Bagaimana Melatih Otak

Otak mempunyai keupayaan untuk belajar dan berkembang seiring dengan usia iaitu satu proses yang dipanggil keplastikan otak tetapi untuk melakukannya, perlu melatihnya secara tetap. Latihan otak boleh meningkatkan ingatan, perhatian dan tumpuan.

Mempraktikkan aktiviti baharu dan mencabar ialah pertaruhan yang baik untuk membina dan mengekalkan kemahiran kognitif, menurut artikel Harvard Health 15 Februari 2021.

“Pada akhirnya, kemahiran kognitif akan berkurangan dan pemikiran serta ingatan akan menjadi lebih mencabar, jadi perlu membina simpanan anda,” kata Dr John N. Morris, Pengarah Penyelidikan Dasar Sosial dan Kesihatan Institut Penyelidikan Penuaan yang bersekutu dengan Harvard, yang dipetik dalam artikel itu.

“Melakukan aktiviti baharu yang turut memaksa anda berfikir dan belajar serta memerlukan amalan berterusan boleh menjadi salah satu cara terbaik untuk memastikan otak sihat.”

Berikut adalah lebih banyak cerapan daripada artikel tersebut.

Permainan fizikal dan mental

Penyelidikan menunjukkan bahawa senaman fizikal yang kerap adalah satu cara untuk meningkatkan fungsi kognitif seperti mengingat kembali, penyelesaian masalah, tumpuan, dan perhatian terhadap perincian. Walau bagaimanapun, tidak jelas sama ada aspek fizikal sahaja meningkatkan otak anda atau jika gabungan faktor lain seperti cabaran aktiviti mental, kekerapan anda melakukannya dan keinginan untuk menambah baik juga turut menyumbang.

Contohnya berenang. Ia mempunyai manfaat kardiovaskular dan pembinaan otot yang jelas, tetapi ia juga melibatkan pemikiran, pemprosesan dan pembelajaran yang berterusan. Anda perlu berhati-hati dengan ritma pernafasan dan cara melaksanakan dayungan dan tendangan dengan betul. Anda juga boleh mengukur kepakaran dari segi ketahanan dan kelajuan, yang mendorong untuk berlatih kemahiran untuk menjadi perenang yang lebih baik.

Aktiviti latihan otak tidak semestinya berkaitan dengan senaman. Banyak penyelidikan mendapati bahawa saluran kreatif seperti melukis dan bentuk seni lain, mempelajari peralatan, melakukan penulisan ekspresif atau autobiografi, dan mempelajari bahasa juga boleh meningkatkan fungsi kognitif. Kajian 2014 dalam Gerontologist meneliti 31 kajian yang memfokuskan kepada bagaimana usaha khusus ini mempengaruhi kemahiran mental orang dewasa yang lebih tua dan mendapati bahawa kesemuanya meningkatkan beberapa aspek ingatan seperti mengingat kembali arahan dan kelajuan pemprosesan.

Lakukan aktiviti yang betul

Tidak kira aktiviti baharu yang anda pilih, pastikan ia mengikut 3 garis panduan untuk memaksimumkan latihan otak, menurut Dr Morris.

Mencabar. Anda perlu sentiasa mencabar otak agar ia berkembang. Inilah sebabnya mengapa memilih aktiviti baharu sangat berfaedah. Ia melibatkan otak untuk mempelajari sesuatu yang baharu dan menawarkan peluang untuk bertambah baik.

Tidak bersedia untuk usaha yang baharu? Menaikkan standard untuk aktiviti sedia ada. Sebagai contoh, jika anda seorang pemain golf sambil lalu, komited untuk meningkatkan keupayaan dan bertujuan untuk mengurangkan handicap atau pukulan bagi markah tertentu. “Anda tidak mempunyai cabaran untuk mempelajari sesuatu yang baharu, sebaliknya cabaran untuk meningkatkan set kemahiran dan pengetahuan anda,” kata Dr Morris.

Kerumitan. Aktiviti yang kompleks bukan sahaja menimbulkan keseronokan, tetapi memaksa otak untuk bekerja pada proses pemikiran tertentu seperti penyelesaian masalah dan pemikiran kreatif. Kajian 2013 dalam Psychological Science mendapati bahawa orang dewasa yang lebih tua berumur 60-90 tahun yang melakukan aktiviti baharu dan kompleks, seperti fotografi digital atau merajut, selama purata 16 jam seminggu selama 3 bulan mendapat markah yang lebih baik pada kerja dan ujian ingatan jangka panjang daripada mereka yang melakukan aktiviti yang lebih biasa seperti membaca dan melakukan teka silang kata.

Berlatih. Amalan melakukannya kekal, dan itu juga berlaku bagi fungsi otak. “Anda tidak boleh meningkatkan ingatan jika anda tidak mengusahakannya,” kata Dr Morris. “Lebih banyak masa anda menumpukan untuk melibatkan otak anda, lebih banyak ia mendapat manfaat.”

Aktiviti anda sepatutnya memerlukan beberapa tahap latihan berterusan, tetapi matlamatnya bukanlah untuk berusaha untuk peningkatan yang besar. “Ia adalah pengulangan berterusan untuk bekerja untuk menambah baik, dan bukannya usaha untuk penguasaan, yang boleh memberi kesan yang paling besar,” kata Dr Morris.

Persiapkan Otak

Panduan ini boleh menyokong usaha latihan otak baharu:

  • Pilih satu aktiviti baharu. Luangkan masa dan perhatian kepada hanya satu aktiviti tambahan, supaya tidak tergoda oleh minat yang lain.
  • Daftar untuk kelas. Kelas ialah cara yang baik untuk mempelajari asas sebarang aktiviti baharu, terutamanya yang memerlukan kemahiran khusus seperti melukis atau muzik.
  • Jadualkan masa latihan. Jangan fokus kepada jumlah masa yang anda berlatih pada mulanya, sebaliknya ia bertujuan untuk konsisten. Luangkan masa yang anda boleh, tetapi tegas dengan komitmen anda. Jadualkannya dan lakukannya.