AMERIKA SYARIKAT MESTI BERTINDAK SECARA BERTANGGUNGJAWAB UNTUK MENAMATKAN KETIDAKADILAN IKLIM

man walking through a flood on street

Sahabat Alam Malaysia (SAM) ingin memberikan maklum balas terhadap kenyataan oleh Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Malaysia, Brian Mcfeeters baru-baru ini bertajuk ‘Partners in climate action’, yang disiarkan dalam akhbar harian berbahasa Inggeris utama (6 Januari 2023, Surat kepada Pengarang, The STAR).

Walaupun kami bersetuju dengan Duta AS bahawa tindakan berani untuk menangani perubahan iklim adalah lebih mendesak berbanding sebelum ini oleh semua orang, perkongsian bagi tindakan dalam kalangan negara maju dan membangun adalah berdasarkan prinsip asas ekuiti dan “tanggungjawab bersama tetapi berbeza serta keupayaan masing-masing” ( CBDR-RC), yang diiktiraf di bawah Konvensyen Rangka Kerja PBB mengenai Perubahan Iklim (UNFCCC) dan Perjanjian Paris.

Perjanjian antarabangsa ini menetapkan komitmen negara maju untuk menerajui dalam pengurangan pelepasan dan menyediakan sumber kewangan, pemindahan teknologi dan pembinaan kapasiti kepada negara membangun untuk membolehkan mereka melaksanakan tindakan iklim mereka, termasuk pengurangan pelepasan, penyesuaian dan menangani kerugian. dan kerosakan.

Untuk membolehkan negara membangun melaksanakan tindakan iklim mereka dalam sumbangan yang ditentukan secara nasional (NDC) mereka di bawah Perjanjian Paris, negara maju seperti AS mesti memenuhi komitmen mereka mengenai penyediaan sumber kewangan, termasuk kepada dana iklim khusus sedia ada di bawah UNFCCC, iaitu Dana Iklim Hijau (GCF).

Di bawah pentadbiran Obama, AS berjanji untuk menyediakan US$3 bilion kepada GCF dalam tempoh penggemblengan sumber awal dari 2015-2018. Walau bagaimanapun, hanya US$1 bilion yang disampaikan, kerana pentadbiran Trump mengingkari perkara ini, menyebabkan kekurangan yang ketara sebanyak US$2 bilion. Ini telah menjejaskan keupayaan GCF untuk memenuhi banyak cadangan dalam perancangan Dana dari negara membangun.

Dengan pentadbiran Biden sejak 2021, kita masih belum melihat AS memenuhi janji Obama kepada GCF. Untuk menambah masalah lagi, dalam tempoh pengisian semula rasmi pertama GCF (2020 hingga 2023), AS masih belum membuat sebarang sumbangan sama sekali.

Mcfeeters memuji kebaikan Akta Pengurangan Inflasi (IRA) AS, yang katanya menyediakan US$370 bilion “untuk menyelesaikan krisis iklim” tetapi ini adalah untuk pelaburan di AS sahaja, dan bukan wang untuk tindakan iklim di negara membangun.

GCF sedang melancarkan panggilan pengisian semulanya yang seterusnya, dan jika AS melihat dirinya sebagai rakan kongsi sejati dalam tindakan iklim, maka ia perlu memenuhi ikrar kekurangan US$2 bilion yang tidak dipenuhi kepada GCF selain menyediakan sumber penting tambahan kepada Dana untuk digunakan oleh negara membangun.

Lebih-lebih lagi, pada COP 26 UNFCCC pada 2021, AS adalah penghalang terbesar kepada penubuhan kemudahan kewangan untuk menangani kerugian dan kerosakan, seperti yang dihadapi oleh Pakistan yang menyaksikan banjir yang dahsyat sehingga menjejaskan 33 juta orang dan dengan kerosakan serta kerugian ekonomi melebihi US$30 bilion.

Ia mengambil usaha besar-besaran daripada masyarakat sivil dan kerajaan negara membangun untuk menggerakkan AS pada COP 27 di Sharm el-Sheikh, Mesir, untuk memastikannya bersetuju dengan Dana Kehilangan dan Kerosakan (LDF), yang diharapkan tahun ini di COP 28 di Dubai, UAE, akan disediakan dan akan mendapat sumber dengan ketara. Ini sekali lagi memerlukan sokongan AS dan sama ada ia akan mewujudkannya masih menjadi tanda tanya besar.

Di samping itu, walaupun AS mahu negara-negara membangun termasuk Malaysia beralih daripada arang batu, ia juga mesti menghentikan ketagihan dan pengembangan bahan api fosil di negaranya sendiri dengan segera.

Menurut Oil Change International yang berpangkalan di AS, AS meluluskan pengembangan terbesar pengekstrakan minyak dan gas di mana-mana negara pada 2022, dan ia juga mempunyai unjuran pelepasan terbesar daripada projek yang dicadangkan yang boleh dimuktamadkan antara 2023-2025, dengan jangkaan pelepasan seumur hidup daripada projek-projek yang berjumlah kira-kira 15 bilion tan metrik CO2 iaitu bersamaan hampir tiga kali ganda jumlah bersih pelepasan gas rumah hijau AS 2020.

Pendedahan itu tidak menunjukkan AS sebagai rakan kongsi yang bertanggungjawab dalam memerangi perubahan iklim, tetapi salah satu yang telah dan sedang menyumbang kepada bencana iklim semasa yang secara tidak adil mengutuk berjuta-juta negara membangun kepada kematian dan kemusnahan akibat kesan iklim. Dan ini adalah ketidakadilan iklim dan ia mestilah dihentikan.

AS adalah pencemar terbesar gas rumah hijau dalam sejarah dunia dan ia tidak boleh diteruskan tanpa sebarang hukuman. Tidak cukup untuk bercakap mengenai menjadi rakan kongsi dalam tindakan iklim. Ia mesti bertindak secara bertanggungjawab.

 

 

Meenakshi Raman
Presiden
Sahabat Alam Malaysia

Surat Kepada Pengarang, 17 Januari 2023