EcoWaste Coalition Puji Kerajaan ASEAN bagi Langkah-langkah yang Diambil Terhadap Kosmetik yang Mengandungi Merkuri

Malaysia dan negara-negara ASEAN lain dipuji oleh Ecowaste Coalition di Filipina atas langkah-langkah yang diambil baru-baru ini untuk menghentikan perdagangan haram kosmetik berbahaya yang mengandungi merkuri. Berikut adalah teks penuh siaran akhbar mereka mengenai perkara itu.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

EcoWaste Coalition Puji Kerajaan ASEAN bagi Langkah-langkah yang Diambil Terhadap Kosmetik yang Mengandungi Merkuri

14 Julai 2023, Quezon City. Kumpulan pemerhati toksik EcoWaste Coalition memuji pihak berkuasa kesihatan Brunei Darussalam, Malaysia, Myanmar dan Thailand bagi langkah terbaharu yang diambil untuk melindungi rakyat mereka daripada bahaya oleh merkuri dalam kosmetik.

Berdasarkan nasihat yang diedarkan dari Januari hingga Julai 2023 oleh Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) Filipina, 4 negara anggota Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) mengharamkan sekurang-kurangnya 25 kosmetik kerana mengandungi merkuri seperti yang dilaporkan di dalam Sistem Amaran Pasca Pemasaran (PMAS) ASEAN.

“Kami mengiktiraf usaha pihak berkuasa kesihatan di Asia Tenggara untuk memantau, menganalisis dan melarang produk yang tidak mematuhi Arahan Kosmetik ASEAN, yang antara lain, melarang merkuri dan bahan berbahaya lain dalam komposisi produk kosmetik,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Coalition.

“Kami juga menghargai kerja FDA untuk menyebarkan hasil pemantauan pasca pemasaran dan aktiviti analisis oleh agensi rakan sejawatan di blok ASEAN kerana beberapa produk ini mungkin boleh diakses oleh pengguna Filipina melalui e-dagang,” tambahnya.

Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), menguji dan mendapati 12 kosmetik tercemar dengan merkuri, ia termasuklah Airee Beautycare Night Cream, Flashhskinzz Beauty Treatment Cream, Flashhskinzz Moist Sunscreen, Karisma Preventing Day Cream, Karisma Turmeric Booster Cream, Momila Whitening Cream, Nina Skincare Skin Puteh Treatment Moisturizer, Serene Beauty Set Jerawat Treatment Cream, Skin Dessert Moisturizer Treatment, SL Two Classic Kunyit, Sweet 13 Skincare Treatment Moisturizer, dan Tempias Hawa Master Recovery Skin.

Jabatan Pentadbiran Makanan dan Ubatan (DFDA), Kementerian Kesihatan Myanmar, mengesan merkuri dalam 6 produk kosmetik iaitu: Aifubao Whitening Red Ginseng Whitening Anti-Freckle Trial Pack (Night Cream), Caiyilin (Bird’s Nest) Herb Whitening Night Cream, Lalcume Excellent Day Cream Fade-Out Cream, Lalcume Excellent Night Cream Whitening Cream, O White Extra Cream, dan Sky & Pearl Collagen Whitening Moisturizing Day & Night.

Begitu juga dengan Pentadbiran Makanan dan Ubatan (FDA) Thailand mendapati 6 produk bercampur dengan merkuri seperti KT Night Cream, Light White Body Cream, NP Skin Ideal Skin Care CM-II Arbutin Night Cream, NP Skin Ideal Skin Care Turmeric Night Repair Treatment, P.U. Light Aura Bright, dan P.Y. Facial Skin Cream.

Jabatan Perkhidmatan Farmaseutikal (DPS), Kementerian Kesihatan Brunei Darussalam juga mendapati Collagen Plus Vit E Day & Night Cream sarat dengan merkuri.

Seperti yang dinyatakan di dalam nasihat yang dikeluarkan oleh FDA, kesan buruk utama pendedahan kepada merkuri bukan organik (contohnya merkuri berammonia) adalah kerosakan buah pinggang mengikut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Merkuri dalam kosmetik seperti produk pencerah kulit juga boleh menyebabkan ruam kulit, perubahan warna kulit dan parut, serta pengurangan daya tahan kulit terhadap jangkitan bakteria dan kulat. Wanita hamil dan ibu menyusu yang terdedah memindahkan merkuri kepada janin mereka, yang kemudiannya boleh mengakibatkan kekurangan perkembangan saraf pada kanak-kanak.

Menurut WHO, “merkuri boleh disingkirkan daripada produk pencerah kulit dengan bekerjasama dengan kementerian kesihatan dan alam sekitar dan meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai bahaya kepada kesihatan daripada merkuri dan bahan kimia berbahaya lain dalam (produk itu). Untuk menghentikan pengilangan, import atau eksport produk pencerah kulit selaras dengan Konvensyen Minamata, tindakan kawal selia oleh kerajaan diperlukan termasuk latihan untuk ejen kastam serta media utama dan kempen advokasi.”

Selain merkuri, agensi rakan sejawatan FDA di rantau ini juga telah mengambil tindakan terhadap produk yang mengandungi bahan berbahaya lain yang membimbangkan, termasuk betamethasone valerate 17, CI 15585, clobetasol propionate, hydroquinone, o-aminophenol, rhodamine B, steroid dan tretinoin.