AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – KERJA KOMUNITI

Wan Noriah Wan Ramli.

WAN NORIAH WAN RAMLI
Seruan Yang Maha Kuasa untuk Mengekalkan Biodiversiti

Hutan dengan pokok-pokok yang menjulang tinggi, bunyi serangga yang tidak berkesudahan, koloni lebah madu yang subur, sungai yang mengalir tenang dengan dibarisi hutan bakau, kerlipan kelip-kelip, ayam berkokok, dan kucing-kucing yang berlegar-legar di Min House Camp, yang terletak di Kampung Pulau, Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan, yang tenang sudah pasti membuatkan seseorang itu mengenang kembali nostalgia zaman silam mereka.

Pemandangan Min House Camp, di Kampung Pulau, Kubang Kerian, Kota Bharu, Kelantan. Tempat untuk berehat, merenung dan memulih semula.

Min House Camp, dengan chalet, dewan serbaguna, ladang lebah, memerhati kelip-kelip, ladang organik dan zoo haiwan peliharaan mini, ialah tempat yang sesuai untuk tinggal dan belajar mengenai alam semula jadi dan biodiversiti. Landskapnya juga direka bentuk untuk memenuhi keperluan orang kurang upaya, menjadikannya pusat pembelajaran dan rekreasi untuk semua.

Bagi Wan Noriah Wan Ramli, pemilik Min House Camp, ia lebih merupakan takdir yang menentukannya kepada tugas mulia ini untuk memberikan kesedaran alam sekitar kepada generasi akan datang. Kak Yah, panggilan mesranya, menceritakan kisah menarik yang membawanya ke arah usaha agroekologi ini.

“Sedekad lalu, saya tidak berhasrat untuk membangunkan tanah ini untuk dijadikan pusat latihan. Walau bagaimanapun, satu peristiwa yang berlaku telah mengubahnya. Saya bekerja sebagai Penolong Pegawai Tadbir di kampus USM Kelantan dan mempunyai lima orang anak.

“Empat anak saya meninggalkan rumah seorang demi seorang untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi dan mencari pekerjaan, selepas itu anak saya yang menghidap Sindrom Down, Abdul Muhaimin bin Muhamad (Min) terpaksa tinggal di rumah sendirian.

Kak Yah bersama Abdul Muhaimin bin Muhamad. Kasih sayang tanpa syarat seorang ibu kepada anaknya membawa kepada usaha agroekologi yang mengubah kehidupan yang memberikan manfaat kepada ramai orang.

“Suatu hari, Min hilang. Selepas pencarian yang panjang dan penuh dengan tekanan, akhirnya kami menemuinya di tanah milik keluarga seluas satu ekar ini. Dia memilih untuk mencari ketenangan di sini selepas diejek oleh kanak-kanak kejiranan.

“Kami memujuknya untuk pulang ke rumah, tetapi dia enggan, menegaskan ini adalah tempatnya kerana dia menyukai sungai, haiwan dan pokok yang tidak pernah mengejeknya tetapi menenangkannya lebih daripada sebelumnya. Dia enggan berganjak.

“Akhirnya, kami mengalah dan membina sebuah pondok kecil. Sejak hari itu, Min tinggal di sini. Tidak lama kemudian, lebih ramai orang datang ke tempat kejadian. Saya menawarkan tempat tinggal ini kepada keluarga yang terdesak mencari tempat tinggal semasa salah seorang ahli keluarga mereka sedang menerima rawatan kanser di hospital universiti.

“Tidak lama kemudian, pelajar universiti, penyelidik, pensyarah, dan arkitek datang untuk tinggal, sama ada bagi tujuan penyelidikan atau semata-mata untuk menikmati keindahan alam semula jadi. Sesetengahnya, ada yang terharu dengan kepelbagaian hutan tropika Kampung Pulau, menyumbang kepada pembesaran Min House Camp sama ada melalui idea atau dana,” jelas Kak Yah.

Kak Yah berkongsi hasil pengumpulan biji benih dalam kalangan komuniti dan bersama pengunjungnya.

Pada masa ini, Min House Camp adalah hab bagi pelbagai aktiviti untuk bersenang-senang dan belajar, seperti memerhati kelip-kelip, berkayak, memanah, mencari kerang, mandi sungai, memancing, melawat kampung, berjalan malam, kraftangan, memetik buah-buahan, mengambil madu, permainan tradisional, pertunjukan kebudayaan, dan masakan etnik.

“Pengunjung pasti mempunyai perjalanan yang bermakna dan kenangan indah untuk dibawa pulang. Kak Yah amat mahir dalam penggunaan dan nilai perubatan pokok tropika. “Beluru (Entada spiralis) digunakan secara tradisional dalam penyediaan syampu semula jadi. Biji saga (Adenanthera pavonina) sebenarnya boleh dimakan.

“Ilmu itu sebati dalam diri saya semasa dibesarkan dalam persekitaran seperti itu. Pernah sekali, saya diminta untuk menganjurkan acara di mana seorang VIP yang mewakili Jabatan Perhutanan sepatutnya datang dan menanam pokok berembang (Sonneratia caseolaris) di Min House (pokok berembang penting untuk mengekalkan populasi kelip-kelip).

“Sehari sebelum acara itu berlangsung, pegawai perhutanan membawa 50 anak pokok, yang sangat mengejutkan saya. Daripada anak pokok berembang, mereka membawa anak pokok bemban (Donax grandis).

Daun kering dijadikan kompos di Min House.
Kak Yah menjelaskan mengenai madu kelulut kepada peserta program benih yang dianjurkan oleh CAP di Min House Camp.

“Sebagai pegawai perhutanan, mereka sepatutnya mahir mengenai pokok biasa seperti berembang. Kemudian, seorang budak kampung membantu saya mendapatkan 50 anak pokok berembang dalam satu malam.

“Melalui kejadian itu, saya menyedari keistimewaan tinggal di tempat yang dikelilingi oleh alam semula jadi. Untuk mempelajari mengenai alam semula jadi, mengumpul maklumat daripada media cetak dan digital sahaja tidak akan membawa anda ke mana-mana.

“Mengasimilasi alam semula jadi adalah proses alam bawah sedar sepanjang hayat, dan ia hanya boleh terjadi apabila seseorang itu hidup dan menyelami alam semula jadi,” jelas Kak Yah.

“Dengan rimbunnya pokok berembang di tepi sungai, Kampung Pulau pernah menjadi tempat perlindungan kelip-kelip. Selama bertahun-tahun, sungai itu dicemari oleh sisa buangan industri, mengganggu ekosistem, yang mengakibatkan populasi kelip-kelip semakin berkurangan.

“Sungai itu perlu dibersihkan untuk mengekalkan kepelbagaiannya. Ia adalah satu tugas yang sukar kerana ia memerlukan persetujuan dan kerjasama pihak atasan,” kata Kak Yah.

Pegawai CAP bersama dengan peserta program benih yang diadakan di Min House Camp pada 8-10 Ogos 2022.

Kak Yah mempunyai ladang kelulut sendiri dan mengusahakan galeri untuk pelancong tempatan bagi mengetahui dengan lebih lanjut mengenai spesies kelulut, pembiakan dan pengambilan madu. Dianggap sebagai salah seorang penuai kelulut terawal di Malaysia, dia mendakwa bahawa sekitar 43 sarang kelulut di Min House Camp bukanlah sarang kelulut buatan manusia tetapi hasil alam semula jadi.

Kelulut tertarik dengan kepelbagaian dan kehijauan kawasan yang menawarkan bekalan nektar yang tidak habis-habis dan membina sarangnya di sini, dia merasa amat teruja.

Disebabkan usahanya dalam mewujudkan kesedaran mengenai kepentingan kelulut dalam mengekalkan alam semula jadi, Min House Camp telah diterima sebagai ahli Persatuan Lebah Sedunia.

“Pertubuhan Peladang Kelantan, Persatuan Cina Muslim, Persatuan Sindrom Down, Persatuan Psikiatri USM, dan penduduk tempatan bekerjasama dalam aktiviti kami, menjadikan ia lebih berjaya.

Kami percaya ia adalah seruan Yang Maha Kuasa kepada kami untuk mendalami keindahannya dan memahami khazanahnya,” akhiri Kak Yah.

AKTIVITI UNTUK KANAK-KANAK Sindrom Down Melalui Kaedah Aquaponik

Kak Yah dipuji atas usahanya yang berterusan ke arah perkembangan sihat kanak-kanak Sindrom Down. Pelbagai aktiviti alam sekitar yang sesuai dengan kanak-kanak Sindrom Down adalah aktiviti yang berterusan di Min House Camp.

Akuaponik, sistem pengeluaran makanan juga digunakan di Min House Camp sebagai alat pembelajaran yang berkesan untuk kanak-kanak Sindrom Down.

Akuaponik, sistem pengeluaran makanan (menggabungkan akuakultur (membiak haiwan akuatik seperti ikan, udang karang, siput, atau udang dalam tangki) dengan hidroponik (menanam tumbuhan di dalam air), di mana air akuakultur yang kaya dengan nutrien disalurkan kepada tumbuhan yang ditanam secara hidroponik), digunakan sebagai alat pembelajaran yang berkesan untuk kanak-kanak Sindrom Down.

Setiap hujung minggu, kanak-kanak Sindrom Down bersama ibu bapa mereka melawat pusat ini. Mereka memberi makan ikan dan memerhatikan pertumbuhan tanaman. Setiap daripada mereka juga menjaga satu akuarium ikan.

Komitmen seperti ini memastikan mereka terlibat dan pada masa yang sama adalah perangsang mental yang baik untuk Sindrom Down.

Agroecology Fund