Kematian Guru Sains Jepun Yang Mengendalikan Asbestos Diakui Berkaitan Kerja

Gambar: Chrysotile, sejenis asbestos yang juga dikenali sebagai “asbestos putih,” dilihat dalam gambar di bawah dari Kementerian Tanah, Infrastruktur, Pengangkutan dan Pelancongan, Jepun.

OSAKA – Kematian seorang guru sains sekolah yang menghidap kanser selepas mengendalikan asbestos semasa membuat persediaan bagi ujikaji sains bilik darjah diakui sebagai kemalangan berkaitan kerja di bawah sistem pampasan kakitangan kerajaan tempatan.

Hideo Sando meninggal dunia pada usia 69 tahun selepas menghidapi mesothelioma, sejenis kanser yang berkaitan dengan asbestos. Asbestos dahulunya digunakan dalam peralatan makmal, dan dipercayai guru itu terhidu habuk asbestos yang bertaburan. Amat jarang pengakuan kemalangan berkaitan kerja diberikan kepada guru terhadap pendedahan asbestos. Bagaimanapun seorang pakar berkata kes ini mungkin hanya sebahagian kecil daripada masalah yang sangat besar.

Kerap Membuka Sumbu Asbestos Lampu Alkohol

Sando, yang bekerja di sebuah sekolah rendah perbandaran di bandar Wakayama di barat Jepun, mengajar terutamanya kanak-kanak dalam gred yang lebih tinggi dari 1977 hingga 2013. Beliau menghidapi mesothelioma pada 2021, dan doktor memberitahunya ia disebabkan oleh asbestos. Beliau memohon pengakuan kemalangan berkaitan kerja daripada Kumpulan Wang Pampasan Kemalangan Pekerja Kerajaan Tempatan, tetapi meninggal dunia pada April 2022. Isterinya telah diberi notis pengakuan itu pada Januari 2024.

Dalam permohonannya kepada dana itu, Sando menjelaskan, “Sebagai persediaan untuk kelas sains, saya membuka bahagian atas sumbu asbestos lampu alkohol supaya ia mudah terbakar. Saya juga membersihkan habuk yang bertaburan daripada lampu. Pada masa itu, saya tidak mengetahui sifat karsinogenik asbestos dan tidak dilindungi sepenuhnya”. Jalinan wayar di mana bikar yang dipanaskan lampu diletakkan juga ditutup dengan asbestos untuk ketahanan api.

Asbestos telah lama digunakan dalam sumbu lampu, dan sumbu asbestos diketahui menghasilkan habuk apabila dipotong. Kementerian Kesihatan, Buruh dan Kebajikan telah mengharamkan pembuatan dan penggunaan asbestos pada dasarnya pada tahun 2004, dan peralatan makmal buatan Jepun pada masa ini tidak mengandungi asbestos.

Isteri guru itu mengulas, “Dia tidak pernah sakit sebelum ini, jadi apabila saya mendengar diagnosis itu, saya tidak percaya.”

Pakar Sarankan Kes Mungkin Sebahagian Kecil Daripada Masalah yang Sangat Besar

Ini adalah kes ke-10 kemalangan di tempat kerja berkaitan asbestos muncul dalam kalangan guru di Jepun. Pengakuan sebelum ini telah diberikan kepada ahli fakulti universiti dan lain-lain kerana penyebaran asbestos yang terkandung dalam peralatan makmal. Bagaimanapun, tinjauan oleh Agensi Pemulihan dan Pemuliharaan Alam Sekitar mendapati bahawa 242 pesakit mesothelioma yang disahkan di bawah Akta Bantuan Kerosakan Kesihatan Asbestos, yang menyediakan perbelanjaan perubatan dan faedah lain kepada mereka yang tidak dilindungi oleh pampasan pekerja, telah bekerja sebagai guru.

Yuji Natori, Ketua Pusat Asbestos yang berpangkalan di Tokyo, berkata bahawa kes terbaharu itu mungkin “sebahagian kecil daripada masalah yang sangat besar”. Beliau mengulas, “Bilangan guru yang diakui atas kemalangan berkaitan kerja akibat pendedahan asbestos adalah sangat rendah, iaitu sekitar 10 orang. Terdapat banyak kes di mana orang menerima pensijilan kemalangan berkaitan kerja selepas berada di dalam bangunan yang disembur dengan asbestos, tetapi melainkan terdapat keadaan khusus, guru tidak diakui sebagai mengalami kemalangan dalam tugas mereka. Proses saringan terlalu ketat dan perlu diperbaiki.”

(daripada petikan asal Jepun oleh Hidetoshi Oshima, Bahagian Editorial Osaka)

Sumber: Mainichi Jepun, 19 Februari 2024