“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – PETANI

Kumarasamy Thannimalai

KUMARASAMY THANNIMALAI
Pensyarah Yang Berkebun Bagi Memenuhi Keperluan Masyarakat Setempat

Kumarasamy Thannimalai merupakan seorang petani yang berjaya walaupun sibuk sebagai pensyarah di IPG. Semangatnya yang tidak pudar untuk bertani membuatkan dia terus mempelajari semua kaedah penanaman dan penjagaan tanaman.

Pada 1993, beliau mula bercucuk tanam di atas tanah seluas 25,000 kaki persegi bersebelahan dengan rumahnya di Taman Kangkung, Lunas, Kedah, dan sejak itu tidak pernah berpatah balik.

Mengikat asid amino ikan yang dicairkan pada bahagian bawah batang pisang. Batangnya menyerap khasiat daripada asid amino ikan dan hasilnya adalah pisang yang berkhasiat.
“Ia mengambil masa setahun untuk nanas saya matang sepenuhnya, dan rasanya sangat sedap. Bagaimanapun, dalam pertanian konvensional, dengan bantuan hormon dan suntikan karbida, masa dipendekkan kepada 6 bulan,” kata Kumarasamy.

 

 

 

Kumarasamy mula berminat dalam pertanian sejak zaman remajanya di ladang. Bapanya memiliki tanah seluas 5 ekar di Dublin Estate, Kedah, tempat mereka menanam getah dan durian.

Itu adalah masa yang tidak dapat dilupakan dalam hidupnya walaupun tugas berat membantu bapanya di ladang getah, menoreh getah dan mengumpul serta memproses susu getah.

Musim durian paling tidak dapat dilupakan. “Saya gemar mengutip durian yang gugur dan memuatkannya ke dalam lori untuk diangkut. Pendapatan daripada menanam dan menjual adalah faktor menarik bagi saya ketika itu,” katanya.

Selain itu, menangkap ikan di sungai yang bersih berhampiran dan bermain bola sepak adalah sebahagian daripada hidupnya di ladang, yang dia hargai sehingga hari ini.

Dengan latar belakang itu, walaupun dirinya dalam kerjaya dengan tuntutan masa, dia masih tidak boleh mengharapkan kehidupan tanpa tanah, dan dengan itu membeli sebidang tanahnya sendiri untuk mengikuti tradisi bapanya.

Kumarasamy menternak ayam untuk mendapatkan telurnya. Ayam-ayam ini diberi makan rebusan yang diperbuat daripada jintan putih, kunyit, dan jintan hitam, kaedah tradisional untuk meningkatkan sistem imun ternakan.

Pada masa ini, Kumarasamy berkebun untuk memenuhi keperluan masyarakat setempat. Dia berkongsi pengalaman dan maklumat berharganya.

“Daun kari sebagai tanaman saka menjanjikan pendapatan yang sangat baik bagi petani. Saya menjualnya kepada penjual nasi kandar, vadai dan pembuat omappodi (makanan tradisional India).

Harga daun kari boleh mencecah sehingga RM12.00 sekilogram, tetapi saya jual hanya RM6.00 sekilogram. Untuk pertumbuhan sihat daun kari, saya bergantung kepada asid amino ikan. Biasanya kulat tompok daun yang menyerang daun kari dengan mudah boleh dikawal dengan menyembur asid amino ikan.

“Bahan utama untuk membuat asid amino ikan ialah sisa ikan. Saya mengutip sisa dari pasar berhampiran. Sisa ikan kemudiannya dicampur dengan gula merah dan dibiarkan menapai selama 3 bulan. Ini adalah kaedah standard yang diikuti oleh kebanyakan petani organik.

Saya turut menanam nanas di ladang. Selepas makan buah itu, saya masukkan kulit nanas ke dalam tempat persediaan. Tak henti-henti, saya mengubah suai tempat penyediaan mengikut ketersediaan pelbagai jenis buah-buahan di ladang.

Pada zaman dahulu, air disimpan di dalam labu air kering, yang berfungsi sebagai penyejuk semula jadi bagi badan kita. Menghidupkan semula tradisi merupakan satu cara untuk mengekalkan amalan agroekologi yang baik.

Larutan itu kemudiannya dibiarkan menapai sepenuhnya selama 6 bulan di dalam bekas kedap udara, selepas itu ia diayak dan dicampur dengan kadar air yang betul sebelum disembur pada tanaman,” jelas Kumarasamy.

Kumarasamy menanam pelbagai jenis pisang seperti berangan, emas, rastali, awak, udang, bunga, dan asam. Asid amino ikan juga menyumbang kepada hasil pisang yang berlipat ganda.

“Saya ikat amino ikan cair pada batang pisang. Larutan itu kemudiannya diserap oleh batangnya. Hasilnya, buah-buahan ini padat, lebih besar saiznya dan berkilat, petunjuk bahawa ia mendapat khasiat dengan baik.

“Kaedah ini pasti memberikan hasil yang maksimum,” Kumarasamy memberikan jaminan.

“Kunyit mengeluarkan hasil hanya selepas 9 hingga 12 bulan. Saya merancang penanaman kunyit dengan cara yang boleh dituai pada Januari bagi sambutan Ponggal (Hari Peladang) oleh komuniti India.

Kunyit mudah tumbuh. Ia boleh menyesuaikan diri dengan semua jenis iklim dan oleh itu, tidak banyak penjagaan diperlukan. Saya dengan mudah boleh mendapat RM2,000 bagi setiap kali sambutan Ponggal.

Begitu juga ubi sarek (Tamil: karunai kilanggu), juga mendapat harga yang lebih baik pada sambutan Ponggal. Keladi ini dipercayai oleh masyarakat India sebagai jenis ubi yang mempunyai khasiat tertinggi berbanding ubi yang lain.

Kumarasamy menanam ubi sarek (Tamil: karunai kilanggu) sejenis ubi yang mempunyai nilai khasiat yang tinggi.

“Kacang leper (Tamil: avarai), sayur tradisional India, mendapat permintaan sepanjang tahun kerana ia merupakan sumber protein dan vitamin yang baik untuk pengamal vegetarian. Saya gembira apabila menyedari bahawa sejak akhir-akhir ini, permintaan untuk Sesbania Grandiflora (Tamil: Agatti keerai) juga meningkat.

“Tanaman tradisional India ini, yang digunakan secara meluas oleh nenek moyang kita, telah kembali positif dalam pasaran tempatan kerana ramai yang memilih cara tradisional untuk memulihkan kesihatan mereka,” dedah Kumarasamy lagi.

Ladang kelapa itu terbentang di kawasan seluas 10,000 kaki persegi dengan kira-kira 50 pokok dan tumbuh subur selepas Kumarasamy menggunakan kaedah tradisional untuk menghalang kumbang badak, yang sebelum ini menjadi masalah utamanya.

“Kumbang-kumbang ini menembusi ke dalam pelepah muda yang terbuka dan menyebabkan kerosakan pada tumbuhan. Kaedah ini mudah dan berkesan, dan saya boleh menghalau kumbang tanpa menggunakan sebarang input toksik,” kata Kumarasamy.

Tiada konsep berkongsi tupai yang menggigit semua buah cempedak di pokok ini. Namun, Kumarasamy memastikan pokok itu masih dibaja agar binatang liar menikmati buahnya.
50 pokok kelapa Kumarasamy tumbuh subur selepas dia menggunakan kaedah tradisional untuk menghalang kumbang badak, yang sebelum ini menjadi masalah utamanya.

 

Kumarasamy berkata dia melakukan penggiliran tanaman seberapa yang boleh. Dengan cara itu, dia memastikan tanah tidak kehilangan nutrien pentingnya. Tiada pokok yang sakit di tanahnya yang pernah terkena bahan kimia toksik untuk menyingkirkannya. Dia mencabut dan menghidupkan semula tanah itu dengan menggunakan penggalak pertumbuhan.

Beliau menegaskan bahawa pertanian semula jadi adalah intensif buruh dan seseorang itu perlu kuat dari segi fizikal dan mental untuk menjaganya.

Pada masa ini, dia menternak 65 ekor ayam untuk telur. Ayam ini diberi makan secara berselang-seli dengan rebusan yang diperbuat daripada jintan putih, kunyit, dan jintan hitam, kaedah tradisional untuk meningkatkan sistem imun. Semua rempah ini membawa ciri antivirus yang berbeza dan meningkatkan imuniti ayam terhadap penyakit.

Telur tempatan (lebih dikenali sebagai telur kampung) lebih disukai oleh penduduk tempatan sebagai penggalak semangat dan dengan itu mendapat harga yang lebih baik di pasaran. “Saya menjual sebiji telur pada harga 90 sen, harga masih rendah berbanding dengan penjual lain. Telur ini bebas daripada antibiotik dan makanan kimia yang banyak ditambah kepada makanan ayam pedaging,” jelas Kumarasamy.

Kumarasamy mengumpul isi dalaman ikan dari pasar berhampiran dan mengubahnya menjadi asid amino ikan.

“Tidak ramai yang sedar mengenai bahaya bahan kimia pertanian. Makanan bebas toksin masih tidak menjadi kebimbangan kepada ramai pengguna. Selagi sayur itu nampak elok dan harganya rendah, mereka sedia membelinya. Kita perlu memberi amaran kepada pengguna berhubung perkara ini dan menjadikan mereka pengguna yang lebih berpengetahuan,” rumus Kumarasamy.

Kaedah Mencegah Kumbang Badak

  1. Pilih paip PVC yang panjangnya 1 kaki dan diameter 1 inci.
  2. Buat beberapa lubang pada paip PVC.
  3. Masukkan garam batu, lada hitam, tembakau dan naftalena ke dalam paip PVC. Letakkan penutup pada kedua-dua belah paip.
  4. Gantung di tempat kumbang menyerang pokok kelapa.
  5. Kumbang dihalau oleh bau gabungan bahan-bahan itu.

Agroecology Fund