“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – KEBUN BANDAR

SARA AYUNI HAMDAN
Kesabaran dan Ketabahan Suburkan Kehidupan

Keluarga Sara menghasilkan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk dimakan sendiri. Mangga berbuah selepas 2 tahun 8 bulan. Moringa yang kaya dengan kalsium memberikan bekalan sepanjang tahun.
Sara membimbing anaknya Reza untuk memetik daun kari. Dia berkata amat penting untuk memperkenalkan herba kepada anak-anak sebagai sebahagian daripada pertumbuhan mereka yang sihat.

Kunjungan ke kebun rumah Sara Ayuni Hamdan di Nibong Tebal, Pulau Pinang, menyedarkan kami mengenai betapa kebun di rumah boleh membantu keluarga untuk terus hidup dan makmur.

Pada 2013, Sara bekerja di Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) untuk tempoh yang singkat. Pada masa itu, dia tertarik dengan falsafah presiden ketika itu, S. M. Mohamed Idris mengenai hidup sederhana dan berfikiran tinggi serta pernah berazam untuk menjalani kehidupan seperti itu.

Salah satu nasihat S. M. Idris yang masih diamalkan ialah gaya hidup ringkas dan menyediakan makanan berkualiti serta pendidikan yang betul kepada keluarga. Yang terakhir, katanya, berjaya dicapainya melalui berkebun di rumahnya.

Sara menanam bunga telang di kebunnya.
Sara membuat minuman daripada bunga telang yang ditanamnya dan mendapati mudah untuk meyakinkan anak-anaknya untuk minum disebabkan warnanya yang cantik.

 

 

 

 

Dari Taman ke Dapur: Keluarga Sara Ayuni Makan Makanan Terbaik

Kebun rumah Sara di petak kecil yang menampilkan pelbagai jenis tumbuhan seperti bunga telang, moringa, bayam, kailan, rosemary, dan banyak lagi yang tumbuh subur mengikut musim dan keperluan keluarganya.

“Anak-anak saya suka nasi goreng dan mee. Nasi goreng dan mee versi ibu saya adalah campuran sawi (daun sawi). Saya gantikannya dengan bayam kerana saya banyak menanamnya dan anak-anak juga menikmatinya.

“Moringa tidak banyak digunakan dalam resipi tradisional Melayu. Walau bagaimanapun, kerana manfaat kesihatannya yang besar, saya menambah daun ini dalam penyediaan telur dadar.

“Jadi, menanam sayur sendiri memberikan saya peluang untuk keluar daripada kebiasaan dan mencuba resipi baharu,” tegas Sara.

Pandan Serani bukan sahaja kaya dengan klorofil tetapi juga memberikan warna yang menyerlah pada kuih, seterusnya menarik minat kanak-kanak untuk makan. Anak perempuan.
Sara Ayuni menikmati minuman bunga telang.

“Sebagai seorang ibu, saya sedar betapa pentingnya melindungi anak-anak daripada minuman ringan yang terdapat dalam pelbagai warna dan perisa. Dalam perkara itu, bunga telang adalah penyelamat saya. Anda boleh membuat koktel berwarna biru yang menarik ini.

Sara menunjukkan pokok mangga yang ditanamnya.

“Masukkan bunga telang ke dalam air yang dimasak selama beberapa minit, tambah jus lemon dan gula perang, dan hasilnya akan menambat hati anak-anak anda untuk meminumnya,” jamin Sara.

Sara cuba mendapatkan sayur-sayuran lain dari kebunnya sendiri, kecuali lobak merah, tomato, dan ayam.

Ini tidak bermakna Sara dapat menikmati semua tanaman pada semua musim. Dia mengamalkan penggiliran tanaman. Selepas musim menuai berakhir dalam satu petak, dia menanam pelbagai jenis sayur-sayuran dalam petak yang sama, dengan itu ia dapat memelihara kesuburan tanah.

Pokok pisang menyerap kompos daripada bekas ini dan hasilnya adalah buah pisang yang banyak.

“Selepas tamat pengajian, saya bekerja di dua tempat berbeza dan akhirnya berhenti daripada kedua-duanya dalam tempoh yang singkat. Kemudian saya menyedari bahawa saya tidak sesuai dengan pekerjaan sembilan hingga lima yang menyekat dan menentukan pergerakan saya.

Hasil buah pisang yang ditanam sendiri.

“Keluarga dan rakan saya berkata saya tidak cukup sabar untuk bertahan dan mencuba. Perkara ini saya menafikan dengan berjaya mencuba dan menanam pelbagai jenis tanaman dan pokok.

“Saya cuba menanam tomato, tetapi ia tidak memberikan hasil. Saya mengumpul maklumat mengenai cara menanam tomato dengan jayanya melalui rakan dan Google dan kini masih mencuba dan tidak akan berputus asa sehingga saya melihat hasilnya.

Saya percaya inilah kesabaran dan ketabahan sebenar yang menyuburkan hidup kita. Tambahnya, saya mempunyai semua kebebasan untuk meneroka perkara saya sendiri,” ringkas Sara.

Pisang digunakan untuk membuat pisang goreng.
Sara memastikan anak-anaknya Fatih Ilham, Reza, Dian Camelia dan MawarMekar terlibat dalam tugas itu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Agroecology Fund