CAP: Bukti yang cukup untuk membuktikan kesan negatif makan lewat malam

Gambar fail NST

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengalu-alukan pengumuman Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Dzulkefly untuk mengkaji dengan teliti gesaan CAP bagi memansuhkan lesen 24 jam untuk kedai makan dan restoran. Beliau menyatakan bahawa beliau akan berunding dengan pihak berkepentingan sebelum membuat keputusan.

Memansuhkan lesen 24 jam tidak bermakna menutup restoran dan kedai makan. Apa yang kami gesa adalah bagi mengawal waktu operasi mereka untuk mengelakkan makan lewat malam.

Walaupun berunding dengan pihak berkepentingan adalah langkah yang baik, pertimbangan utama dalam membuat keputusan ini perlulah untuk melindungi kesihatan masyarakat Malaysia.

Kajian menunjukkan bahawa makan berat pada lewat malam akan menjejaskan irama sirkadian kita yang juga mengawal hormon tidur dan kelaparan kita, dan menjadikannya sangat sukar untuk tidur selepas itu kerana sistem kita masih mencerna makanan.

Satu kajian baharu oleh penyiasat Sekolah Perubatan Harvard (HMS) di Brigham dan Hospital Wanita mendapati bahawa apabila kita makan ia memberi kesan ketara kepada penggunaan tenaga, selera makan dan laluan molekul kita dalam tisu adipos. Kajian mendapati bahawa makan empat jam kemudian membuat perbezaan yang ketara untuk tahap kelaparan kita, cara kita membakar kalori selepas kita makan, dan cara kita menyimpan lemak dalam tubuh kita.

Laporan itu menyatakan bahawa penyelidikan terdahulu mengenai isu itu menunjukkan bahawa makan lewat dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti, peningkatan lemak badan, dan menjejaskan kejayaan penurunan berat tubuh. Kajian oleh penyiasat Sekolah Perubatan Harvard ingin memahami mengapa ini berlaku.

Sebahagian besar penduduk kita menhadapi masalah obesiti dan kajian menunjukkan bahawa ia menyumbang kepada permulaan penyakit kronik, termasuk diabetes, kanser dan keadaan lain.

Baru-baru ini Timbalan Menteri Kesihatan berkata terdapat hampir lima juta rakyat Malaysia berisiko dijangkiti penyakit pradiabetes atau diabetes. Pradiabetes menjadi kebimbangan kesihatan awam yang semakin meningkat kerana potensinya untuk berkembang menjadi diabetes.

Kos penjagaan kesihatan langsung tahunan daripada diabetes di Malaysia adalah kira-kira RM4.4 bilion, 227 peratus lebih tinggi daripada kanser (RM1.3 bilion) dan 11 peratus lebih tinggi daripada penyakit kardiovaskular (RM3.9 bilion). Jumlah besar RM9.65 bilion dibelanjakan setiap tahun untuk menangani penyakit tidak berjangkit (NCD) di negara ini.

Walaupun memendekkan waktu operasi restoran tidak akan menyelesaikan sepenuhnya isu NCD di Malaysia, ia akan mengurangkan jumlah makan lewat malam dalam kalangan rakyat Malaysia yang membawa kepada peningkatan taraf kesihatan dan pengurangan NCD.

Hujah bahawa kedai makanan 24 jam mewujudkan peluang pekerjaan kepada rakyat Malaysia adalah satu isu yang mengelirukan. Kebanyakan daripada mereka menggaji buruh asing yang murah, yang bersama-sama dengan industri pembinaan dan pembuatan mengamalkan amalan sedemikian, mempunyai kesan yang menyedihkan pada tahap gaji pekerja kita. Itulah sebab pekerja kita mencari pekerjaan di luar negara.

Kami menggesa Menteri untuk menjemput NGO yang menangani isu kesihatan ini untuk rundingan dengan pihak berkepentingan untuk memberikan pandangan mereka mengenai perkara itu.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 26 April 2024