KRISIS SISA PLASTIK & PENYELESAIAN SEBENAR DIPERLUKAN (BAHAGIAN 6)

TAMATKAN PENJAJAHAN SISA & PENCEMARAN PLASTIK

Kurangkan Pengeluaran Plastik, Hapuskan Plastik Sekali Guna yang Tidak Diperlukan dan Hentikan Kitar Semula Toksik

Selatan global menanggung beban yang disifatkan sesetengah orang sebagai “imperialisme alam sekitar”. Sampah, perubahan iklim dan alam sekitar – semua ini adalah usaha global bersama, tetapi negara yang lebih kaya hanya menundukkan negara yang lebih miskin kepada kesan langsung atau segera akibat sampah yang semakin meningkat. Negara-negara kaya boleh hidup dengan kemudahan menggunakan barangan seperti plastik sekali guna di belakang orang miskin.

Plastik digunakan dalam hampir setiap industri dalam pelbagai bentuk: pembungkusan, pakaian, komponen elektronik, produk pengguna, pengangkutan dan pembinaan. Kita perlu melihat kepada plastik secara menyeluruh untuk menangani pencemaran plastik di seluruh kitaran hayatnya.

Negara maju cenderung untuk mengitar semula plastik berkualiti tinggi di dalam negara dan mengeksport plastik bernilai rendah ke negara membangun, ini membebankan negara kita dengan pencemaran alam sekitar, mempertaruhkan kesihatan komuniti kita dan menimbulkan bahaya pekerjaan kepada pekerja yang timbul daripada pemprosesan bahan ini. Kita perlu menamatkan penjajahan sisa. Kami bukan tempat pembuangan sampah.

Walau bagaimanapun, pengharaman eksport sisa plastik tanpa mengurangkan pengeluaran plastik berkemungkinan akan mencetuskan lebih banyak lambakan, menyebabkan pencemaran toksik dan menyumbang kepada krisis iklim. Jadi apa yang diperlukan ialah perjanjian plastik global yang sedang dirundingkan sekarang untuk menangani isu-isu ini.

Kempen oleh pertubuhan masyarakat sivil dan beberapa kerajaan menyebabkan Perhimpunan Alam Sekitar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNEA) sebulat suara menerima pakai resolusi tahun lepas untuk menamatkan pencemaran plastik. Mandat itu menggesa untuk menangani pencemaran plastik dalam semua persekitaran melalui pendekatan komprehensif menangani kitaran hayat plastik penuh.

Kami melihat bahawa krisis pencemaran plastik ini perlu ditangani dari huluan, dengan mengurangkan jumlah keseluruhan pengeluaran plastik, menghapuskan plastik sekali guna dan plastik tidak boleh dikitar semula secara berperingkat, dan menangani toksik dalam plastik dan seterusnya kitar semula toksik.

IPEN SEA