BURUNG MAKAN TERLALU BANYAK PLASTIK

Burung camar membawa cawan plastik (Getty Images/Robert Pleško melalui Salon)

Manusia menghasilkan lebih daripada 400 juta tan metrik plastik setiap tahun, dengan kebanyakannya menyumbat lautan kita. Penyelidikan baharu menerangkan betapa ia boleh merosakkan burung laut, termasuk parut, keradangan dan kegagalan organ.

Bagi burung, ikan atau makhluk lain, plastik mungkin menyerupai makanan dan ia mungkin menelannya, tanpa mengetahui apa-apa yang lebih baik. Tetapi bergantung pada saiz dan bentuknya, ketulan plastik boleh merobek bahagian dalam saluran pencernaan haiwan. Lama kelamaan, parut yang terhasil bertambah, menyebabkan penyakit yang dipanggil fibrosis, yang dinamakan kerana ia terhasil daripada serat kolagen yang berlebihan. Ia boleh mencekik organ, menghalang aliran darah dan menyebabkannya rosak. Kerosakan ini nampaknya tidak dapat dipulihkan.

Para saintis kini menamakan “plasticosis” bagi masalah kesihatan yang berpunca daripada penggambilan plastik oleh haiwan.

Walaupun serpihan plastik yang besar boleh merobek dinding organ, zarah yang lebih kecil, yang dikenali sebagai mikroplastik, boleh juga merosakkannya. Berukuran antara 1 dan 5 milimeter kecil, atau kira-kira 10 hingga 50 kali lebar rambut manusia, mikroplastik boleh memasuki aliran darah dengan lebih mudah dan terkumpul di dalam tisu dan organ. Ia juga boleh terurai kepada nanoplastik, yang boleh menyelinap melintasi membran sel, mendatangkan malapetaka pada fungsi dalamannya.

Dalam kajian baru-baru ini yang merupakan kajian baharu pertama seumpamanya dalam Journal of Hazardous Materials, sekumpulan ahli biologi pemuliharaan menganalisis saluran pencernaan 30 ekor burung laut yang baharu mati dari Pulau Lord Howe, Australia. Mereka membedah organ kelenjar pada burung yang dipanggil proventrikulus, yang berfungsi pada asasnya seperti bahagian pertama perut haiwan lain. Sebelum apa-apa memasuki hempedu burung, organ untuk mengisar makanan, proventrikulus merembeskan enzim pencernaan dan asid hidroklorik untuk memecahkan makanan.

“Kami mengenal pasti bukti penting bagi pembentukan tisu parut berkaitan plastik yang meluas dalam proventrikulus burung laut liar, ” tulis penulis dalam kemungkinan kajian pertama untuk mendokumentasikan fibrosis yang disebabkan oleh plastik secara menyeluruh dalam organisma liar. Mereka memanggil penyakit ini plasticosis, yang setanding dengan asbestosis dan silikosis, dua penyakit juga disebabkan oleh penyedutan zarah asing (masing-masing asbestos dan habuk silika kristal.)

Petikan yang diedit daripada artikel dengan tajuk yang sama di Salon (8 Mac 2023)

Baca artikel asal di sini:
https://www.salon.com/2023/03/08/birds-are-eating-way-too-much-plastic/