Apa yang ada dalam vape? Toksin, logam berat, mungkin radioaktif polonium

Gambar: Shutterstock melalui The Conversation

Jika anda bertanya kepada saya apa yang terkandung dalam e-rokok, vape pakai buang atau e-cecair, jawapan ringkas saya ialah “kami tidak tahu sepenuhnya”.

Rangkaian produk dan perisa yang besar dan semakin meningkat di pasaran, bertukar kepada ramuan apabila ia dipanaskan atau berinteraksi antara satu sama lain, dan pelabelan yang tidak mencukupi menjadikan ini satu soalan yang rumit untuk dijawab.

Kimia analisis, termasuk penyelidikan pasukan saya sendiri, memberikan beberapa jawapan. Tetapi memahami impak kesihatan menambah satu lagi tahap kerumitan. Risiko e-rokok kepada kesihatan berbeza-beza bergantung kepada banyak faktor termasuk peranti atau perisa yang digunakan, dan cara orang menggunakannya.

Jadi penghisap vape tidak tahu apa yang mereka sedut dan tidak pasti mengenai kesan kesihatan.

Apa yang kita tahu?

Walaupun dengan kerumitan ini, terdapat beberapa konsistensi antara apa yang ditemui oleh makmal yang berbeza.

Ramuan termasuk nikotin, bahan kimia perasa, dan cecair yang membawanya terutamanya propilena glikol dan gliserin.

Yang membimbangkan, kami juga mendapati sebatian organik meruap, bahan zarah dan karsinogen (agen yang boleh menyebabkan kanser), kebanyakannya kami tahu berbahaya.

Kajian terdahulu kami juga mendapati 2-klorofenol dalam kira-kira separuh daripada pengguna e-cecair membeli untuk menambah nilai e-rokok yang boleh diisi semula. Ini adalah salah satu contoh bahan kimia tanpa sebab yang sah untuk berada di sana. Di peringkat global, ia diklasifikasikan sebagai “memudaratkan jika terhidu”. Kehadirannya mungkin disebabkan oleh pencemaran semasa pembuatan.

Bagaimana pula dengan polonium?

Satu bahan berpotensi yang menjadi berita dalam beberapa minggu kebelakangan ini ialah radioaktif polonium-210, bahan yang sama digunakan untuk membunuh bekas perisik Rusia Alexander Litvinenko pada 2006. Kerajaan Queensland kini sedang menguji vape untuknya.

Polonium-210 boleh didapati dalam rokok tradisional dan produk tembakau lain. Itu kerana tumbuhan tembakau menyerapnya dan bahan radioaktif lain daripada tanah, udara dan baja tinggi fosfat.

Sama ada polonium-210 ditemui dalam aerosol yang dihasilkan oleh e-rokok masih belum dapat dilihat. Walaupun ia boleh dilaksanakan jika gliserin dalam e-cecair berasal dari tumbuhan dan baja serupa digunakan untuk menanamnya.

Ia bukan hanya bahan-bahannya

Selain daripada ramuannya, bahan yang diperbuat daripada peranti e-rokok boleh berakhir di dalam tubuh kita.

Logam toksik dan bahan berkaitan seperti arsenik, plumbum, kromium dan nikel boleh dikesan dalam kedua-dua e-cecair dan air kencing, air liur dan darah penghisap vape.

Bahan-bahan ini boleh menimbulkan risiko kesihatan yang serius (seperti karsinogenik). Ia boleh melarut resap daripada beberapa bahagian e-rokok, termasuk gegelung pemanas, wayar dan sambungan pateri.

Bahan kimia daripada peranti itu sendiri boleh berakhir di dalam darah, air kencing dan air liur kita. (Gambar: Shutterstock melalui The Conversation)

Bukan itu sahaja

Proses pemanasan e-cecair untuk mencipta aerosol yang boleh disedut juga mengubah susunan kimia untuk menghasilkan produk degradasi.

Ini termasuk:

  • Formaldehid (bahan yang digunakan untuk mengawet mayat)
  • Asetaldehid (bahan utama yang menyumbang kepada mabuk selepas minum alkohol)
  • Acrolein (digunakan sebagai senjata kimia dalam perang dunia pertama dan kini digunakan sebagai racun herba).

Bahan kimia ini sering dikesan dalam sampel e-rokok. Walau bagaimanapun disebabkan oleh peranti yang berbeza dan cara sampel dikumpulkan, tahap yang diukur berbeza secara meluas antara kajian.

Selalunya, parasnya sangat rendah, menyebabkan penyokong vape berhujah e-rokok jauh lebih selamat daripada menghisap tembakau.

Tetapi hujah ini tidak mengakui bahawa ramai pengguna e-rokok (terutamanya remaja) adalah perokok atau bukan perokok, bermakna perbandingan yang lebih baik adalah antara penggunaan e-rokok dan menghirup udara “segar”.

Pengguna e-rokok sudah pasti terdedah kepada lebih banyak toksin dan bahan berbahaya berbanding bukan perokok. Orang yang membeli rokok tembakau juga dihadapkan dengan pelbagai amaran mengenai bahaya merokok, manakala penghisap vape umumnya tidak.

Bagaimana dengan pelabelan?

Ini membawa kepada sebab lain mengapa mustahil untuk mengetahui kandungan vape seperti  kekurangan maklumat, termasuk amaran pada label.

Walaupun label ada, ia tidak selalunya menggambarkan kandungan produk. Kepekatan nikotin e-cecair selalunya agak berbeza dengan apa yang terdapat pada label, dan e-cecair “bebas nikotin” selalunya mengandungi nikotin.

Produk juga dilabelkan dengan nama perisa generik seperti “beri” atau “tembakau”. Tetapi tiada cara untuk pengguna mengetahui bahan kimia yang telah ditambahkan untuk membuat perisa “beri” atau “tembakau” atau perubahan dalam bahan kimia ini yang mungkin berlaku dengan pemanasan dan/atau berinteraksi dengan bahan lain dan komponen peranti. Perisa “beri” sahaja boleh dibuat daripada lebih daripada 35 bahan kimia yang berbeza.

Bahan kimia perisa mungkin “gred makanan” atau diklasifikasikan sebagai selamat untuk dimakan. Bagaimanapun mencampurkannya ke dalam e-cecair, memanaskan dan menyedutnya adalah jenis pendedahan yang sangat berbeza, berbanding dengan memakannya.

Satu contoh ialah benzaldehid (perasa badam). Apabila ini disedut, ia menjejaskan fungsi imun sel paru-paru. Ini berpotensi mengurangkan keupayaan penghisap vape untuk menangani toksin lain yang disedut, atau jangkitan pernafasan.

Benzaldehyde adalah satu daripada hanya lapan bahan e-cecair yang dilarang di Australia. Senarai ini sangat singkat kerana kami tidak mempunyai maklumat yang mencukupi mengenai kesan kesihatan jika terhidu bahan kimia perisa lain, dan interaksinya dengan bahan e-cecair lain.

Ke mana seterusnya?

Untuk kita menilai dengan lebih baik risiko kesihatan vape, kita perlu mengetahui dengan lebih lanjut mengenai:

  • apa yang berlaku apabila bahan kimia perisa dipanaskan dan dihidu
  • interaksi antara bahan e-cecair yang berbeza
  • apakah bahan cemar lain yang mungkin terdapat dalam e-cecair
  • bahan baharu yang berpotensi berbahaya dalam e-rokok.

Akhir sekali, kita perlu mengetahui lebih lanjut mengenai cara orang menggunakan e-rokok supaya kita boleh lebih memahami dan mengukur risiko kesihatan di dunia nyata.

Sumber: The Conversation (10 Ogos 2023)