Fesyen Segera, Undang Kemusnahan

Bergaya, pantas dan berubah, “fesyen segera” memusnahkan bumi.

Di Eropah, syarikat fesyen menawarkan secara purata 2 koleksi setahun. Kini sesetengah jenama seperti Zara menawarkan 24 koleksi setahun, manakala H&M menawarkan 12-16 koleksi.

Fesyen segera menggalakkan budaya pakaian pakai buang. Kebanyakannya berakhir di tempat pembuangan. Kira-kira satu lori sampah penuh pakaian dibuang setiap saat. Kira-kira 85% daripada tekstil berakhir di tempat pembuangan sampah setiap tahun. Ia cukup untuk memenuhi Pelabuhan Sydney setiap tahun.

Orang ramai membeli 60% lebih banyak pakaian pada 2014 berbanding yang dibeli pada 2000 dan menyimpan pakaian hanya separuh.

Dengan lebih 1 bilion pakaian dihasilkan setiap tahun, industri fesyen segera menjadi pencemar kedua terbesar di dunia, selepas industri minyak.

Industri pakaian menggunakan banyak tenaga dan bertanggungjawab bagi 10% daripada semua pelepasan karbon dunia.

Pengeluaran pakaian juga menggunakan banyak air dan mencemarkan – menyebabkan bahan kimia toksik masuk ke dalam bekalan air seluruh dunia.

Tahukah anda: Membuat sepasang seluar jeans menghasilkan gas rumah hijau sebanyak memandu kereta lebih daripada 80 batu.

Satu baju-T memerlukan 2,700 liter air untuk membuatnya. Ia merupakan air minuman selama 1,350 hari bagi seorang. Satu baju-T dan seluar jeans yang anda pakai menggunakan 20,000 liter air untuk menghasilkannya.