Burung-burung perlu dilindungi daripada kerakusan manusia

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) juga prihatin dengan agensi Pasukan Petugas Kebangsaan (NTF) sejak pembukaan semula sempadan antarabangsa Malaysia. Sempadan yang dibuka ini sudah tentu akan menarik pemburu haram untuk kembali ke hutan Malaysia dan membantu diri mereka untuk warisan hidupan liar kita. Ini mungkin membawa malapetaka kepada banyak hidupan liar negara kita yang terancam terutamanya burung yang pandai menyanyi (Songbird) kita yang mendapat permintaan tinggi.

Burung Tiung Bukit (Common Hill Myna), spesies yang tersebar luas di seluruh Asia telah merosot dengan serius melalui Asia Tenggara dan khususnya di Indonesia. Spesies lain yang berisiko ialah Burung Murai Oriental  (Oriental Magpie Robins) yang banyak menjadi sasaran untuk perdagangan haiwan peliharaan dan Burung Bulbul Berkepala Jerami (Straw Headed Bulbuls). Kebanyakan burung ini mendapat permintaan tinggi di Indonesia dengan spesies burung Indonesia sendiri hilang dari kawasan asalnya, justeru keperluan untuk meneruskan pemburuan burung penyanyi ini di Malaysia. Pemerdagangan burung ini dalam jumlah yang banyak menyerlahkan lagi perdagangan burung yang berleluasa di Indonesia.

Dinyatakan dalam laporan Mongabay pada Julai 2020 bahawa ‘pemerdagangan ribuan burung penyanyi ini menonjolkan perdagangan yang berleluasa di Indonesia’ di mana penyeludup berjaya menghantar lebih daripada 7,000 burung, termasuk burung penyanyi yang ditangkap secara liar melalui udara dari Sumatera hingga ke Jawa, membuktikan negara itu lemah dalam penguatkuasaan terhadap perdagangan burung yang begitu berakar umbi.

Di Indonesia perdagangan ini semuanya adalah mengenai wang dan status. Orang yang membeli burung yang jarang ditemui dan kebanyakan burung pemangsa berbuat demikian untuk mendapatkan status. Menangkap dan menjual hidupan liar bermakna 100% keuntungan kepada golongan miskin. Ia adalah pendapatan yang baik untuk mereka dengan hampir sifar risiko ditangkap. Ia menjadikan mereka kelihatan penting kepada orang lain di Facebook kerana mereka adalah seseorang yang dipandang tinggi oleh orang ramai. Bagi peniaga yang berada, mereka berniaga hidupan liar kerana pendapatan yang lumayan serta menarik perhatian rakan-rakan.

Hanya sebilangan burung penyanyi yang dilindungi secara sah di negara jarak jauh dan lebih sedikit lagi yang dilindungi di peringkat antarabangsa. Selalunya penguatkuasaan undang-undang sama sekali kurang untuk spesies yang dilindungi secara sah. Dari segi undang-undang kes tidak dibicarakan dengan baik selalunya mengambil masa yang lama untuk disiasat dan tidak diendahkan oleh pihak pendakwa. Hukuman biasanya rendah dan kadar sabitan bagi jenayah alam sekitar masih sangat rendah.

Lebih membimbangkan adalah nasib kejam yang dijatuhkan kepada burung-burung penyanyi ini hanya untuk lagunya yang merdu. Sebagai mangsa perdagangan haiwan peliharaan haram burung-burung ini ditangkap dengan kejam dari habitat semula jadinya dan terikat untuk menjalani kehidupan dalam kurungan. Burung ini menderita secara fizikal dan mental dan  sering mati sejurus selepas ditangkap akibat tekanan.

Burung-burung yang terselamat daripada tangkapan dihimpit ke dalam sangkar bersama-sama dengan banyak burung. Banyak daripadanya akan mati akibat kesengsaraan melampau yang mereka alami dalam kurungan sebelum sampai ke tempat yang dituju. Oleh itu, sudah tiba masanya untuk menamatkan perdagangan burung penyanyi ini.

CAP menyeru pihak berkuasa untuk meningkatkan penguatkuasaan terhadap pemburu haram dan peniaga yang jahat ini. Akta Hidupan Liar yang dipinda mungkin berkuat kuasa akhir tahun ini untuk membolehkan jabatan itu menjatuhkan hukuman yang lebih berat tetapi tanpa penguatkuasaan, pemburu haram masih akan terlepas daripada hukuman.

Jabatan Hidupan Liar mesti disediakan peruntukan sumber yang mencukupi untuk membolehkan mereka menjalankan pemeriksaan terhadap aktiviti pemburuan haram.

Peraturan sedia ada yang berkaitan mesti ditambah baik dan rangka kerja kawal selia perlu digubal untuk pemelihara berdaftar dan pemelihara ini harus dipantau untuk mengelakkan mereka daripada mengubah secara haram spesies burung yang ditangkap secara liar ini. Beberapa bentuk hukuman pencegahan seperti hukuman penjara mandatori mestilah juga dikenakan kepada semua penjerat burung.

Unit rondaan boleh bekerjasama dengan komuniti tempatan untuk mengenal pasti titik panas penangkapan burung untuk tindakan penguatkuasaan undang-undang dan anti-pemburuan haram yang lebih baik. Kami telah mengambil perhatian bahawa perangkap burung berlaku setiap hari dan tidak terhad kepada burung berharga tetapi mana-mana spesies burung yang boleh mendapat harga di seluruh negara. Kami mencadangkan agar aktiviti sedemikian boleh dilaporkan melalui talian hotline di seluruh negara yang disediakan untuk menangani masalah itu.

Malangnya, tiada penyelesaian mudah untuk masalah ini kerana dasar kawal selia sama ada sukar untuk dilaksanakan atau kurang difahami oleh pembuat dasar. Namun begitu, kami menggesa pihak berkuasa yang berkaitan untuk mengatasi halangan ini dengan dasar yang kukuh serta bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk membendung aktiviti haram ini.

Selain memerangkap burung, pembangunan merupakan salah satu punca habitat hidupan liar musnah.

Orang ramai juga harus dididik tentang menghormati kehidupan lain termasuk burung dan hak mereka untuk bebas. Salah satu cara untuk melakukan ini adalah dengan menonjolkan kekejaman dan bahaya memusnahkan populasi burung dengan memerangkap burung ini. Faedah burung dalam kawalan perosak harus diserlahkan kepada penduduk luar bandar.

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna-Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 20 Mei 2022

Sila hulurkan sumbangan anda di https://consumer.org.my/ms/make-a-donation-malay/