan pertanian untuk pelajarnya di tanahnya yang subur seluas 33 ekar. Ia juga memastikan kaedah pertanian yang diajar kepada pelajar bebas daripada bahan kimia pertanian dan bersifat holistik.

Melalui usaha pertanian asli itu, institusi itu membuka jalan kepada setiap pelajar untuk menzahirkan bakat pertanian mereka yang terpendam itu dan akhirnya menjadikan pertanian sebagai mata pencarian bagi sesetengah daripada mereka.

SAYUR-SAYURAN TANPA TOKSIN melalui usaha pelajar

Devasharma Gangadaran, Ketua Pegawai Eksekutif  Yayasan MySkills, berkata pelajar di pusat itu memulakan kelas pada 2018, dan sejak itu, pertanian menjadi sebahagian daripada aktiviti harian mereka.

Devasharma Gangadaran, Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan MySkills.

“Walaupun ketika inisiatif pertanian kita masih dalam keadaan baru, hasilnya sangat mengagumkan. Pada masa ini, sebahagian besar sayur-sayuran yang memberi makan kepada 170 pelajar yayasan ini diperolehi daripada kebun sayur kami sendiri, yang diusahakan oleh pelajar sendiri.

Dengan cara itu mereka boleh menikmati sayur-sayuran bebas toksin dan, lebih-lebih lagi, mereka menghargai makanan dan mengelakkan pembaziran makanan, semuanya kerana mereka telah bekerja keras untuk itu,” kata Devasharma.

TIADA TELEFON BIMBIT, Kurang Gangguan dan LEBIH BANYAK HASIL

“Satu kelebihan pelajar di sini ialah mereka tidak dibenarkan memiliki telefon bimbit, bermakna mereka kurang terganggu dan mempunyai lebih banyak masa ketika melaksanakan tugas. Institusi ini membayar insentif untuk pelajar yang melaksanakan tugas tambahan, dan jumlah itu masuk terus ke akaun simpanan mereka. Peluang untuk belajar dan menjana pendapatan ini merupakan motivasi yang hebat kepada pelajar,” tambahnya.

Devasharma menegaskan bahawa 100 pelajar bekerja di ladang selama satu setengah jam bersamaan dengan 15 individu bekerja selama 10 jam. Oleh sebab itu, lebih ramai pelajar bekerjasama, lebih banyak faedah yang diperolehi dalam masa yang lebih singkat. Usaha bersepadu oleh pelajar ini menghasilkan hasil yang lebih baik kerana ia melibatkan perbincangan kumpulan tidak rasmi, perdebatan, penjelasan keraguan, dan input yang membina, yang semuanya akan menghasilkan peningkatan pengeluaran.

Kadang-kadang pelajar-pelajar ini mengeluarkan idea-idea inovatif yang orang dewasa sendiri tidak dapat fikirkan. Idea sedemikian sangat membantu dalam meningkatkan aktiviti pertanian kita, tegas Devasharma.

PENDIDIKAN HOLISTIK Melalui Agroekologi

Vanita Kalimuthu menyertai Yayasan MySkills pada 2018 sebagai pentadbir perniagaan. Dalam masa beberapa bulan, dia menyedari bahawa dia tidak sesuai dengan kerja ini yang  menyekat pergerakannya, dan meminta untuk ditukarkan kepada Jurulatih & Hal Ehwal Pelajar sebagai Jurulatih Pertanian.

Dikurniakan pengetahuan dan kepintaran untuk memimpin pelajar di yayasan itu, Vanita menggunakan pertanian sebagai alat untuk membawa perubahan positif dalam kehidupan mereka. Dia bergerak dengan pantas untuk memastikan setiap pelajarnya diajar kemahiran asas pertanian. Dia mencapainya dengan membimbing pelajar untuk menggunakan semua pengetahuan dan kemahiran agroekologi mereka terhadap tanah Yayasan ini.

“Adalah diwajibkan bagi setiap pelajar berada di ladang setiap hari dari 7.00 pagi hingga 8.30 pagi. Dalam tempoh ini, pelajar belajar mengenai penanaman; merumput dan memotong; landskap; pengkomposan; pencampuran tanah yang betul; menyiram tumbuhan; mengumpul biji benih; membiak tanaman; mengenal pasti penyakit tumbuhan; dan selok-belok pertanian yang lain.

Vanita Kalimuthu, Jurulatih Pertanian, Yayasan MySkills.

Hasilnya memberangsangkan. Bukan sahaja pelajar mempelajari seni menanam tanaman dan mendapatkan makanan mereka sendiri, tetapi saya juga melihat beberapa pelajar yang menunjukkan kecenderungan untuk bertindak ganas sebelum ini menjadi reda kerana satu setengah jam “ritual” pertanian harian.

Kemudian saya sedar bahawa pertanian juga bersifat katarsis dalam erti kata ia memberi saluran kepada pelajar untuk melepaskan emosi mereka yang terpendam kerana sebahagian daripada mereka menyertai institusi ini selepas dipandang serong oleh masyarakat,” kongsi Vanita.

Vanita berkata input beliau mengenai alam semula jadi dan pertanian disemai di dalamnya benih transformasi untuk pelajar. Oleh sebab itu, pengajaran mengenai pertanian sering disertai dengan kiasan untuk menarik perhatian pelajar.

“Kami sentiasa mahu menyingkirkan rumpai kerana ia membantutkan pertumbuhan tanaman dan menafikan buah yang kami idamkan. Begitu juga dengan kehidupan kita sendiri. Sehingga dan melainkan kita menyingkirkan unsur-unsur negatif yang membantutkan pertumbuhan kita, tidak akan ada kemajuan dalam hidup,” jelas Vanita kepada pelajarnya.

Beliau berkata rujukan sedemikian kepada pertanian dalam kehidupan mereka sendiri membuahkan hasil dalam jangka panjang.

DIPERKASAKAN OLEH PERTANIAN

Kumuthan Raman ialah Ketua Pelajar Bahagian Pertanian Yayasan MySkills. Kumuthan berkata, pada peringkat awal, dia tidak mempunyai sebarang minat dalam bidang pertanian.

“Pernah kawan saya mengejek sekumpulan pelajar yang bekerja di ladang. Saya hanya menemaninya. Ia berakhir dengan kami berdua terlibat dalam pertanian sebagai langkah pembetulan untuk menunjukkan rasa hormat kepada rakan-rakan pelajar kami yang bersusah payah.

“Saya amat berat hati pada peringkat awalnya. Tetapi kemudian, seiring dengan berlalunya masa, saya mula tertarik dengan kepelbagaian yang ditawarkan oleh pertanian. Tanah, organismanya, kepelbagaian tumbuhan dan cuaca semuanya sangat membangkitkan minat dan menarik.

Kumuthan Raman – Ketua Pelajar, Bahagian Pertanian Yayasan MySkills.

Bertani juga merupakan cara saya menunjukkan rasa hormat kepada guru, Vanita, yang berusaha untuk memastikan kami semua mempelajari kemahiran bertani. Suatu ketika, sekumpulan pelajar tidak memberikan kerjasama yang baik, dan saya perasan guru menghadapi masa yang sukar untuk mengendalikan mereka. Walaupun begitu, dia dengan sabar menyampaikan pengajaran. Saat itulah saya berazam untuk memberikan sepenuh perhatian kepada pengajarannya dan memberikan kerjasama dalam semua aktivitinya.

“Selepas menguasai semua kemahiran bertani, saya dinaikkan kepada jawatan ketua. Saya sentiasa memotivasikan rakan-rakan untuk mempelajari semua teknik pertanian. Kebanyakan mereka tidak suka merumput kerana ia adalah kerja yang membosankan. Namun, memandangkan kami dibayar elaun, saya memberi motivasi dan memastikan pelajar melakukan kerja yang diberikan kepada mereka.

“Kami juga mendapat godaan, sesuatu yang kebanyakan kita sukar untuk menolaknya. Apabila kami telah menyelesaikan tugas kami di ladang, kami dibenarkan bermain dan berenang di sungai berhampiran. Melepaskan diri di sungai adalah saat terbaik dalam hidup kami,” kata Kumuthan.

Kumuthan, bercita-cita untuk berkhidmat dalam tentera, juga sedang mempersiapkan dirinya untuk itu. Memandangkan dia telah menguasai semua asas pertanian, seperti menyediakan tanah, menanam, membuat penggalak pertumbuhan, dan banyak lagi, pada masa akan datang, dia ingin melakukan pertanian secara kecil-kecilan untuk menggunakan semua yang dipelajarinya dengan baik.

Agroecology Fund