“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – PETANI

Lee Kok Leong

LEE KOK LEONG
Rayuan bagi Menangani Kesengsaraan Petani Tanpa Tanah

Lee Kong Leong bekerja sebagai jurutera selama lebih dua dekad. Kemudian dia memutuskan untuk menukar kerjayanya kepada sesuatu yang dapat meningkatkan kehidupan dan mendapatinya dalam pertanian.

“Saya bertekad jika saya mahu melakukan pertanian, ia sepatutnya tanpa pencerobohan bahan kimia pertanian,” kata Lee. Pada 2008, Lee menghubungi Jabatan Pertanian Pulau Pinang untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pertanian asli. Pegawainya memperkenalkan kepadanya kaedah pertanian asli Korea.

Meningkatkan kesuburan tanah secara semula jadi membolehkan Lee menanam pelbagai jenis tanaman.

Melalui pembacaan kaedah Korea dan dengan bimbingan daripada penyokongnya, dia belajar membuat penggalak pertumbuhan semula jadi seperti asid amino ikan (FAA) dan jus tanaman yang ditapai (FPJ).

Kangkung digunakan dalam penyediaan FPJ untuk menyuntik sifat-sifat kangkung yang cepat tumbuh kepada tanaman lain. Bagi mengurangkan perbelanjaan, Lee mengubah suai penyediaannya dengan menambah tanaman yang terdapat di dalam negara.

Lee mula menanam di petak tanah kecil yang diperuntukkan oleh Jabatan Pertanian di Relau, Pulau Pinang. “3 bulan pertama, saya rasa senang. Saya menanam sayur-sayuran seperti bayam dan sawi. Dengan semburan FPJ, pokok-pokoknya menghijau dan subur, dan ia benar-benar meningkatkan keyakinan saya.

“Semasa musim penanaman kedua, beberapa benih yang saya semai tidak tumbuh seperti yang diharapkan, dan setelah diperiksa, saya mendapati bahawa gerombolan semut sedang membawa keluar benih. Ia adalah satu pendedahan kepada saya bahawa makhluk dalam alam juga berjuang untuk mencari rezeki.

Pertanian asli adalah mengenai kepelbagaian. Lee menanam plum carandas (Carissa carandas). Plum carandas digunakan untuk membuat jeruk, jeli, sirap skuasy dan cutni.

“Malah tanaman yang terselamat tidak tumbuh dengan sihat seperti kali pertama. Itu satu lagi pengajaran buat saya. Apabila anda terus menanam pada petak yang sama, tanah akan kehilangan nutrien dan ini membantutkan pertumbuhan tanaman.

“Pemahaman ini membawa saya ke peringkat seterusnya untuk menyediakan mikroorganisma asli dengan tahi kambing untuk menambah kembali kesuburan tanah,” kata Lee.

Dengan setiap masalah yang dihadapi, Lee mencari penyelesaiannya sendiri dengan merujuk kepada kaedah pertanian asli. Dengan cara itu, dia membentuk dirinya menjadi seorang petani yang berilmu.

Pada masa ini, Lee menjual produk organiknya, seperti jagung, sawi, sawi HK, kailan, salad, dan kubis ke kedai organik berdekatan, kedai makanan vegetarian, dan terus kepada pelanggan.

“Ini semua adalah soal membina kepercayaan. Saya akan menjemput pemilik kedai untuk memeriksa sendiri ladang organik saya. Sebaik sahaja mereka yakin, anda akan mempunyai pembeli tetap untuk produk anda,” kata Lee.

Bagi Lee, melatih mereka yang berminat dalam pertanian organik adalah sebahagian daripada misinya.

Sesekali, dia juga menanam rock melon dan tembikai, yang katanya memerlukan lebih penjagaan. Produk ladang dihantar setiap minggu berdasarkan hasil tuaian yang ada.

Lee berkongsi banyak salah tanggapan yang telah tersebar bersama dengan pertumbuhan dan populariti pertanian asli. “Pihak berkuasa yang mempromosikan agropelancongan mempamerkan petak pertanian dengan kebun mereka yang rapi, sesuai dan cantik. Petak pertanian mereka sebenarnya dikendalikan oleh pelbagai orang. Mereka yang biasa melawat ladang-ladang seperti ini datang dengan tanggapan awal dan mereka mengulas tentang “kekemasan” ladang saya semasa membuat lawatan.

“Pertanian asli bukanlah mengenai menjaga kerapian. Anda menanam satu tanaman, dan bersama-sama dengan pertumbuhannya apa yang anda inginkan, tanah mengambil kebebasan untuk menikmati apa yang wujud di dalamnya, dan dengan mata duniawi, kami melihatnya sebagai rumpai. Jadi, banyak perkara yang tidak dipelajari yang perlu dilakukan apabila melibatkan pertanian asli,” jelas Lee.

Lee di ladang organiknya.

“Ramai petani organik memasang jaring untuk tanaman mereka. Ia mengejutkan saya apabila mereka mempunyai tanggapan bahawa jika tidak membetulkan jaring tanaman, anda bukan petani organik. Saya perhatikan apabila menyembur penghalau makhluk perosak, ia cuba melarikan diri, terperangkap dalam jaring dan akhirnya kembali ke tanaman yang sama.”

Lee juga menunjukkan bagaimana biji benih itu tercemar sehingga menjadi semakin sukar untuk mendapatkan biji benih organik tulen. Lee menegaskan bahawa dia tidak menyokong penggunaan biji benih organisma ubah suai genetik (GMO) dan mengelakkannya dalam apa jua keadaan.

“Walaupun dengan semua pengetahuan mendalam mengenai pertanian asli dan hasil yang banyak, anda tidak dianggap sebagai petani yang berjaya tanpa menguasai teknik pemasaran. Apa sahaja produk anda, pada akhirnya, anda mahu ia dibeli oleh seseorang. Begitulah cara bagaimana mengekalkan diri anda,” tegas Lee.

Cara alam semula jadi mengawal makhluk perosak. Katak memakan makhluk perosak dan menyelamatkan tanaman.

Lee mengakui bahawa, memandangkan dia tidak memiliki tanah, perasaan tidak menentu sentiasa ada. Tahun lalu, Lee diminta berpindah ke petak baharu di kawasan yang sama, yang bermakna dia perlu mengusahakan semula tanah itu, termasuk menguatkan semula tanah dengan nutrien penting.

Ladang Lee telah disahkan organik oleh Jabatan Pertanian Malaysia. Untuk menerima sijil itu, Lee tertakluk kepada banyak prosedur, yang telah dilaluinya dengan susah payah sebelum menerimanya.

Bagaimanapun, memandangkan dia telah dipindahkan ke tempat baharu, dia perlu memohon sekali lagi untuk mendapatkan pensijilan organik, yang bermakna mengulangi ujian tanah dan proses permohonan. Ini adalah pengalaman yang menyedihkan bagi petani yang telah bertungkus lumus untuk menyediakan makanan organik untuk pengguna.

“Perbualan dengan kelompok petani mendedahkan bahawa ramai petani organik mengalami nasib yang sama. Kenaikan harga tanah juga menjadi penghalang utama. Walaupun mempunyai pengetahuan yang mendalam mengenai pertanian asli, ramai petani tidak dapat berkembang maju semata-mata kerana mereka tidak memiliki tanah.

Semua tanaman Lee mendapat manfaat daripada peningkatan kesuburan tanah.

Sudah tiba masanya kerajaan merangka pelan dan strategi untuk menggalakkan petani organik bertani tanpa rasa takut tanah yang mereka usahakan selama ini akan dirampas daripada mereka. Menyediakan tanah, khusus untuk petani organik di bawah keadaan yang lebih menjanjikan, akan menggalakkan lebih ramai orang memilih pertanian bebas kimia,” rumus Lee.

Agroecology Fund