CSO Gesa Kepimpinan ASEAN bagi Perjanjian Plastik Global yang Berjaya untuk Menamatkan Pencemaran Plastik

CSO gesa pemimpin ASEAN untuk mengambil pendirian yang kukuh dalam rundingan yang sedang berlangsung bagi merangka instrumen antarabangsa yang mengikat secara sah untuk menangani pencemaran plastik, termasuk dalam persekitaran marin.

18 April 2024; Jakarta, Indonesia – Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) Asia Pasifik, bersama dengan pertubuhan masyarakat sivil lain termasuk Environmental Justice Foundation (EJF) dan Basel Action Network (BAN), menghantar surat kepada pejabat Sekretariat Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN), menggesa agar kepimpinan ASEAN mengambil pendirian yang kukuh dalam rundingan yang sedang berlangsung bagi instrumen global untuk menamatkan pencemaran plastik. Surat itu ditandatangani oleh lebih 100 pertubuhan masyarakat sivil (CSO) dari seluruh Asia dan dunia.

Perwakilan dari negara anggota ASEAN bersama dengan kira-kira 170 negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akan bertemu di Ottawa, Kanada bagi mesyuarat keempat Jawatankuasa Perundingan Antarabangsa (INC-4) untuk mengemukakan teks bagi instrumen antarabangsa yang mengikat secara sah untuk menamatkan pencemaran plastik, termasuk dalam persekitaran marin, dari 23 hingga 29 April 2024.

Asia Tenggara, yang kebanyakannya membentuk kepulauan dengan pulau-pulau yang terjejas teruk oleh sampah marin, juga tercemar pada pelbagai peringkat sepanjang rantaian bekalan plastik, daripada pengekstrakan bahan api fosil kepada pembuatan plastik dan produk plastik, pengangkutan, penggunaan dan pelupusan. Negara-negara di Asia Tenggara juga menanggung beban perdagangan sisa plastik haram yang berterusan dari negara maju, menjadikan rantau ini tempat pembuangan sisa yang tidak boleh dikitar semula. Daripada plastik sekali guna kepada mikroplastik dan pencemaran toksik daripada pembakaran, pengeluaran plastik global yang tidak berhenti akan tetap menjadikan komuniti di Asia Tenggara berada di hujung penerima beban pencemaran toksik yang tidak seimbang melainkan negara ASEAN mengambil tindakan.

“Pemimpin ASEAN mestilah mengambil Perjanjian Plastik Global ini sebagai peluang bagi  menangani jurang dasar mengenai pembuangan sisa dan mendesak bagi  kebertanggungjawaban yang lebih besar kepada kerajaan utara yang berkepentingan untuk terus menggambarkan rantau ini sebagai yang paling tercemar di seluruh dunia untuk mewujudkan permintaan palsu bagi teknologi sisa yang mencemarkan dalam pelbagai mekanisme kerjasama pembangunan, sambil membuang sisa plastik mereka di sempadan kita,” kata Mayang Azurin, Timbalan Pengarah Kempen Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA) Asia Pasifik. “Kami menggesa ASEAN untuk melindungi rantau ini sebagai rumah bagi penyelesaian yang memperkasa, mampan dan terbukti dengan memastikan Perjanjian Plastik Global yang kuat.”

CSO dari seluruh rantau ini menggesa perwakilan ASEAN untuk meningkatkan perjanjian yang mengikat yang benar-benar menangani pencemaran merentasi kitaran hayat penuh plastik, mengutamakan pengurangan pengeluaran plastik global dan menghapuskan secara berperingkat bahan kimia berbahaya, termasuk polimer yang membentuk plastik. Kini sudah tiba masanya untuk menamatkan penjajahan sisa selama beberapa dekad; menghapuskan toksin; memastikan ketelusan dan kebolehkesanan bahan kimia merentasi kitaran hayat plastik; meningkatkan infrastruktur guna semula dan isi semula; melaksanakan lanjutan tanggungjawab pengeluar; melindungi hak asasi manusia, terutamanya hak rakyat untuk kesihatan, udara bersih dan air; menyokong peralihan yang adil; dan menamatkan penyelesaian palsu, seperti kredit plastik dan teknologi yang tidak menangani pencemaran di sumber, serta pengganti plastik yang dikesali seperti plastik berasaskan bio yang hanya memburukkan lagi masalah. Dengan hanya beberapa bulan lagi untuk rundingan perjanjian, INC-4 adalah peringatan penting bagi Negara Anggota untuk melindungi hak rakyat mereka yang mata pencarian, kesejahteraan, keadilan antara generasi dan jantina semuanya bergantung pada nasib perjanjian yang bakal berlaku.

“Kami menggesa negara anggota ASEAN untuk merundingkan perjanjian plastik yang mengandungi peruntukan kawalan yang kukuh dan mengikat secara sah untuk melindungi kesihatan manusia dan alam sekitar,” kata Chinkie Pelino-Golle, Penyelaras Serantau Asia Tenggara dan Asia Timur International Pollutants Elimination Network (IPEN). “Untuk berbuat demikian, penyelesaian yang menghalang kesan buruk terhadap kesihatan manusia dan alam sekitar, termasuk penyingkiran bahan kimia toksik dan peningkatan ketelusan dan kebolehkesanan sepanjang kitaran hayat penuh plastik mestilah diutamakan.”

Kumpulan itu menekankan bagaimana ASEAN boleh membuka jalan kepada perjanjian yang berkesan, dengan menyatakan banyak penyelesaian yang diterajui rakyat di Asia Tenggara dan usaha yang ditunjukkan oleh kerajaan negara di rantau ini untuk melaksanakan dasar untuk membendung pencemaran plastik. Sekarang adalah masanya untuk mengambil pendekatan ini pada skala global dengan perjanjian yang mengikat secara sah.

“ASEAN adalah penting bagi melaksanakan penyelesaian kreatif dan praktikal untuk memerangi pencemaran plastik. Namun, terlalu lama, rantau ini mengalami lebihan bekalan pembungkusan plastik yang bermasalah, sekali guna, dan pembungkusan plastik tidak perlu, yang sering mengandungi bahan kimia toksik yang tidak terkawal,” kata Salisa Traipipitsiriwat, Jurukempen Kanan dan Pengurus Projek Plastik Asia Tenggara Yayasan Keadilan Alam Sekitar (EJF). “Jurang infrastruktur dan dasar yang tidak mencukupi menyebabkan ia tertakluk kepada penyelesaian yang tidak berkesan yang mengekalkan keadaan yang berjalan seperti biasa. Perjanjian Plastik Global mewakili peluang unik bagi pemimpin ASEAN untuk menunjukkan keupayaan, komitmen dan kesediaan mereka untuk menangani pencemaran plastik. INC-4 dan INC-5 adalah masa yang penting bagi pemimpin ASEAN terutamanya pemimpin kita untuk menuntut perjanjian yang kukuh dan kuat yang meletakkan manusia dan planet ini di hadapan.”

Selepas INC-4, negara anggota PBB akan bersidang semula pada November 2024 di Korea Selatan bagi rundingan pusingan kelima dan terakhir.

Abdul Ghofar, Jurukempen Pencemaran dan Keadilan Bandar Wahana Lingkungan Hidup Indonesia (WALHI), berkata:

“Negara-negara ASEAN menjadi tempat negara maju membuang sisa mereka atas nama perdagangan sisa. ASEAN juga merupakan pasaran terbesar bagi syarikat multinasional yang menghasilkan berjuta-juta tan sisa plastik, terutamanya uncang. Mereka mengaut keuntungan, sedangkan kita mendapat masalah. Perjanjian Plastik Global adalah peluang yang baik untuk negara-negara ASEAN untuk menunjukkan kepada dunia bahawa kita bukanlah sumber utama pencemaran plastik, tetapi kita adalah sumber penyelesaian untuk mengatasi pencemaran plastik. Kami sebagai warga ASEAN berharap pemimpin ASEAN dapat memimpin melalui teladan dengan menyokong usaha menamatkan penjajahan sisa, mengurangkan pengeluaran plastik dan mengarusperdanakan ekosistem guna semula.”

Mageswari Sangaralingam, Pegawai Penyelidik Kanan, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) & Sahabat Alam Malaysia (SAM), berkata:

“Adalah jelas bahawa kita tidak boleh mengitar semula sebagai jalan keluar daripada krisis plastik. Sirkulariti plastik atau kemampanan adalah naratif palsu. Dunia perlu berhenti mengeluarkan plastik yang tidak perlu, berbahaya dan mengurangkan pengeluaran plastik secara keseluruhan, sambil memastikan Peralihan yang Adil untuk kumpulan yang paling rentan, komuniti orang asli dan pekerja merentasi rantaian nilai plastik termasuk pemungut sisa, pekerja sisa, dan mereka yang bekerja dalam rantaian nilai kitar semula. ASEAN perlu berada di barisan hadapan kerana komuniti kita mempunyai penyelesaian untuk menamatkan krisis plastik.”

Xuan Quach, Penyelaras/Pengarah Negara Vietnam Zero-Waste Alliance/Pacific Environment Vietnam, berkata:

“Terdapat banyak halangan besar kepada kemajuan perjanjian, salah satunya ialah bagaimana untuk memastikan peralihan yang adil dalam bentuk perjanjian. Ini mungkin berkaitan dengan peruntukan pengecualian. Terdapat keperluan besar bagi penyelidikan saintifik untuk menyediakan kriteria dan petunjuk untuk menentukan hak pengecualian bagi negara anggota. Break Free From Plastic boleh mencadangkan untuk memasukkan kriteria dan petunjuk bagi  menentukan hak pengecualian dalam lampiran dan melaksanakan pembangunan kriteria yang ditetapkan dan penunjuk. Selain itu, pelaksanaan peruntukan mandatori mengenai ‘reka bentuk produk, komposisi dan prestasi’ di peringkat global akan mewujudkan peluang bagi  semua negara anggota untuk bertindak bersama-sama dengan kerjasama erat semua pihak berkepentingan dalam rantaian bekalan global ke arah pengeluaran dan penggunaan plastik yang mampan.”

Baca Surat Terbuka kepada Kepimpinan ASEAN di sini:
https://www.no-burn.org/…/CSOs-Joint-Statement-ASEAN…