Lebah ialah Nektar Kehidupan: Selamatkan Lebah untuk Kepelbagaian Biologi dan Makanan Alam Semula Jadi

Hari Lebah Sedunia

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah menyebarkan amalan pertanian semula jadi sejak beberapa tahun lalu. Menyedari akan bahaya racun perosak kepada kesihatan manusia dan alam sekitar, CAP telah mendidik petani dan orang ramai mengenai bahaya racun perosak, selain mengesyorkan dan menunjukkan amalan pertanian semula jadi yang selamat dan produktif.

Pertanian bersepadu adalah salah satu cara untuk menghapuskan makhluk perosak dan rumpai.

Ini dapat memastikan penghapusan makhluk perosak berbahaya dan meningkatkan serangga pemangsa.

CAP amat terkejut selepas gagal menemui sarang lebah di beberapa kawasan di Pulau Pinang, Kedah dan Perak.

Pemburuan sarang lebah semula jadi di kawasan ini tidak menemuinya.

Lebah adalah bahagian penting dalam pertanian semula jadi. Mereka membantu dalam pendebungaan. Lebah madu bergerak dari bunga ke bunga, mengumpul nektar dan bijirin debunga.

Lebah mengumpul debunga dengan menggosok kepala sari.

Debunga terkumpul pada kaki belakang. Apabila lebah terbang dari bunga ke bunga, beberapa butir debunga dipindahkan ke stigma bunga lain.

Oleh itu, peranan lebah dalam pendebungaan silang adalah sangat penting.

Lebah bergerak 24 km sejam dan ia boleh membuat lebih daripada 900 perjalanan dari bunga ke sarang dan tidak dapat dikira berapa kali dari bunga ke bunga.

Melompat dari satu bunga ke bunga yang lain membantu dalam pendebungaan silang dan dengan itu meningkatkan hasil sehingga 20 hingga 30%.

Pendebungaan meningkatkan pertumbuhan tumbuhan dan memastikan tumbuhan tahan penyakit.

Selain itu, petani juga mampu untuk mengumpul madu asli. Madu ini mempunyai banyak khasiat untuk membina kesihatan. Sejak zaman purba lagi ia telah digunakan sebagai ubat semula jadi untuk banyak penyakit.

Seorang petani di Balik Pulau, Pulau Pinang berkata, penggunaan racun makhluk perosak dan pembunuh rumpai yang berlebihan adalah antara punca sarang lebah di kawasannya semakin berkurangan.

Seekor lebah yang duduk di atas bunga yang dipenuhi racun makhluk perosak membawa nektar ke koloninya di mana nektar ini diberi makan oleh ratu lebah kepada lebah pekerjanya yang sedang membesar. Dengan cara itu seluruh koloni diracuni.

Oleh itu, dalam tempoh 20 tahun kebelakangan ini terdapat penurunan yang besar dalam bilangan sarang lebah.

Selain itu, kekurangan pengetahuan manusia mengenai lebah adalah satu lagi punca kepupusannya.

Apabila melihat sarang lebah, mereka membakar dan memusnahkan seluruh sarang kerana takut disengat. Tidak semua lebah berbahaya. Kecuali beberapa jenis lebah bukit, lebah madu dan lebah tidak bersengat yang dianggap selamat apabila kita mempelajari kaedah yang betul untuk memeliharanya.

Memelihara koloni lebah dalam kotak memerlukan kita mengenal pasti koloni lebah madu asli dan memindahkan ratu lebah ke kotak lebah.

Ratu lebah adalah 2.8 kali lebih besar daripada lebah pekerja dan lebah jantan. Sebaik sahaja ratu lebah dialihkan ke kotak lebah, seluruh koloni mengikut ratu ke sarang lebah baru.

Ratu lebah bertelur 1,000 hingga 2,000 telur setiap hari. Satu koloni lebah mempunyai kira-kira 50,000 ekor lebah. Koloni yang sangat kuat boleh mempunyai sehingga 100,000 lebah.

Memelihara lebah melibatkan pengalaman dan kepakaran. Lebah madu tidak suka antaranya peluh, alkohol, rokok, dan bau minyak wangi.

Oleh itu, adalah amat penting untuk kita menjaga kebersihan semasa mengendalikan lebah.

Petani telah lupa dan mengabaikan peranan lebah dalam meningkatkan hasil mereka. Sudah tiba masanya untuk mereka menyingkirkan racun makhluk perosak, pembunuh rumpai dan pelbagai bahan kimia berbahaya lain dari ladang mereka dan beralih kepada kaedah pertanian semula jadi.

Ini akan menyelamatkan bukan sahaja lebah tetapi juga serangga mesra yang lain. Pada akhirnya, petani juga yang akan mendapat manfaat daripada menuai hasil yang lebih baik.

Lebah adalah pendebunga yang amat penting kepada rantaian makanan kita dan memainkan peranan dalam meningkatkan hasil dan memperkayakan biodiversiti.

 

Mohideen Abdul kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Kenyataan Media, 19 Mei 2022

Sila hulurkan sumbangan anda di https://consumer.org.my/ms/make-a-donation-malay/