“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – KEBUN BANDAR

Soon Choon Leng bersama pokok kedondong di kebunnya.

SOON CHOON LENG
Berkebun Sinar Kebahagiaan

 Soon Choon Leng, 70-an, seorang yang mahir dalam berbilang tugas. Dia adalah tutor bahasa untuk kanak-kanak di kawasan kejiranannya. Dia pandai memasak dan membuat katering secara kecil-kecilan. Paling penting, dia seorang tukang kebun yang gemar serta cukup mahir dalam tanaman. Kebun bandar yang diusahakannya di hadapan rumahnya di Air Itam, Pulau Pinang berbunga dengan pelbagai jenis herba, sayur-sayuran dan pokok.

Minatnya dalam berkebun boleh dikesan melalui lawatannya ke Jepun. Dia menerima pelajaran yang tidak ternilai daripada pergerakan agama Jepun, Mahikari, bahawa berkebun adalah bahagian intrinsik kehidupan manusia dan membawa kepada pencerahan bagi mereka yang mengamalkannya dengan jujur ​​dan sepenuh hati. Sejak itu, ia telah menjadi prinsip panduan dalam hidupnya.

Menyebarkan cahaya melalui berkebun adalah misi seumur hidup saya. Terdapat pembelajaran dan perkongsian yang tidak berkesudahan yang memperkayakan kehidupan kita, kata Soon.

“Tidak banyak perbezaan antara menjaga tanah dan membentuk orang. Apabila kita merawat tanah dan tanaman dengan kasih sayang, ia berbunga, sama seperti manusia membalasnya apabila kita melayan mereka dengan hormat. Daripada pengalaman saya, pengambilan sayur-sayuran yang ditanam sendiri walaupun sedikit memberikan tenaga yang banyak,” kata Soon.

Soon menghadiri sesi latihan oleh CAP mengenai kebun bandar dan berkata sesi itu dapat meningkatkan lagi pengetahuannya mengenai penjagaan tanaman.

Walaupun menghadapi masalah ruang yang terhad, Soon kini menanam 40 jenis tanaman di kebunnya. Tanaman utama seperti cili, daun kucai, daun kari, moringa, terung pipit dan labu botol menghiasi kebunnya. Selain itu pokok betik, amra, dan jambu batu yang memenuhi keperluan harian buah-buahan untuk keluarganya.

Kucai ini mula ditanam di kebun Soon pada tahun 1999. Dia menuainya sejak itu. Disuburkan dengan baja kompos dan air basuhan beras, kucai terus tumbuh selepas setiap kali dituai. Ia mungkin kedengaran kecil dan tidak penting. Walau bagaimanapun, dalam jangka masa panjang, seseorang itu boleh menjimatkan banyak perkara dan menikmati manfaat pengambilan sayur-sayuran yang ditanam secara organik.

Dia juga menanam pisang untuk daunnya bagi digunakan sebagai pelapik mengukus ladu. Pada masa lapang, dia juga gemar membuat kuih nyonya.

“Orang ramai berterusan merungut mengenai kenaikan harga barangan keperluan makanan, tetapi mereka sukar, dengan cara mereka sendiri, melakukan apa-apa untuk meredakan keadaan.

Jambu Batu: “Tiga atau empat dekad lalu, jambu batu jenis ini banyak ditemui di negara kita. Kebanyakan rumah menanam varieti ini. Walau bagaimanapun, kini ia jarang sekali. Kita perlu menghidupkan semula varieti tradisional untuk memastikan ia tidak pupus,” kata Soon.

Sebagai tukang kebun bandar, saya sedar saya tidak boleh menanam segala-galanya. Walau bagaimanapun, saya cuba mengembangkan apa yang ada menurut kemampuan saya. Dengan cara itu, saya boleh mengurangkan perbelanjaan sekurang-kurangnya untuk beberapa keperluan asas seperti sayur-sayuran dan buah-buahan. Jika mana ada kemahuan, di situ ada jalan,” tegas Soon.

Soon berkongsi pengalamannya dengan rakan dan kenalan secara berterusan, di mana dia mentafsirkannya sebagai cara menyebarkan cahaya untuk menyelamatkan orang lain. Dia mendapat kepuasan yang luar biasa apabila melihat beberapa rakannya berkebun dan berjaya dengan baik selepas banyak pujukan dan panduan daripadanya.

Agroecology Fund