Kumpulan Masyarakat Sivil Sokong Pengharaman “Bahan Kimia Selama-lamanya” untuk Melindungi Wanita dan Sektor Rentan Lain

Pelbagai kumpulan masyarakat sivil telah bergabung untuk menggesa bagi pengharaman global bahan polyfluoroalkyl (PFAS) menjelang Hari Alam Sekitar Sedunia. Juga dikenali sebagai “bahan kimia selama-lamanya” (“forever chemicals”), PFAS tidak terurai dalam persekitaran dan akan terkumpul di dalam badan manusia dan hidupan liar, mengakibatkan kesan kesihatan yang buruk.

Pada webinar anjuran bersama EcoWaste Coalition dengan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Interfacing Development Interventions for Sustainability (IDIS), Taiwan Watch Institute (TWI), dan International Pollutants Elimination Network (IPEN), pertubuhan-pertubuhan itu mendesak untuk larangan PFAS sebagai satu kelas sambil menyampaikan sokongan untuk pakaian, pembungkusan makanan, alat memasak dan aplikasi lain yang bebas PFAS.

“Untuk menjaga kesihatan pekerja, wanita dan kanak-kanak, kami mencadangkan agar negara-negara menangani bahan kimia PFAS sebagai satu kelas dan mengharamkannya sama sekali. Ini akan mengurangkan prospek untuk menggantikan satu jenis toksik PFAS dengan yang lain,” kata pertubuhan-pertubuhan tersebut.

Sehingga kini, asid perfluorooctanoic (PFOA) dan asid sulfonik perfluorooctane (PFOS) telah disenaraikan sebagai bahan pencemar organik tegar (Persistent Organic Pollutants – POPs) yang disasarkan untuk pengharaman global di bawah Konvensyen Stockholm, manakala asid sulfonik perfluorooheksana (PFHxS) telah disyorkan sebagai calon POPs untuk pertimbangan oleh Persidangan Pihak Ke-10 (COP10) dalam Konvensyen Stockholm pada Jun 2022 ini.

“Sementara itu, kami menggesa kerajaan untuk menghendaki pengeluar supaya mendedahkan kandungan PFAS dalam produk, terutamanya dalam produk yang mungkin menyumbang kepada pendedahan PFAS dalam kalangan wanita pada usia subur, dan untuk menyediakan label amaran yang jelas selaras dengan hak pengguna untuk mengetahui dan dilindungi daripada bahan berbahaya dalam produk.”

Pertubuhan-pertubuhan itu juga mendesak supaya dihapuskan PFAS di peringkat global dan untuk pelabelan mandatori bagi PFAS. Desakan ini diperkukuh oleh penemuan kajian perintis mengenai bahan kimia pengganggu endokrin (EDC) yang diketuai oleh Dr. Michael Velarde dari Institut Biologi Universiti Filipina (UP) yang menunjukkan tahap PFAS yang tinggi dalam wanita dengan kanser payudara di kawasan Greater Manila.

“Kanser payudara kini merupakan bentuk kanser yang paling biasa di seluruh dunia, dengan Filipina mempunyai kematian tertinggi akibat kanser payudara di Asia. Majoriti kes kanser payudara berlaku pada wanita dengan faktor risiko yang tidak ditentukan, termasuk pendedahan kepada bahan kimia yang mengganggu endokrin seperti PFAS. Sesungguhnya, kami melihat jumlah PFAS yang amat tinggi dalam wanita dengan kanser payudara berbanding individu tanpa kanser,” kata Velarde.

Memandangkan PFAS terdapat dalam alat memasak tidak melekat (non-stick), perabot, pembungkus makanan, pembungkus, dan bahan serta produk lain yang dirawat dengan PFAS, kami berharap data yang dijana ini akan mendorong pihak berkuasa untuk melihat situasi PFAS di negara kita dan mengambil tindakan serta langkah penting, termasuk mengharamkan PFAS, terutamanya dalam produk harian.

Seperti yang dibentangkan dalam webinar, kajian tersebut menjana data mengenai pendedahan wanita Filipina kepada 41 EDC, termasuk 12 jenis PFAS, 11 ftalat, 10 bisphenol, dan 8 fenol. Selepas menganalisis sampel darah daripada wanita dengan berbanding tanpa kanser payudara, kajian itu dapat membuktikan bahawa PFAS dikaitkan secara signifikan dengan kanser payudara.

Kajian itu mendapati rantaian panjang PFAS jauh lebih tinggi dalam wanita dari Wilayah IV-A, atau Calabarzon, “kawasan perindustrian” negara Filipina berbanding dengan Wilayah Ibu Kota Negara. Ia juga mendapati paras PFOSA (sejenis PFAS) jauh lebih tinggi dalam kalangan pekerja kilang berbanding pekerja bukan kilang. Ia juga mendapati PFDoA (satu lagi jenis PFAS) tinggi dalam kalangan pekerja rumah berbanding pekerja bukan isi rumah.

PFAS ialah bahan kimia buatan dikenali dengan sifat kalis gris dan air. PFAS sering digunakan dalam pembungkus makanan kalis gris, alat memasak tidak melekat, pakaian kalis air, permaidani dan upholsteri kalis kesan kotor, buih pemadam api, cat, salutan dan bahan pengedap, pengilat dan lilin, dan juga dalam kosmetik.

Manusia terdedah kepada PFAS dengan meminum air yang tercemar dengan PFAS, memakan tanaman makanan yang ditanam di atas tanah yang tercemar dengan PFAS, dimasak dalam alat memasak yang sarat dengan PFAS atau dibungkus dalam bahan pembungkusan pakai buang yang mengandungi PFAS, memakan ikan yang ditangkap daripada perairan yang tercemar dengan PFAS, menyedut udara dan zarah habuk yang tercemar dengan PFAS, dan penyerapan melalui kulit daripada produk pembersihan dan kosmetik yang mengandungi PFAS.

Menurut Agensi Amerika Syarikat untuk Bahan Toksik dan Pendaftaran Penyakit (ATSDR), pendedahan kepada PFAS boleh membawa kepada “peningkatan paras kolesterol, perubahan dalam enzim hati, penurunan kecil dalam berat lahir bayi, mengurangkan tindak balas vaksin pada kanak-kanak, peningkatan risiko tekanan darah tinggi atau pra-eklampsia pada wanita hamil, dan peningkatan risiko kanser buah pinggang atau testis.”

Untuk mengelakkan pendedahan kepada PFAS, terutamanya dalam persekitaran isi rumah,  orang ramai digesa untuk:

  • Elakkan kuali dan peralatan dapur tidak melekat, dan sebaliknya gunakan keluli tahan karat atau besi tuang.
  • Berhati-hati dengan fabrik yang berlabel kalis kotoran atau air.
  • Mengurangkan pengambilan makanan segera yang berminyak – makanan ini selalunya datang dalam bekas yang dirawat dengan PFAS.
  • Elakkan bertih jagung yang dipanaskan dalam ketuhar gelombang mikro. Sebaliknya panaskan bertih jagung dengan cara lama di atas dapur.
  • Pilih produk penjagaan diri tanpa bahan “PTFE” atau “fluoro”.
  • Cari produk yang belum dirawat terlebih dahulu dan elakkan pilihan rawatan penghapus kotoran pada permaidani dan perabot baharu.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Siaran Akhbar, 1 Jun 2022

 

Rujukan:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34293563/
https://www.atsdr.cdc.gov/pfas/health-effects/index.html
http://www.pops.int/TheConvention/ThePOPs/TheNewPOPs/tabid/2511/Default.aspx
http://chm.pops.int/theconvention/thepops/chemicalsproposedforlisting/tabid/2510/default.aspx