IPEF Akan Menjejaskan MALAYSIA

Semasa lawatan Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden ke Jepun baru-baru ini, Rumah Putih (White House) telah mengumumkan bahawa beberapa negara akan mengambil bahagian dalam cadangan perbincangan Rangka Kerja Ekonomi Indo-Pasifik (IPEF) yang dilancarkan pada 23 Mei. Negara itu termasuklah AS, Australia, Brunei, India, Indonesia, Jepun, Korea, Malaysia, New Zealand, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam. Yang lain boleh menyertainya kemudian.

Ahli akademik dan wakil pertubuhan masyarakat sivil di negara tersebut, yang kebanyakannya merupakan veteran pergerakan antarabangsa yang menggagalkan perjanjian  Perkongsian Trans-Pasifik (TPP), bertindak balas terhadap pengumuman ini. Reaksi mereka mencerminkan permintaan bersama untuk sebarang perbincangan Indo-Pasifik bagi memajukan alternatif yang tulen kepada model perdagangan bebas abad ke-20 yang gagal, yang telah menjejaskan keupayaan kerajaan untuk mengawal selia gergasi teknologi (Big Tech) dan syarikat besar lain, dan mesti dijalankan secara telus dan dengan cara mengambil bahagian.

IPEF bertujuan untuk menawarkan sekutu AS alternatif kepada kehadiran komersial China yang semakin meningkat di seluruh Asia-Pasifik. Ia meramalkan penyepaduan rakan kongsi melalui piawaian yang dipersetujui dalam 4 bidang utama iaitu: ekonomi digital, rantaian bekalan, infrastruktur tenaga bersih dan langkah pencegahan rasuah.

“IPEF akan menjejaskan Malaysia,” kata Presiden CAP Mohideen Abdul Kader.

“Syarikat multinasional AS secara terbuka mendesak peruntukan yang akan menghalang kerajaan Malaysia daripada membeli secara keutamaan daripada syarikat tempatan, dan untuk perlindungan harta intelek yang lebih kukuh yang akan menjadikan ubat lebih mahal.

“Peruntukan ekonomi digital akan menjejaskan privasi Malaysia, perlindungan pengguna, kesihatan, alam sekitar, kewangan, cukai dan peraturan penting lain, manakala peruntukan penyelesaian pertikaian pelabur-negara (ISDS) akan menyekat keupayaan Malaysia untuk mengawal selia dan mendedahkannya kepada membayar penalti berbilion dolar. kepada pelabur asing,” katanya.

“Ini adalah antara peruntukan bermasalah yang tidak boleh diterima oleh Malaysia.”

Baca lebih lanjut:

https://www.scoop.co.nz/stories/WO2205/S00307/statement-international-civil-society-reactions-to-announcement-of-ipef-member-countries.htm