EcoWaste Coalition Meningkatkan Amaran Bahaya Terhadap Gincu Tercemar Plumbum (Paras plumbum yang berbahaya dalam gincu menjadikan kumpulan itu melihat bahaya)

28 Julai 2021, Quezon City. Sebagai Hari Gincu Kebangsaan (NLD) ia disambut pada 29 Julai, kumpulan pengawas toksik mengeluarkan amaran bahaya berikutan penemuan gincu murah yang tercemar dengan plumbum, bahan kimia yang diharamkan dalam kosmetik.

EcoWaste Coalition memberi amaran kepada pengguna, terutamanya wanita pada usia reproduktif terhadap penyebaran apa yang dipanggil sebagai “gincu beracun” atau gincu tanpa kebenaran yang mengandungi tahap plumbum yang keterlaluan yang dijual pada harga terendah, khususnya di pasaran tidak rasmi.

“Kami menasihati orang ramai supaya menjauhkan diri daripada mengambil gincu murah tetapi beracun serta tanpa kebenaran seperti tiruan yang mungkin mengandungi plumbum dan kotoran lain, yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar. Jangan mudah terpengaruh oleh harga yang rendah. Gincu mengandungi plumbum berbahaya kepada kesihatan dan tidak seharusnya dibuat, dijual atau digunakan,” kata Thony Dizon, Juru Kempen Keselamatan Bahan Kimia, EcoWaste Coalition.

“Pengguna, khususnya wanita pada usia melahirkan anak, tidak seharusnya memakai gincu tercemar plumbum. Wanita hamil mungkin menelan plumbum ketika memakainya dan berulang kali memakai gincu mengandungi plumbum pada bibirnya. Tidak diketahui olehnya, dia mungkin mendedahkan bayi di dalam rahim kepada plumbum memandangkan bahan ini mampu untuk melintasi penghalang plasenta dan berkumpul dalam tisu janin,” kata saintis kesihatan alam sekitar, Dr. Geminn Louis C. Apostol dari Sekolah Perubatan dan Kesihatan Awam Ateneo.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) yang menyenaraikan plumbum antara “sepuluh bahan kimia yang menjadi perhatian utama kesihatan awam,” “pendedahan wanita hamil kepada paras plumbum yang tinggi boleh menyebabkan keguguran, kematian sewaktu lahir, kelahiran pramatang dan berat lahir rendah.”

Sebagai sebahagian daripada kempen berterusan kumpulan untuk melindungi kanak-kanak dan wanita daripada bahan kimia berbahaya dalam produk pengguna, kumpulan ini membeli sejumlah 125 gincu merah berharga daripada P8.75 sehingga P60 per kanister daripada kedai produk kecantikan murah, kedai “Presyong Divisoria” dan penjual jalanan di Caloocan, Makati, Malabon, Manila, Pasay dan Quezon City. Sampel itu termasuklah yang palsu, kemudiannya disaring untuk plumbum menggunakan peranti X-Ray Fluorescence (XEF) bimbit.

Daripada 125 sampel, 38 produk didapati mengandungi plumbum sehingga 45,400 bahagian per sejuta (ppm), berlebihan daripada had maksimum yang dibenarkan daripada 20 bps di bawah “Garis Panduan ASEAN berhubung Had Bahan Cemar bagi Kosmetik.” Kotoran logam berat, menurut garis panduan itu, mungkin berasal daripada kualiti dan kesucian bahan mentah dan proses pembuatan.

Jenama gincu yang didapati mengandungi plumbum termasuklah Baolishi, Dexz, Koko Kollection, Meiya, Monaliza dan lapan varian Qianxiu. Di antara barangan dengan kepekatan bagi setiap jenama ialah:

 1. Qianxiu Panda Lipstick#1, 45,400 ppm
 2. Qianxiu It’s Moisturizing Matte Lasting Lipstick #6, 45,200 ppm
 3. Qianxiu Hello Kitty Lipstick #1, 42,600 ppm
 4. Qianxiu Lipstcik (sic) #10, 22,400 ppm
 5. Qianxiu Temptation Lipstick #10, 21,400 ppm
 6. Qianxiu Kiss Lipstick #10, 20,600 ppm
 7. Qianxiu I Love Lipstick #4, 17,300 ppm
 8. Koko Kollection #9, 10,500 ppm
 9. Meiya Lipstick with Vit C #1, 5,266 ppm
 10. Dexz Lipstick with Vit A&E #5, 3,667 ppm
 11. Monaliza Series #20, 3,017 ppm
 12. Qianxiu Pink Panther #1,519 ppm
 13. Baolishi Lipstick #1, 186 ppm

Sampel mengandungi plumbum di atas adalah produk kosmetik tanpa kebenaran, yang tidak melalui proses pemberitahuan oleh Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA). Agensi itu berulang kali memberi amaran bahawa “penggunaan produk yang melanggar peraturan mungkin mendedahkan risiko kesihatan kepada pengguna.”

Untuk mencegah pendedahan plumbum melalui gincu tercemar plumbum, EcoWaste Coalition menggesa pengguna supaya berhati-hati dengan mengambil langkah yang berikut:

 1. Kunjungi Portal Pengesahan FDA di https://verification.fda.gov.ph/Home.php untuk memeriksa jika gincu mempunyai Sijil Pemberitahuan Produk yang diperlukan.
 2. Dapatkan gincu anda daripada peruncit berlesen dan dapatkan resit rasmi.
 3. Berhati-hatilah dengan produk palsu: awas dengan harga yang amat murah, font dan logo yang salah, kesilapan tatabahasa dan ejaan, pembungkusan yang buruk dan tanda pemalsuan lain.
 4. Kurangkan guna gincu, khususnya jika produk itu tidak dibenarkan dan tidak terbukti selamat daripada logam berat dan kekotoran lain, termasuklah pencemaran bakteria.
 5. Ibu bapa perlu memantau gincu yang dibeli oleh remaja perempuan, dan tidak seharusnya membiarkan anak-anak kecil bermain dengan gincu.

Untuk menghentikan penyebaran gincu beracun, EcoWaste Coalition menggesa pihak kesihatan, kastam, kerajaan tempatan dan polis supaya menjalankan aktiviti penguatkuasaan undang-undang, termasuk merampas produk yang tidak mematuhi peraturan dan menangkap pengeluar, pengimport, pengedar dan peruncit yang salah.