KRISIS SISA PLASTIK & PENYELESAIAN SEBENAR DIPERLUKAN (BAHAGIAN 4)

Eropah Perlu Hentikan Eksport Sisa Plastik ke Malaysia dan Negara Lain

Laporan baharu yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Eropah pada musim panas ini menunjukkan bahawa 19 daripada 27 negara Kesatuan Eropah (EU) berisiko kehilangan sasaran kitar semula plastik mereka. Matlamat kolektif mereka adalah untuk mengitar semula 50% sisa plastik mereka nampaknya mereka tidak akan mencapainya menjelang 2025. Turki kini menjadi tapak pelupusan Eropah dengan mengambil kira-kira 40% sampah EU, menurut Bloomberg. (Sumber: Modus Operandi)

Isi rumah di EU, Amerika Syarikat (AS), Jepun berwaspada mengasingkan sisa mereka untuk dikitar semula. Ramai yang tidak menyedari bahawa sisa itu diangkut ke luar negara, dan kebanyakannya ke negara membangun, kononnya untuk dikitar semula. EU telah menghantar sisa plastik mereka ke negara seperti Turki dan Malaysia, tanpa mengira keadaan kerja yang berbahaya dan kebocoran toksik kepada komuniti berdekatan. Ini amat tidak adil.

EU tidak seharusnya membiarkan negara lain memikul tanggungjawab sisa mereka atas nama perdagangan, terutamanya menghantar sisa mereka kepada ekonomi lemah yang kurang keupayaan untuk menguruskan sisa import selain mereka sendiri. Pengurusan sisa yang berkesan hendaklah berdasarkan prinsip kedekatan. Bertanggungjawab untuk sisa anda sendiri.

Pada Oktober 2022, pergerakan Break Free From Plastic dan Rethink Plastic Alliance sangat menyokong EU untuk menamatkan eksport sisa plastik di luar EU, ke kedua-dua negara OECD (contohnya Turki) dan bukan OECD (contohnya Malaysia). Gabungan Hentikan Perdagangan Sisa Malaysia dan NGO lain menghantar surat kepada Ahli di Parlimen Eropah.

Jawatankuasa Alam Sekitar Parlimen Eropah mengundi menyokong larangan eksport sisa plastik EU dan langkah perlindungan yang lebih kukuh untuk penghantaran sisa plastik intra-EU. Undian itu menunjukkan bahawa EU mengakui bagaimana eksport sisa plastik bertindak sebagai kelemahan, juga membolehkan tahap tinggi pengeluaran dan penggunaan plastik EU yang berterusan.

Pada Januari 2023, Parlimen EU menerima pakai kedudukan perundingannya untuk perbincangan dengan kerajaan EU mengenai undang-undang baharu untuk menyemak semula prosedur EU dan langkah-langkah kawalan untuk penghantaran bahan buangan.

IPEN: untuk masa depan yang bebas toksik