‘Anjakan paradigma’ diperlukan terhadap risiko kesihatan plastik

Begitu sedikit penyelidikan yang tersedia pada masa ini sehingga pengawal selia perlu beralih daripada andaian bahawa plastik adalah selamat, kepada mendesak ujian yang lebih ketat sebelum produk diluluskan bagi penggunaan, kata penyelidik. – Gambar AFP

BANGKOK, 12 Oktober 2023 – “Anjakan paradigma” diperlukan terhadap risiko yang didedahkan kepada kesihatan manusia oleh plastik, kata penyelidik yang memberi amaran mengenai jurang yang besar dalam pemahaman saintifik mengenai isu itu.

Oleh itu, sedikit penyelidikan yang tersedia pada masa ini sehingga pengawal selia perlu beralih daripada andaian bahawa plastik adalah selamat, kepada mendesak ujian yang lebih ketat sebelum produk diluluskan untuk digunakan, tambah para penyelidik.

Gesaan itu dibuat apabila pangkalan data baharu yang memetakan kajian saintifik sedia ada diumumkan oleh Yayasan Minderoo, sebuah pertubuhan bukan mengambil untung Australia.

Peta Kesihatan Plastik (PHM) cuba mengumpulkan semua penyelidikan mengenai isu itu sejak 1960-an, apabila pengeluaran plastik dan pencemaran mula meningkat.

“Sementara sebagai pengarang kami menjangkakan sepenuhnya jurang dalam penyelidikan, sejauh mana jurang itu mengejutkan kami,” kata Sarah Dunlop, Ketua Plastik dan Kesihatan Manusia Yayasan Minderoo.

“Kami menggesa anjakan paradigma dalam peraturan kimia di mana bahan kimia plastik baharu diuji dengan teliti untuk keselamatan sebelum diperkenalkan dalam produk pengguna,” kata Dunlop dan penyelidik bersama dalam kajian yang diterbitkan bersama pangkalan data baharu itu.

Seharusnya juga ada “pemantauan bio pasca pengenalan berterusan tahapnya dalam manusia dan kesan kesihatan sepanjang jangka hayat individu”, tambah mereka dalam penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Environment International.

Pangkalan data yang dicipta oleh projek itu mengumpul kajian manusia utama yang dikaji semula oleh rakan sebaya yang diterbitkan antara 1960 dan 2022 yang memfokuskan kepada kesan kesihatan pendedahan kepada bahan kimia dan zarah plastik.

Ia melihat bagi kerja yang mengukur atau mengesan plastik dalam sampel bio manusia, bukannya dalam model haiwan atau makmal.

Ia mendapati pelbagai lubang hitam dalam pengetahuan, termasuk sedikit penyelidikan mengenai populasi di negara yang lebih miskin, di mana pengurusan sisa yang lemah dan lebih sedikit alternatif bukan plastik meningkatkan pendedahan.

Tiada satu kajian pun didapati mengenai kesan mikro dan nanoplastik terhadap kesihatan manusia iaitu bidang yang semakin mendesak kerana zarah-zarah kecil ditemui di seluruh tubuh manusia.

Terdapat juga sedikit kerja mengenai bahan kimia “penggantian”, yang menggantikan formula yang diketahui menyebabkan kemudaratan, peranan pendedahan plastik paternal pada bayi, atau kesan kesihatan kepada orang dewasa yang lebih tua.

Pengeluaran plastik menuju kepada tiga kali ganda

Daripada 1,500 bahan kimia yang dipertimbangkan, hanya 30 peratus telah dikaji sama sekali untuk kesannya terhadap kesihatan manusia, kata para penyelidik.

Latihan pemetaan mempunyai beberapa batasan, penyelidik mengakui, termasuk mencari hanya dua portal utama dan tidak termasuk penyelidikan mengenai plastik dalam tetapan perubatan, seperti talian IV.

Ia juga menumpukan kepada beberapa bahan kimia terpilih, berdasarkan sebahagian besarnya plastik yang paling mungkin ditemui orang dalam kehidupan seharian.

Pangkalan data itu dilancarkan sebelum rundingan baharu mengenai perjanjian pencemaran plastik global, di Nairobi bulan depan.

Draf perjanjian yang diterbitkan bulan lepas akan membimbing perbincangan, tetapi ia mengandungi pelbagai laluan, daripada lebih kepada kurang bercita-cita tinggi, dan juru kempen bimbang perjanjian akhir yang lemah penuh dengan kelemahan boleh muncul.

Terdapat gesaan untuk mengurangkan pengeluaran yang dipanggil plastik asal, serta kemungkinan cukai plastik.

Ia ditentang keras oleh industri, serta beberapa negara pengeluar plastik utama, yang  menumpukan lebih banyak penggunaan semula dan kitar semula, walaupun kurang daripada 10 peratus plastik dunia dikitar semula.

Mengenai trend semasa, pengeluaran tahunan plastik berasaskan bahan api fosil akan meningkat hampir tiga kali ganda menjelang 2060 kepada 1.2 bilion tan, manakala sisa akan melebihi satu bilion tan.

Rundingan akan diteruskan di Kanada pada April tahun depan, dengan matlamat mencapai perjanjian terakhir di Korea Selatan pada akhir 2024. – AFP