Gesa tindakan lanjut bagi menangani vape di sekolah

Memandangkan penyokong mengekalkan gesaan mereka agar cecair nikotin dan vape disenaraikan semula di bawah Senarai Racun Kementerian Kesihatan, mereka juga menggesa tindakan lebih lanjut bagi menangani menghisap vape di sekolah.

Pengerusi Kumpulan Bertindak Ibu Bapa bagi Pendidikan (PAGE), Datin Noor Azimah Abdul Rahim berkata menghisap vape perlu dilayan sama seperti menghisap rokok di sekolah.

“Adalah mengejutkan bahawa walaupun menghisap vape wujud dalam kalangan kita selama bertahun-tahun sekarang, masih belum ada sebarang tindakan disiplin yang konkrit terhadap mereka yang menghisap vape di sekolah.

“Di mana Kementerian Pendidikan lambat memberikan garis panduan dan hukuman yang tegas, sekolah yang terjejas sepatutnya mempunyai autonomi yang mencukupi untuk meneruskan teguran terhadap pelajar,” katanya dalam satu temu bual.

Menekankan keperluan bagi nikotin diletakkan kembali di bawah Senarai Racun, pelajar yang ditangkap menghisap vape di sekolah, kata Noor Azimah, perlu dikenakan hukuman khidmat masyarakat yang ketat dan ibu bapa mereka juga dihukum.

“Di peringkat yang lebih tinggi, kedai vape perlu dihalang daripada menjual peranti vape dan cecairnya kepada mereka yang berusia di bawah 18 tahun atau berdepan dengan undang-undang. Perdebatan sama ada menghisap vape atau merokok adalah lebih baik atau lebih teruk perlu dihentikan kerana kedua-duanya tidak baik untuk kesihatan. Malah, ia boleh membawa maut,” tegasnya.

Pelbagai kumpulan, termasuk Persatuan Perubatan Malaysia (MMA), menggesa agar cecair nikotin dan vape disenaraikan semula di bawah Akta Racun dengan segera. Ini berlaku apabila Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam, yang mempunyai “generasi penamat” antara peruntukannya, ditangguhkan di Parlimen untuk memberi laluan kepada urusan kerajaan.

Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa memberitahu Parlimen bahawa pengecualian cecair dan nikotin gel daripada Senarai Racun adalah “proses pertimbangan yang sewajarnya” oleh  kerajaan untuk membolehkan pencukaian e-rokok dan cecair vape dengan nikotin.

Menyuarakan gesaan itu, Presiden Persatuan Farmasi Malaysia (MPS), Amrahi Buang berkata menghisap vape adalah masalah berterusan yang perlu ditangani, terutamanya apabila ia melibatkan kanak-kanak.

Dengan kekurangan undang-undang semasa untuk mengawal selia vape dan cecairnya, Amrahi berkata tanggungjawab kini terletak pada ibu bapa dan guru untuk memantau kanak-kanak.

“Perkara ini memerlukan usaha kerajaan sepenuhnya kerana walaupun di bawah undang-undang semasa, terdapat kelemahan yang membenarkan peranti vape dan cecair dijual secara bebas di pasaran dan orang ramai boleh menyalahgunakannya dengan memasukkan bahan haram.

“Ini bukan perkara yang perlu ditangani oleh Kementerian Kesihatan semata-mata. Ia mestilah usaha bersama Kementerian Pendidikan, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan dan kementerian yang bertanggungjawab terhadap undang-undang untuk membasmi masalah ini.

“Tetapi sehingga itu, kita perlu menjaga diri sendiri sehingga mereka yang berkuasa memutuskan untuk menggubal undang-undang untuk mengawal selia vape,” katanya.

Para menteri, dakwa Amrahi, gagal melaksanakan tugas mereka dalam melindungi rakyat daripada bahaya menghisap vape.

“Kami berjuang menentang (menghisap vape) ini sejak 2015 kerana apa-apa yang membahayakan paru-paru perlu dikawal,” katanya.

Pegawai Pendidikan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), N. V. Subbarow berkata terdapat peningkatan dalam bilangan kes pelajar yang ditangkap menghisap vape di sekolah.

Subbarow berkata menurut guru, bilangan pelajar yang ditangkap menghisap vape atau e-rokok meningkat daripada 10% kepada 50%.

“Sebelum ini sekolah pernah menangkap 10 pelajar yang menghisap vape di dalam perkarangan sekolah dan kini sudah mencecah lebih 100 pelajar. Daripada 100 pelajar, 29 daripadanya adalah pelajar perempuan.

“Walaupun terdapat lebih sedikit kejadian menghisap rokok, bilangan pelajar menghisap vape adalah lebih tinggi.

“Pemeriksaan mengejut secara rawak oleh guru pada beg sekolah juga menemui lebih banyak peranti vape,” katanya, sambil menambah bahawa adalah penting bagi kerajaan untuk melaksanakan Rang Undang-undang, yang akan mengawal selia vape dan kandungannya.

“Bagaimanapun, sebarang keputusan oleh kerajaan misalnya dalam melaksanakan Rang Undang-Undang Generasi Penamat (GEG) perlu mengambil kira pandangan guru yang mengendalikan perkara itu secara peribadi.

“Pelajar yang didapati menghisap vape juga cenderung untuk menunjukkan tingkah laku disiplin lain, seperti tidak membuat kerja rumah atau berbohong kepada ibu bapa mereka bagi mendapatkan wang untuk membeli vape,” katanya lagi.

Sumber: The Star (20 November 2023)