KENAPA ALKOHOL SANGAT BERBAHAYA UNTUK OTAK ORANG MUDA

Javier Hirschfeld/BBC/Getty Images melalui BBC

Alkohol adalah toksin. Bahayanya merangkumi kemalangan maut, penyakit hati, dan pelbagai jenis kanser. Walaupun kuantiti yang kecil boleh menjadi karsinogenik, menyebabkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengisytiharkan bahawa “apabila ia berkaitan penggunaan alkohol, tiada jumlah selamat yang tidak menjejaskan kesihatan”.

Walaupun bir dan wain biasanya dilihat sebagai minuman yang lebih selamat, seperti yang dinyatakan oleh panduan Amerika Syarikat (AS), jenis minuman bukanlah faktor penting sebaliknya, ia adalah jumlah alkohol yang diminum: “Satu bir 12 auns mempunyai jumlah alkohol yang sama seperti satu gelas wain 5 auns atau minuman keras 1.5 auns.

Terdapat beberapa alasan kenapa alkohol mungkin lebih berbahaya bagi orang muda. Salah satunya ialah saiz dan bentuk tubuh: remaja tidak mencapai ketinggian dewasa mereka sehingga 21 tahun, dan walaupun selepas mereka berhenti membesar secara menegak, mereka mungkin kekurangan sebahagian besar seseorang dalam lingkungan 30-an atau 40-an.

“Oleh itu, minum segelas alkohol menghasilkan kandungan alkohol darah yang lebih tinggi bagi orang muda berbanding orang dewasa,” kata Ruud Roodbeen, penyelidik pasca kedoktoran di Universiti Maastricht dan pengarang Beyond Legislation, yang mengkaji kesan meningkatkan usia minimum pengambilan alkohol.

Apabila anda minum alkohol, ia memasuki aliran darah dan merebak ke seluruh tubuh. Dalam masa 5 minit, ia sampai ke otak, dengan mudah melintasi penghalang darah-otak yang secara amnya melindungi otak daripada bahan berbahaya. “Secara relatifnya sebahagian besar alkohol berakhir di otak orang muda, dan itu adalah satu lagi alasan kenapa orang muda lebih cenderung mendapat keracunan alkohol,” kata Roodbeen.

Membentuk otak

Sama pentingnya ialah perubahan yang berlaku dalam tengkorak. Pada masa lalu, perkembangan saraf dianggap berhenti pada awal remaja kita, tetapi sebilangan besar penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa otak remaja menjalani rewiring kompleks yang tidak berakhir sehingga sekurang-kurangnya umur 25 tahun.

Perubahan yang paling penting termasuk penurunan dalam “jirim kelabu” kerana otak memangkas sinaps yang membolehkan satu sel berkomunikasi dengan yang lain. Pada masa yang sama, jirim putih pula sambungan jarak jauh yang dikenali sebagai akson yang ditutup dengan sarung lemak penebat yang cenderung untuk bercambah. “Ia seperti lebuh raya besar otak,” kata Lindsay Squeglia, ahli neuropsikologi di Medical University of South Carolina. Hasilnya ialah rangkaian saraf yang lebih cekap yang boleh memproses maklumat dengan lebih cepat.

Sistem limbik, yang terlibat dengan keseronokan dan ganjaran, adalah yang pertama matang. “Kawasan ini sepenuhnya seperti dewasa semasa remaja,” jelas Squeglia. Korteks prefrontal, yang terletak di belakang dahi, lebih perlahan untuk matang. Kawasan ini bertanggungjawab untuk pemikiran aras tinggi yang merangkumi mengawal emosi, membuat keputusan dan kawalan diri.

Ketidakseimbangan relatif perkembangan kedua-dua kawasan ini boleh menjelaskan kenapa remaja dan orang muda cenderung mengambil risiko lebih daripada orang dewasa. “Ramai orang menggambarkan otak remaja sebagai mempunyai pedal minyak yang berkembang sepenuhnya tanpa brek,” kata Squeglia. Dan memandikan neuron kita dengan alkohol yang diketahui melepaskan kesekatlakuan yang hanya boleh menguatkan lagi pengejaran keseronokan ini. Bagi remaja terutamanya yang terburu-buru, alkohol boleh mewujudkan kitaran ganas kelakuan buruk dan kenakalan. “Anak-anak yang lebih impulsif cenderung untuk minum lebih banyak, dan kemudian minum itu menyebabkan lebih impulsif,” kata Squeglia.

Pada kekerapan dan jumlah yang cukup tinggi, remaja yang minum boleh menjejaskan perkembangan jangka panjang otak. Kajian longitudinal menunjukkan bahawa minum awal dikaitkan dengan penurunan lebih cepat dalam jirim kelabu, manakala pertumbuhan jirim putih terbantut. “Lebuh raya besar itu tidak banyak diturap pada kanak-kanak yang mula minum,” kata Squeglia.

Akibatnya mungkin tidak dapat dilihat dengan segera dalam ujian kognitif; dalam otak yang muda, kawasan yang bertanggungjawab bagi menyelesaikan masalah boleh bekerja sedikit lebih keras untuk mengimbangi defisit. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh mengekalkan ini selama-lamanya. “Selepas beberapa tahun minum, kami melihat kurang pengaktifan dalam otak dan prestasi yang lebih lemah pada ujian ini,” kata Squeglia.

Minum awal juga boleh menjejaskan kesihatan mental, dan meningkatkan risiko penyalahgunaan alkohol di kemudian hari. Ini benar terutamanya bagi orang yang mempunyai sejarah keluarga alkoholisme iaitu lebih awal mereka mula, lebih besar peluang mereka untuk mengalami masalah minum itu sendiri. Gen yang dikaitkan dengan risiko lanjut penyalahgunaan alkohol nampaknya paling berpengaruh semasa tempoh kritikal perkembangan otak ini. “Dan semakin lama seseorang dapat menunggu, semakin kecil kemungkinan gen ini akan dimainkan,” kata Squeglia.

Squeglia mengatakan bahawa, dalam ceramah umumnya mengenai pengambilan alkohol, hadirin sering menimbulkan persoalan mengenai “model minum Eropah”. Di sesetengah negara seperti Perancis, kanak-kanak di bawah umur dibenarkan minum segelas wain atau bir untuk menemani bersama hidangan keluarga. Malah di luar Eropah, ramai ibu bapa percaya bahawa pengenalan perlahan kepada alkohol dalam konteks terkawal mengajar orang muda untuk minum dengan selamat dan mengurangkan pesta minuman keras di kemudian hari, manakala sekatan menyebabkan ia menjadi “buah terlarang” yang menggoda.

Ini adalah mitos. “Penyelidikan menunjukkan bahawa lebih permisif ibu bapa dengan penggunaan alkohol, lebih besar kemungkinan seorang kanak-kanak menghadapi masalah dengan alkohol di kemudian hari,” kata Squeglia. Kajian menyeluruh mencadangkan bahawa bertentangan dengan kepercayaan buah terlarang, “ibu bapa yang mengenakan peraturan ketat berkaitan penggunaan alkohol remaja banyak dikaitkan dengan kurang minum dan lebih sedikit tingkah laku berisiko berkaitan alkohol”.

Idea budaya minum Eropah yang sihat juga tidak berlaku sepanjang hayat. Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), data menunjukkan bahawa separuh daripada semua kanser yang boleh dikaitkan dengan alkohol di rantau Eropah disebabkan oleh pengambilan alkohol ringan dan sederhana.

James MacKillop, yang mengkaji tingkah laku ketagihan di McMaster University di Hamilton, Ontario mencadangkan remaja boleh diberikan pendidikan yang lebih baik mengenai risiko alkohol, dan cara ia boleh menjejaskan otak yang matang.

~ petikan yang disunting daripada “Why alcohol is so dangerous for young adults brains” oleh David Robson, BBC (1 Mac 2024)