KRISIS SISA PLASTIK & PENYELESAIAN SEBENAR DIPERLUKAN (BAHAGIAN 3)

PENCEMARAN TUMPAHAN PLASTIK DI LAUT
Kebakaran Kapal Kargo X-Press Pearl dan Menimbulkan Bencana Alam Sekitar

Pada Mei 2021 terdapat krisis ekologi yang tidak didengari oleh kebanyakan orang, kerana ia berlaku semasa wabak Covid. Kapal kargo X-Press Pearl terbakar di luar Sri Lanka, menumpahkan hampir 2,000 tan pelet plastik dan hampir 10,000 tan bahan kimia toksik ke dalam air laut.

Selepas gelombang pertama pencemaran udara, gelombang kedua bahan pencemar melanda pantai. Ia terdiri daripada kargo yang hilang, termasuk berbilion pelet plastik yang digunakan untuk menghasilkan plastik. Insiden ini digambarkan sebagai yang paling teruk dalam sejarah Sri Lanka.

Di atas kapal itu terdapat 1,486 kontena perkapalan. Daripada jumlah itu, 81 diklasifikasikan sebagai barangan berbahaya seperti asid nitrik dan soda kaustik. Yang lain dilaporkan mengandungi campuran beberapa tan resin epoksi, plastik dan minyak yang berpotensi toksik, serta logam seperti plumbum dan tembaga. Susulan kebakaran itu, kandungan kontena mula bocor ke persekitaran. Ini menyebabkan penangkapan ikan dilarang di kawasan yang luas di sepanjang pantai, beratus-ratus penyu mati terapung di darat, dan bertan-tan sisa memenuhi pantai.

Menurut misi penasihat alam sekitar PBB, kapal itu membawa 1,680 tan pelet plastik. Dengan berat kira-kira 0.02 g setiap pelet yang bersamaan dengan kira-kira 84 bilion pelet. Walaupun kita tidak tahu dengan tepat berapa banyak pelet yang bocor, jumlah yang banyak itu menunjukkan bahawa ia adalah tumpahan terbesar dalam rekod yang pernah berlaku. Pemodelan awal mencadangkan bahawa pelet yang tertumpah akan sampai ke pantai Indonesia, Malaysia dan ke Somalia.

Walaupun usaha pembersihan besar-besaran dilakukan, ia tidak mungkin untuk mengeluarkan semua pelet daripada alam sekitar dan ini dijangka memberikan kesan yang meluas. Pencemaran tumpahan plastik di laut dan semasa pengangkutan darat kini menjadi perkara biasa. Sifat toksik bahan kimia dan bahan tambahan dalam plastik bermakna tumpahan itu mempunyai pelbagai kesan negatif terhadap alam sekitar.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kejadian khusus ini, sila lihat penerbitan oleh International Pollutants Elimination Network (IPEN) dan Centre for Environmental Justice Sri Lanka. (https://ipen.org/documents/x-press-pearl-new-kind-oil-spill)

IPEN: untuk masa depan yang bebas toksik