BERAT GELAS (Kisah hikmah)

(Gambar: Lisa Fotios/pexels.com)

Seorang Profesor Psikologi berjalan di atas pentas sambil mengajar prinsip pengurusan tekanan ke auditorium yang dipenuhi pelajar. Semasa dia mengangkat segelas air, semua orang menjangkakan mereka akan ditanya soalan biasa “gelas separuh kosong atau gelas separuh penuh”. Sebaliknya, dengan senyuman di wajahnya, Profesor itu bertanya, “Berapa berat gelas air yang saya pegang ini?”

Pelajar menjerit jawapan antara 8 auns hingga 2 paun.

Dia menjawab, “Dari perspektif saya, berat mutlak gelas ini tidak penting. Semuanya bergantung pada berapa lama saya memegangnya.

“Jika saya memegangnya selama satu atau dua minit, ia agak ringan. Jika saya memegangnya selama sejam berturut-turut, beratnya mungkin menyebabkan lengan saya sedikit sakit. Jika saya menahannya selama sepanjang hari, lengan saya mungkin akan kejang dan berasa benar-benar kebas dan lumpuh, memaksa saya menjatuhkan gelas ke lantai.

“Dalam setiap kes, berat gelas tidak berubah, tetapi semakin lama saya memegangnya, semakin berat bagi saya.”

Semasa kelas mengangguk setuju, dia menyambung, “Tekanan dan kebimbangan anda dalam hidup adalah seperti segelas air ini. Fikirkan mengenainya seketika dan tiada apa yang berlaku. Fikirkan mengenainya sedikit lebih lama dan anda mula rasa sedikit sakit.

“Fikirkan mengenainya sepanjang hari, dan anda akan berasa benar-benar kebas dan lumpuh dan tidak mampu melakukan apa-apa lagi sehingga anda menjatuhkannya.”

(Moral ceritanya ialah: Kebimbangan tidak mengosongkan hari esok dari kesusahannya. Ia mengosongkan hari ini dari kekuatannya. Jika anda masih merasakan beban tekanan semalam, itu adalah petanda kuat bahawa sudah tiba masanya untuk meletakkan gelas. “Hari yang penuh dengan kebimbangan lebih meletihkan daripada kerja seminggu.” ~ John Lubbock)