KRISIS SISA PLASTIK & PENYELESAIAN SEBENAR DIPERLUKAN (BAHAGIAN 5)

Pengitar semula Plastik Haram dan Pencemaran Berterusan di Malaysia selepas China Mengharamkan Import Sisa Plastik

Selama beberapa dekad China sebenarnya mengambil hampir separuh daripada sisa plastik dunia. Tiba-tiba pada 2018 orang Cina menghentikan secara tiba-tiba amalan ini. Kebanyakan sisa yang datang dari Kesatuan Eropah (EU) iaitu kira-kira 55 juta tan plastik, kadbod, kertas dan sebagainya tidak ada tempat lagi. Orang Cina menyebut bahawa gunung sampah terlalu “kotor” untuk mereka terus mengitar semula dan berkata bahawa sekarang peraturan mereka untuk kitar semula lebih ketat daripada EU. China kini hanya menerima sampah kertas tertentu dengan larangan sepenuhnya terhadap plastik. (Sumber: Modus Operandi)

Kami memuji China kerana mengambil tindakan tegas ini. China terpaksa membakar atau menanam sisa sampah dari negara lain yang tidak boleh dikitar semula, yang membawa kepada pencemaran alam sekitar yang besar dan kesan kesihatan awam dalam komuniti tuan rumah yang memproses sisa plastik yang diimport. China telah menyahut seruan untuk membersihkan perbuatannya dengan mengharamkan pengimportan sisa plastik dan memberi tumpuan kepada pengumpulan dan kitar semula sisa plastik yang dihasilkan dalam negara.

Bagaimanapun selepas China menguatkuasakan larangannya, kami mula melihat bagaimana perdagangan haram sisa plastik telah melonjak sejak 2018. Kumpulan penjenayah telah berusaha untuk mengeksploitasi gangguan pasaran besar-besaran yang didorong oleh keputusan China untuk mengharamkan import sisa plastik. Negara-negara di Asia Tenggara, Asia Selatan dan Eropah Timur menanggung beban aktiviti jenayah yang semakin meningkat ini apabila penghantaran sisa plastik dari Eropah dan Amerika Utara telah dialihkan. Ini dilakukan melalui pengisytiharan palsu konsainan untuk mengelakkan pemeriksaan.

Kami juga melihat kilang kitar semula haram muncul di Malaysia, kebanyakannya oleh pelabur dari China, beroperasi tanpa permit, menggunakan teknologi rendah dan kaedah pelupusan yang berbahaya kepada alam sekitar. Kini kita melihat semakin ramai pelabur dari China membuka kilang kitar semula kertas dan plastik di Malaysia.

Kebanyakan loji ini mempunyai insinerator di tapak untuk membakar sisa baki. Kini kita terpaksa menanggung beban sekali lagi daripada pencemaran udara toksik, pembuangan abu dan sungai kita tercemar.

IPEN SEA