KIT TIUP BELON PLASTIK MENGANDUNGI BAHAN KIMIA PENYEBAB KANSER

Pengguna perlu berhati-hati. Kumpulan pemerhati toksik di Filipina telah mengeluarkan amaran mengenai kit tiup belon plastik kanak-kanak yang didapati mengandungi benzena yang boleh menyebabkan kanser.

Walaupun sudah lama diharamkan di negara maju, mainan yang mengandungi benzena, bahan kimia yang diklasifikasikan sebagai “karsinogenik kepada manusia”, masih dijual di beberapa negara membangun.

Kumpulan itu, Ecowaste Coalition, menggesa agar benzena diharamkan dalam mainan selepas penemuannya mengenai kehadiran bahan kimia berbahaya ini dalam 3 produk belon plastik yang dibeli daripada penjual mainan di Manila.

Dalam analisis makmal, Belon J.H. Toy Space, Belon Plastik Bili, dan Belon Haida Taikong Space didapati mengandungi 26, 31 dan 44 bahagian per juta (ppm) benzena, masing-masing, melebihi had 5 ppm untuk benzena dalam mainan di bawah peraturan Kesatuan Eropah.

Belon plastik J.H. dan Haida Taikong juga didapati mengeluarkan 28-167 ppm sebatian organik meruap (VOC). (VOC tercipta apabila bahan kimia toksik menguap dan membentuk gas berbahaya.)

“Pendedahan manusia kepada benzena telah dikaitkan dengan pelbagai kesan buruk kesihatan dan penyakit akut dalam jangka panjang, termasuk kanser dan kesan hematologi,” menurut WHO, memberi amaran “kanak-kanak amat terdedah kepada kesan neurotoksik plumbum, malah tahap pendedahan yang relatif rendah boleh menyebabkan kerosakan saraf yang serius dan dalam beberapa kes tidak dapat dipulihkan”.

Di Kanada, benzena diharamkan dalam mainan, dan kit peniup belon plastik telah dilarang di sana sejak 1973. Di Australia, belon plastik tidak boleh mengandungi benzena. Di Eropah, benzena dalam mainan tidak boleh melebihi 5 ppm. Dan di Amerika Syarikat, benzena telah diharamkan sebagai bahan dalam produk untuk kegunaan di rumah, termasuk mainan.

Dalam mengharamkan kit meniup belon plastik, Health Canada menjelaskan bahawa “kanak-kanak boleh terpesona dengan produk ini, dan jika mereka meniup belon untuk tempoh yang lama mereka mungkin mengalami gejala awal kemurungan atau disfungsi sistem saraf pusat, termasuk euforia, halusinasi, pening, dan kesukaran dengan penyelarasan pergerakan sukarela”.

EcoWaste Coalition, disokong oleh lebih 15 kumpulan berkepentingan awam, menggesa “tindakan pengawalseliaan pantas” untuk melindungi hak setiap kanak-kanak untuk tidak terdedah kepada bahan berbahaya seperti benzena, salah satu daripada “sepuluh bahan kimia yang menjadi kebimbangan kesihatan awam utama” sebagaimana menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Kumpulan itu telah menggesa pengharaman benzena dalam kit tiup belon plastik, dan menghentikan penjualan dan penggunaan lebih lanjut mainan yang mengandungi benzena tersebut.