Industri Tekstil dan Tayar Menyumbang kepada Krisis Mikroplastik

Gambar melalui The Star

Industri tekstil dan tayar adalah antara penyumbang utama mikroplastik kepada alam sekitar, kata seorang ahli akademik.

Profesor Mikrobiologi Gunaan, Universiti Sains Malaysia, Dr. K. Sudesh Kumar berkata kebanyakan pakaian kita mengandungi poliester, iaitu sejenis plastik.

“Setiap kali kita membasuh pakaian, sejumlah besar serat mikro dikeluarkan daripada pakaian. Serat mikro ini kemudiannya terurai kepada mikroplastik.”

Beliau berkata hakisan tayar juga menjana mikroplastik kerana getah sintetik sukar dibiodegradasi.

“Industri kosmetik dan penjagaan diri menggunakan manik mikro plastik bagi kesan menyental dan dalam pelbagai formulasi kosmetik.”

Beliau berkata industri yang berkaitan dengan pengeluaran plastik sekali guna juga menyumbang kepada mikroplastik, selain daripada industri cat, serta baja yang disalut dengan bahan plastik berliang dengan pelepasan perlahan.

Beliau berkata pengumpulan, pengasingan dan rawatan bahan plastik buangan yang betul adalah penting untuk meminimumkan penciptaan mikroplastik di dalam alam sekitar.

Sementara itu, Pegawai Penyelidik Kanan, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Mageswari Sangaralingam berkata hasil ujikaji bersel dan haiwan menunjukkan mikroplastik boleh menjejaskan tubuh manusia, termasuk sistem penghadaman, pernafasan, endokrin, pembiakan dan imun.

Beliau berkata mikroplastik boleh menyebabkan ketoksikan bahan kimia, yang melibatkan penyerapan dan pengumpulan toksin alam sekitar, seperti logam berat dan hidrokarbon aromatik polisiklik.

Mageswari berkata mikroplastik dalam sistem pernafasan boleh menyebabkan tekanan oksidatif pada saluran pernafasan dan paru-paru apabila disedut, membawa kepada gejala pernafasan.

“Ini termasuklah batuk, bersin dan sesak nafas akibat keradangan dan kerosakan, serta keletihan dan pening akibat kepekatan oksigen dalam darah rendah,” kata Mageswari.

Beliau berkata untuk mengurangkan mikroplastik dalam alam sekitar, produk plastik sekali guna perlu dielakkan.

Beliau berkata terdapat keperluan untuk mengharamkan mikroplastik utama dan mikroplastik yang ditambah secara sengaja dalam produk.

“Langkah sokongan untuk mengurangkan pelepasan mikroplastik yang tidak disengajakan dalam alam sekitar perlu ada,” katanya.

Sumber: The Star (5 Jun 2024)