Australia Secara Senyap Membuka Semula Eksport Sisa Plastik; UNEP Menggalakkan Pembakaran Sisa Plastik sebagai Bahan Api Alternatif dalam Tanur Simen

PENYELESAIAN PALSU MENJELANG PERJANJIAN PLASTIK GLOBAL

Taktik Greenwashing dan penyelesaian palsu kepada krisis sisa plastik terus dilontarkan yang mengabaikan kesan kesihatan dan alam sekitar akibat pencemaran plastik, menjelang Perjanjian Plastik global.

Pada 16 Mei 2023, Program Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEP) mengeluarkan laporan kontroversi (bermaksud untuk membantu kerajaan negara merundingkan perjanjian global baharu untuk menamatkan pencemaran plastik) menggalakkan pembakaran sisa plastik dalam tanur simen sebagai strategi utama dalam reka bentuk dan pelaksanaan Perjanjian Plastik Global.

Ini adalah tidak diingini kerana pembakaran sisa dalam tanur simen akan menimbulkan permintaan bagi sisa plastik murah bagi bahan api yang akan menentang usaha global ke arah menyekat pengeluaran plastik. Ia menggalakkan industri plastik untuk terus meningkatkan pengeluaran plastik dengan mendakwa bahawa masalah plastik boleh dibakar begitu sahaja.

Kini kerajaan Australia secara senyap-senyap membuka semula eksport sisa plastik. Negara yang sebelum ini Australia mengeksport sisa plastik, seperti Malaysia, Indonesia, Thailand dan Filipina, bergelut untuk menguruskan pencemaran sisa plastik, mengakibatkan kemudaratan yang ketara kepada komuniti yang terdedah dan persekitaran marin yang sensitif.

Langkah di atas adalah dasar terdesak menjelang rundingan Perjanjian Plastik Global, kata beberapa NGO global, termasuk Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), dalam satu kenyataan. Pusingan kedua rundingan mengenai perkembangan Perjanjian itu akan berlangsung di Paris, Perancis pada 29 Mei-2 Jun.

“Kami sangat kecewa kerana Australia membuka semula eksport sisa. Malaysia mengalami kesan perdagangan sisa kotor dari Australia, termasuk sisa yang menyamar sebagai ‘bahan api’. Australia perlu mengutamakan pengurangan sumber dan bertanggungjawab terhadap sisa mereka sendiri. Jangan eksport bahaya dengan alasan kitar semula,” kata Mageswari Sangaralingam dari Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

Berikut adalah kenyataan media yang dikeluarkan oleh kumpulan itu.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

20 Mei 2023

Australia Secara Senyap Membuka Semula Eksport Sisa Plastik manakala UNEP Membenarkan untuk Membakar Sisa Plastik dalam Tanur Simen: Dasar Terdesak Menjelang Rundingan Perjanjian Plastik

Menjelang rundingan Perjanjian Plastik global baharu di Paris, Menteri Alam Sekitar Australia memutuskan untuk membuka semula eksport sisa plastik, selepas 5 tahun pengharaman yang diperkenalkan oleh kerajaan persekutuan terdahulu. Pengharaman eksport sisa 2019 dibuat sebagai tindak balas terhadap pendedahan China dan negara Asia Tenggara mengenai pembuangan sisa. Negara yang sebelum ini Australia mengeksport sisa plastik, seperti Indonesia, Thailand, Malaysia dan Filipina, bergelut untuk menguruskan pencemaran sisa plastik, mengakibatkan kemudaratan yang ketara kepada komuniti yang terdedah dan persekitaran marin yang sensitif.

Apabila bukti saintifik berkembang pada tahap sepenuhnya dan kerosakan kepada planet dan kesihatan manusia yang ditimbulkan oleh sisa plastik, keputusan regresif seperti itu dari Australia menggariskan pendekatan penjajah terhadap dasar pengurusan sisa, di mana pencemaran dieksternalisasikan.

Keputusan itu menyerlahkan beberapa dekad peraturan sisa plastik negara yang gagal dan dasar sisa plastik negara yang bercelaru. “Ini bukan cara untuk melawan krisis pencemaran plastik,” Jane Bremmer, Penyelaras Zero Waste Australia menberi amaran. “Kita sudah melihat pengharaman eksport sisa dieksploitasi oleh kerajaan dan industri sisa. Mereka bersekongkol untuk mewujudkan pengecualian ke atas eksport bandela sisa plastik bercampur dan kertas yang dijenamakan semula sebagai ‘Bahan Api Proses Kejuruteraan’. Kini kami mempunyai pengakuan bahawa pengurusan sisa plastik gagal di Australia. Ini bukan cara anda menangani krisis sisa plastik – kami memerlukan had ke atas pengeluaran plastik itu cara anda menangani krisis sisa plastik.”

Pada masa yang sama PBB mengeluarkan laporan yang mengesyorkan pembakaran sisa plastik di dalam tanur simen, teknologi yang mewujudkan pencemaran ketara yang menimbulkan ancaman kesihatan kepada pekerja dan komuniti kejiranan.

Bremmer berkata, “Ini adalah salah satu industri cerobong asap yang paling mencemarkan di dunia dan amat luar biasa PBB mengesyorkan mereka meningkatkan pembakaran sisa plastik. Tanur simen disenaraikan sebagai salah satu pencemar dioksin terbesar di dunia dan sisa plastik mengandungi banyak bahan kimia toksik yang akan menambah pelepasan dioksin. Industri sisa jelas mempunyai terlalu banyak pengaruh terhadap jenis penerbitan dan dasar Australia ini.”

Peranan dan komitmen Australia terhadap UNEA High Ambition Coalition untuk Menamatkan Pencemaran Plastik dipersoalkan kerana ia gagal menunjukkan tindakan sebenar terhadap Matlamat Strategik Global yang dipersetujui, sebaliknya memilih untuk mengeksport sisa berbahaya ini dan melabur dalam penyelesaian palsu, seperti membakar sisa plastik dalam tanur simen dan melabur dalam teknologi kontroversi seperti kitar semula bahan kimia. Australia gagal untuk bertindak bagi mengurangkan penggunaan dan pengeluaran plastik, sebaliknya membenarkan industri mempromosikan kitar semula sebagai penyelesaian sambil meningkatkan pengeluaran plastik sekali guna yang tidak boleh dikitar semula. Australia telah melabur $250 juta dana awam ke dalam infrastruktur kitar semula sisa untuk menyokong sektor industri yang tidak dapat memberikan penyelesaian yang kami perlukan. Malah, mereka melabur dalam pertumbuhan berterusan sisa plastik, bertentangan langsung dengan konsensus antarabangsa untuk pengurangan segera dalam pengeluaran plastik.

Namun laporan UNEP baru-baru ini yang dikeluarkan sebagai persediaan untuk rundingan Perjanjian Plastik yang akan datang “Turning off the Tap” nampaknya mengabaikan mesej utamanya sendiri sebaliknya mempromosikan kitar semula plastik dan pembakaran dalam tanur simen sebagai penyelesaian, yang kedua-duanya tidak akan menamatkan (“Turning off the Tap”) bagi pengeluaran plastik. Jelas sekali bahawa sektor bahan api fosil dan petrokimia terus mendominasi pada peringkat tertinggi rundingan antarabangsa, sejajar dengan negara OECD yang kaya seperti Australia, dengan menangguhkan tindakan nyata terhadap iklim yang mendesak ini, ancaman kesihatan ekologi dan manusia, yang secara tidak seimbang. memberi kesan kepada negara dan komuniti yang paling terdedah, di seluruh dunia.

“Australia mestilah mengekalkan komitmennya kepada High Ambition Coalition dengan segera bertindak menghentikan semua eksport sisa plastik dan melaksanakan Matlamat Strategik Global (GSG) yang dipersetujui. Ini adalah sisa berbahaya seperti yang ditakrifkan dalam perundangan Australia dan tidak boleh dieksport ke mana-mana. Memberi pengecualian secara senyap-senyap kepada kemudahan pengurusan sisa untuk terus mengeksport sisa berbahaya ini adalah satu tamparan kepada semua warga Australia yang menganggap kerajaan persekutuan baharu mengambil berat mengenai kesan pencemaran plastik terhadap alam sekitar di dalam dan di luar Australia serta hak asasi semua orang,” kata Penyelaras Kempen Zero Waste Australia Jane Bremmer.

“Kami sangat kecewa kerana Australia membuka semula eksport sisa. Malaysia mengalami kesan perdagangan sisa kotor dari Australia, termasuk sisa yang menyamar sebagai ‘bahan api’. Australia perlu mengutamakan pengurangan sumber dan bertanggungjawab terhadap sisa mereka sendiri. Jangan eksport bahaya dengan alasan kitar semula,” kata Mageswari Sangaralingam, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP).

“Pada masa Thailand menghapuskan import sisa plastik secara berperingkat dan meningkatkan peraturannya mengenai sisa rentas sempadan, adalah menyedihkan untuk melihat negara yang lebih maju bergerak ke arah yang bertentangan. Apatah lagi, pada Julai tahun lalu, 130 tan sisa perbandaran dari Australia ditemui di pelabuhan Thailand. Sehingga hari ini, tidak jelas sama ada kumpulan sisa ini telah dihantar pulang. Eksport plastik dari Australia telah lama menjadi masalah bagi Thailand, dan pembukaan semula dasar eksport sisa plastik hanya akan memburukkan lagi keadaan. Kami menggesa kerajaan Australia untuk bertanggungjawab ke atas sisa dan pencemaran yang dicipta oleh negaranya, dan bukannya mencari dasar yang boleh melanggar kedaulatan alam sekitar orang lain dan tidak lebih daripada kutukan dan rasa malu,” kata Punyathorn Jeungsmarn, Pegawai Maklumat dan Komunikasi, EARTH.

“Dasar ini adalah satu langkah ke belakang dan perlu diterbalikkan,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Coalition. “Daripada mengeksport sisa plastiknya ke Filipina dan tempat lain, Australia perlu meletakkan had pada pengeluaran dan penggunaan plastik dan memastikan bahawa plastik yang tidak diingini tidak dibakar, diproses bersama dalam tanur simen atau dihantar ke luar pesisir dengan menyamar sebagai kitar semula.”

“Dasar terbalik Australia adalah contoh buruk tadbir urus sisa plastik. Negara maju seperti Australia perlu menunjukkan contoh bagaimana untuk menepati janji,” kata Yuyun Ismawati dari Nexus3 Foundation. “Mengeksport sisa untuk ‘kitar semula’ atau sisa kepada tenaga ke negara lain adalah tidak mampan. Kami menyaksikan kesan buruk dengan jenama pembungkusan Australia yang dibuang di komuniti berhampiran kilang kitar semula kertas dan plastik di Indonesia. Di samping itu, pelaburan Australia di Indonesia untuk menangani pencemaran plastik mencapai sedikit kemajuan. Australia perlu membersihkan halamannya sendiri dan meningkatkan pelaburan dalam sistem pengurusan sisanya dan bukannya mengeksport serta mencemarkan negara jiran.”

Jane Bremmer (Zero Waste Australia & National Toxics Network, Australia)
Aileen Lucero (EcoWaste Coalition)
Yuyun Ismawati Drwiega (Nexus 3 Foundation & IPEN Lead for ASM/Mining)
Mageswari Sangaralingam (Consumers Association of Penang (CAP) & Friends of the Earth Malaysia (SAM)
Punyathorn Jeungsmarn (Ecological Alert and Recovery – Thailand, EARTH)