“AGROEKOLOGI UNTUK SEMUA: Inisiatif di Malaysia” – PETANI

Hud Md Sulaiman

HUD SULAIMAN
Agroekologi jawapan kepada Keselamatan dan Kedaulatan Makanan

Hud Sulaiman, Pengarah Urusan Institut Pertanian Lestari Malaysia (MISA), menjalankan pelbagai aktiviti alam sekitar dan agroekologi sejak sepuluh tahun lalu. Objektif organisasi ini adalah untuk mempromosikan pertanian lestari melalui pendidikan, sains dan kebajikan.

Pada 1990-an, di tengah-tengah Perang Bosnia, Hud pergi Uzbekistan dan Bosnia bagi membantu kawasan yang dilanda perang.

“Pertanian bersepadu merupakan satu cara terbaik bagi petani untuk berfungsi secara bebas,” kata Hud.

 

Di sebalik kemusnahan yang disebabkan oleh peperangan, beliau menyedari bahawa penderitaan penduduk luar bandar adalah lebih rendah berbanding dengan penduduk bandar, ini kerana kawasan luar bandar terus menerima bekalan makanan melalui tanah pertaniannya yang sentiasa subur, manakala di kawasan bandar. bekalan makanan terganggu.

Penduduk luar bandar mempunyai fizikal dan mental yang kuat. Itulah pelajaran pertama saya mengenai keselamatan dan kedaulatan makanan. Tidak kira betapa majunya sesebuah negara, tanpa pengeluaran makanan sendiri, ia tidak boleh maju dalam erti kata yang sebenar,” kata Hud.

“Pada masa itu, sistem pendidikan kita berbeza. Semasa zaman persekolahan, pada waktu pagi, kami diajar cara menanam sayur, menjaganya, dan menyiram tanaman. Terdapat keseronokan setiap hari apabila melihat tanaman muncul, mekar, dan mengeluarkan hasilnya. Aktiviti pagi sebegini, secara tidak langsung, menanamkan semangat untuk menanam dan memupuk alam semula jadi,” kenang Hud.

Hud telah mencipta kaedah mudah ini untuk mereka yang mendapati menanam tumbuhan adalah tugas yang melelahkan kerana ia melibatkan pergerakan badan yang terpaksa seperti membengkokkan anggota badan, mencangkung. Apa yang perlu dilakukan ialah mendapatkan meja terpakai lama (atau mana-mana permukaan lain yang dinaikkan yang tidak memerlukan seseorang untuk membongkok), tutupnya dengan tikar rumpai, di atasnya taburkan tanah sehingga 4-6 inci.

Hud, sebelum ini seorang pengaturcara dalam syarikat ITnya sendiri, berkata peralihan daripada pengaturcara kepada petani berjalan lancar berikutan detik-detik indah bercucuk tanam yang terpahat dalam fikirannya.

Tanah seluas ¾ ekar yang diusahakan Hud, milik Universiti Islam Antarabangsa (UIA), disewakan kepadanya dan sebelum ini merupakan kawasan paya.

“Apabila mempromosikan hasil organik, kita perlu menyentuh teras rakyat. Semasa perbualan dengan penduduk luar bandar, saya menimbulkan soalan tentang berapa ramai rakan dan ahli keluarga mereka yang menghidap kanser. Sejak itu, saya mengembangkan topik mengenai kepentingan makanan bebas toksin,” kata Hud.

Hud menggalakkan orang muda untuk bekerja di kebun dan mendapatkan pengetahuan mengenai pertanian bersepadu. Dari kiri: Muhammad Faridhwan, Hud Sulaiman, Muhamad Syukur, Muhammad Iqmal Hakimi dan Idris Hud.

Selama ini, Hud gigih dalam usahanya untuk menyampaikan mesej ini, dan dia dapat melihat perubahan ketara dalam pemikiran orang apabila semakin ramai menyertainya dalam usaha mencari makanan yang selamat. Dalam dua dekad yang lalu, Hud menghubungi petani, institusi pendidikan, organisasi sosial, penduduk bandar dan komuniti dalam usahanya ke arah kelestarian.

Terdapat peningkatan permintaan terhadap daging arnab dalam kalangan penduduk Malaysia. Daging arnab mempunyai rasa yang tersendiri daripada campuran daging kambing dan ayam, dan pengguna percaya ia mempunyai kurang kolesterol berbanding dengan daging jenis lain. Seekor arnab betina menghasilkan sehingga tujuh ekor anak setiap kali melahirkan.

Pada masa ini, Hud menternak 150 ekor arnab dan menjualnya di pasaran selepas mencapai berat 2.5 kg. Harganya boleh mencapai RM35 sekilogram di pasaran. Jadi, menurut Hud, penternak arnab mempunyai masa depan yang cerah.

Arnab diberi makan dengan pelet, sayur-sayuran, rumput napier, dan ketum ayam (nama saintifik: Trichanthera gigantean). Ketum ayam merupakan tumbuhan yang mempunyai kandungan protein yang tinggi. Jadi, saya banyak menanamnya di kebun dan memberi makan kepada arnab dan ayam,” jelas Hud.

Madu Kelulut yang dihasilkan oleh lebah Trigona yang tidak bersengat untuk kegunaan Hud sendiri dan bakinya dibekalkan kepada rakan-rakannya.
“Apa sahaja yang saya perlukan bagi perkembangan kebun termasuklah kompos, diperolehi daripada kebun saya sendiri,” kata Hud.

Di ladang Hud, makhluk perosak dikawal dengan berkesan dengan gabungan daun semambu, cili, bawang putih dan semburan cuka kayu. Selepas pengalaman bertahun-tahun, Hud membuat kesimpulan bahawa mikroorganisma asli (IMO), asid amino ikan, dan kompos adalah mencukupi untuk menyuburkan tanah dan mengekalkan ladang yang subur.

Buat masa ini, saya sedang mempelajari pengkomposan lalat askar hitam kerana ia adalah salah satu kaedah terpantas untuk mengompos sebarang sisa organik.

Sesiapa sahaja Boleh Menanam, Kata Hud

Bagi kebanyakan orang, terutamanya warga emas, menanam tumbuhan adalah tugas yang melelahkan, semata-mata kerana ia melibatkan pergerakan badan yang terpaksa seperti membengkokkan anggota badan, mencangkung, mengangkat, dan sebagainya.

Air sisa daripada kaedah akuaponik membantu pertumbuhan subur tanaman kemangi.
Azola sebagai makanan ayam membantu dalam tumbesaran ayam yang sihat kerana kandungan protein, asid amino penting, vitamin dan mineral yang tinggi.

Tidak lagi, kata Hud. Dia mencipta kaedah mudah ini untuk mereka yang menghadapi halangan tersebut. Apa yang perlu dilakukan ialah mendapatkan meja terpakai lama (atau mana-mana permukaan lain yang dinaikkan yang tidak memerlukan seseorang untuk membongkok), tutupnya dengan tikar rumpai, di atasnya taburkan tanah sehingga 4-6 inci, dan kemudian tanamlah sayuran kegemaran anda.

Kaedah ini sesuai untuk sayur-sayuran berdaun yang tidak memerlukan penembusan akar dalam. Bagi penyiraman, seseorang perlu lebih berhati-hati untuk tidak membasahi meja dan membuatnya kotor.

Agroecology Fund