“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – KEBUN KOMUNITI

KAMPUNG GOMBAK UTARA
Kebun Komuniti Penduduk Pinggir Bandar Berkembang Maju

Pemandangan Kebun Komuniti Gombak Utara membuktikan usaha ahlinya ke arah kelestarian. Nor Azmina dan Zainuddin Yahya mengetuai kumpulan itu. Kedua-duanya, bersama beberapa rakan memulakan kebun komuniti itu pada 2019.

Bunyi percikan air melalui batu dan kerikil di sungai asli di Batu 9, utara Gombak, dan kehijauan yang menghiasi pinggir sungai, menawarkan pemandangan yang menakjubkan kepada orang yang melaluinya. Kampung Gombak Utara terletak kira-kira 10 kilometer ke timur laut Kuala Lumpur.

Kebun Komuniti Gombak Utara (KKGU), kebun yang ditanam dengan tanaman yang boleh dimakan di sepanjang sungai di Gombak, Selangor, adalah usaha komuniti yang berkembang pesat dalam menjaga alam sekitar dan kelestarian.

Dari kiri: Pn. Suraya Jaffar, Pn. Noriah Idris, Pn. Nor Azmina dan En. Zainuddin Yahya.

Nor Azmina dan Zainuddin Yahya, yang mengetuai kumpulan itu berkata mereka dan beberapa rakan memulakan kebun komuniti itu pada 2019. Kini, mereka mempunyai 32 ahli. Puan Noriah Idris yang berumur dalam enam puluhan komited terhadap usaha itu dan menyumbang kepada perkembangan KKGU sehingga kini.

Ahli lain turut menyumbang dengan cara mereka sendiri. Bersama-sama, mereka bekerja bersungguh-sungguh untuk membersihkan sungai, mencipta petak sayur-sayuran, dan meningkatkan rupa bumi dengan flora semula jadi sambil mengekalkan faunanya.

Pada masa ini, pelbagai jenis sayur-sayuran, tanaman bunga, dan herba menghiasi taman itu. Beberapa sayur-sayuran sedia untuk dituai hasil usaha gabungan ahli dan komuniti. Hari Sabtu adalah hari untuk menjual sayur-sayuran dan herba mereka di pasar tempatan.

“Sebelum kita bertindak, kawasan itu dipenuhi dengan segala jenis sampah yang dibuang penduduk dan juga sisa industri. “Jika sesuatu tempat itu dipenuhi sampah dalam tempoh yang lama, masyarakat di sekelilingnya menganggapnya sebagai lesen untuk terus membuangnya.

Usaha oleh komuniti membuahkan hasil. Belia seronok menaiki bot di sungai selepas projek pembersihan sungai yang berjaya.
Belia membersihkan sungai.

Sekarang sungai itu telah dibersihkan secara berterusan, mereka berfikir dua kali sebelum membuang apa-apa,” kata Nor Azmina, yang memainkan peranan penting dalam percambahan aktiviti lestari di kawasan itu.

Sebelum ini, kawasan itu juga menjadi tempat penagih dadah bersantai. Memandangkan kebun itu telah bertukar menjadi pusat aktiviti, penagih dadah itu telah menghilangkan diri.

“Memandangkan kawasan ini juga merupakan tempat tinggal hidupan liar, kami memastikan aktiviti kami tidak sesekali dalam apa cara yang boleh membawa kepada kepupusan. Contohnya, pada peringkat awal penanaman, babi hutan memusnahkan tanaman. Mengingatkan bahawa kami adalah penceroboh sebenar ke dalam habitat mereka, kami mencari cara yang baik bagaimana untuk melindungi tanaman.

Kami mendapat tahu bahawa bau tumbuhan Turnera (Nama saintifik: Turnera subulata) dapat menghalau babi hutan. Oleh itu, kami banyak menanamnya di kebun. Turnera mudah ditanam dan mencapai ketinggian 30 inci.

Encik Abdul Karim, menjalani kehidupan aktif sebagai bekas tentera, berazam untuk meneruskan gaya hidup yang sama melalui kebun komuniti. Dia melawat kebun hampir setiap hari dan melakukan tugas seperti merumput, menanam dan menyiram. Isterinya, Puan Suraya Jaffar, juga turut serta dan bergelumang di bawah terik matahari bukanlah satu isu bagi mereka.
Turnera, sementara dapat menghalau babi hutan, ia juga menambahkan lagi pemandangan menarik di kebun.

Kami bekerjasama dengan pelajar, pensyarah dan pentadbir dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dan kini berusaha untuk meningkatkan lagi pembiayaan dan mempelbagaikan aktiviti, terutamanya melalui teknologi yang mampan.

Kami turut menerima bantuan daripada pihak lain termasuk kerajaan negeri dan agensinya, NGO, Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) dan Politeknik Metro Kuala Lumpur.

Kami dibimbing dengan baik dalam aktiviti pertanian organik oleh Jabatan Pertanian dan juga oleh Encik Hud Sulaiman kerana pengalamannya yang luas dalam menerajui Institut Pertanian Lestari Malaysia (MISA),” kata Zainuddin.

Agroecology Fund