Highlights Malay

Acara Istimewa

CAP meraikan 50 tahun

CAP dirasmikan pada 7 November 1969 di Dewan Bandaran di Pulau Pinang dan Allahyarham S. M. Mohd Idris dipilih sebagai Presiden dan hari ini dengan rahmat Tuhan, ia telah mencapai tonggak ke-50.

Pejuang Hak Pengguna

Oleh MARTIN KHOR*

S. M. Mohamed Idris adalah satu anugerah. Beliau adalah kekuatan alam. Pemergiannya pada 17 Mei lalu membawa kepada berlalunya satu era. Saya meragui akan begitu bertuah untuk mendapat seorang lagi yang sepertinya.

Beliau mempunyai minda yang luar biasa, dengan tidak pernah puas terhadap maklumat berhubung semua jenis isu, daripada yang kecil hinggalah kepada yang besar. Beliau boleh memproses dan mensintesis semua maklumat dan melihat hubungan antaranya. Kemudian menterjemahkannya kepada tujuan untuk tindakan konkrit dan dasar.

Surat kepada Rakan-rakan Kami

Presiden, S.M. Mohamed Idris

Kepada rakan-rakan semua,
Dengan dukacitanya kami memaklumkan bahawa Presiden, S. M. Mohamed Idris telah meninggal dunia pada 17 Mei 2019. S. M. Mohamed Idris hidup penuh aktif dan bermakna sehingga akhir hayatnya pada usia 93 tahun. Beliau menjadi Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) apabila ia ditubuhkan pada 1969. Sebelum itu, beliau merupakan ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan sudah pun menjadi pemimpin komuniti yang terkenal. Beliau turut terlibat dalam pergerakan Kemerdekaan.

CAP menerima Anugerah Merit Ibnu Khaldun dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Pada 10 November 2018, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) dianugerahkan Anugerah Ibnu Khaldun untuk Transformasi Sosial Global oleh Menteri Pendidikan, YAB Dr. Maszlee Malik, yang juga Presiden Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) .

Satu ‘Multiversity’ bernama CAP

Pada 1969 universiti Malaysia kedua ditubuhkan di utara yang dikenali sebagai Universiti Pulau Pinang. Ia kemudiannya dinamakan Universiti Sains Malaysia. Di bawah kepimpinan naib canselor Tan Sri Hamzah Sendut yang dinamik, UPP terkenal di seluruh dunia dengan banyak kejayaan pertamanya. Saya antara pelajar perintis.

Ucapan oleh S.M. Mohamed Idris, Presiden Persatuan Pengguna-Pengguna Pulau Pinang Sempena Penganugerahan Anugerah Tun Abdul Razak oleh Yayasan Tun Abdul Razak pada 22 Jun 2014, Kuala Lumpur

Assalamualaikum Wr Wb Bismillahi Rahman in Rahim Terlebih dahulu saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Yayasan Tun Razak kerana memberikan peluang kepada saya untuk menyampaikan penghargaan dan kekaguman terhadap sumbangan yang dibuat oleh Allahyarham Tun Abdul Razak. Beliau telah meletakkan asas yang kukuh untuk mewujudkan Malaysia yang bersatu dan progresif yang berakar umbi daripada tradisi dan sejarah yang lepas.

Pelancaran buku CAP "Bergerak Menuju Sisa Sifar: Tindakan Masyarakat di Pulau Pinang"

Ucapan Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang, Encik S.M. Mohamed Idris semasa melancarkan buku CAP "Bergerak Menuju Sisa Sifar: Tindakan Masyarakat di Pulau Pinang"

Pertama-tama Persatuan Pengguna Pulau Pinang ingin mengucapkan terima kasih kepada Presiden Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP), Dato 'Sr Haji Rozali bin Haji Mohamud, atas kerjasama yang diberikan untuk bersama-sama melancarkan buku CAP yang bertajuk "Bergerak Menuju Sisa Sifar: Tindakan Masyarakat di Pulau Pinang ”.