“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – INSTITUSI PENDIDIKAN

Vakesh Rao

YAYASAN MYSKILLS: Apa yang Pelajar Pelajari

(Bahagian 2)

Di Yayasan MySkills, pelajar pelajari yang berikut:

1.   Asas Penternakan. Vakesh Rao bukan sahaja belajar menternak lembu tetapi juga membina kandang lembu. Dia juga belajar menanam rumput napier, yang merupakan makanan ternakan yang popular untuk lembu kerana kandungan nitrogen yang tinggi dalam rumput. “Pada mulanya, saya merasa tidak bermakna dengan semua aktiviti ini, tetapi kini saya menyedari betapa banyak usaha pertanian ini membentuk saya dalam menentukan laluan saya sendiri,” kata Vakesh Rao.

Nisshah Govindasamy memasak di dapur menggunakan sayuran yang ditanam di kebun.

2.  Dari Kebun ke Dapur: Nisshah Govindasamy, bersedia untuk menambah baik kemahiran masakannya dengan latihan yang diterima daripada Yayasan. Kangkung yang dituai dari kebun dimasak dengan bimbingan Anne Savarimoothu George, Ketua Bahagian Masakan.

Suganesan Ravichandran (kiri) Mohammad Jamin Shazulee (kanan) mengompos sisa dapur.

3.  Mengompos sisa dapur. Suganesan Ravichandran dan Mohammad Jamin Shazulee diberi tugas membuat kompos. Mereka membuang sisa dapur dan makanan ke dalam lubang kompos pada waktu pagi, tengah hari, dan petang. Untuk mempercepatkan proses pengkomposan, dan mengimbangi nisbah karbon dan nitrogen, mereka menambah rumput kering, dan berkata ia mengambil masa dua hingga tiga bulan untuk menuai kompos, yang kemudiannya digunakan pada tanaman.

Darell (kiri) dan Maheshwaran (kanan), bersama dengan jurulatih Vanita, mempamerkan koleksi biji benih mereka.

4.  Penyimpanan Benih. Darell dan Maheshwaran, dibimbing oleh jurulatih Vanita dalam amalan ini. Vanita berkata mereka berhasrat untuk menyempurnakan kemahiran menyimpan benih dan menyampaikan ilmu itu kepada setiap pelajar kerana benih merupakan bahagian yang amat diperlukan dalam pertanian. Mereka juga merancang kutipan dan pameran benih dalam masa terdekat.

Molisha Muniswaran.

5.  Makanan holistik. Jaishnavii Kishor Varma dan Molisha Muniswaran belajar penjagaan geriatrik di Yayasan MySkills dan berkata Yayasan memberi mereka kebebasan untuk mempelajari kemahiran lain yang mereka minati. “Sebelum ini, kami belajar mengenai pengkomposan. Sekarang kami belajar untuk menyediakan suplemen kesihatan moringa. Daun moringa dipetik dari pokok di tanah Yayasan ini. Daun moringa hijau dipisahkan daripada batangnya (daun kuning dibuang) dan dikeringkan selama 2 hari. Ia dikeringkan semula pada suhu 60 darjah Celsius dalam mesin, selepas itu dikisar menjadi serbuk halus,” jelas Jaishnavii dan Molisha.

Reh Krishnan dilatih oleh pekerja Pannir Selvam

6.  Menuai air hujan. Reh Krishnan dilatih oleh pekerja Pannir Selvam untuk membina sistem penuaian air hujan. Penuaian air hujan adalah penting untuk penjimatan air dan tenaga.

Dari kiri: Athikumanan, Dinesh, Darell Roy dan Mageshwaran.

7.  Mencampur kompos. Athikumanan, Dinesh, Darell Roy dan Mageshwaran mempelajari bagaimana cara untuk mencampur kompos dan mendapat kompos yang sempurna dengan mencampurkan sisa organik daripada sumber yang berbeza. Kemudian mereka membungkus kompos itu.

Selepas menyelesaikan tugas mereka, pelajar diberi kebebasan untuk menyegarkan diri di sungai.