LOGAM PENYEBAB KANSER DALAM GELANG AZIMAT BERTUAH

Menjelang Tahun Baharu Cina yang semakin hampir, perhiasan dan aksesori azimat bertuah yang dipercayai dapat menarik kesihatan dan kekayaan yang baik paling dicari oleh orang ramai. Tetapi berhati-hati, beberapa barang bertuah itu boleh mendedahkan risiko kanser.

Kumpulan pemerhati toksik Filipina Ecowaste Coalition menemui gelang azimat bertuah yang dihiasi dengan komponen logam yang mengandungi kepekatan kadmium yang sangat tinggi, bahan kimia yang dikaitkan dengan pelbagai jenis kanser.

Daripada 23 gelang azimat yang dibeli dan dianalisis dalam tinjauan baru-baru ini, 17 mempunyai kadmium melebihi 100,000 bahagian per sejuta (bps). Kadmium dikesan pada komponen logam naga atau Pi Yao (makhluk bertuah dan mitos) pada gelang bertali merah atau manik.

Gelang dengan kandungan kadmium yang tinggi di atas itu adalah haram di Eropah, di mana kadmium dalam barang kemas dihadkan kepada 0.01% (atau 100 bps) mengikut berat logam dalam manik logam dan komponen logam lain bagi membuat barang kemas, bahagian logam barang kemas dan barang kemas tiruan dan aksesori rambut, termasuk gelang, rantai dan cincin, barang kemas bertindik, jam tangan dan pakaian pergelangan tangan, kerongsang dan rangkai manset.

Di bawah sistem amaran pantas Kesatuan Eropah (EU) bagi produk bukan makanan berbahaya, banyak barang kemas diharamkan atau dikeluarkan daripada pasaran kerana kadmium, yang “memudaratkan kesihatan manusia kerana ia terkumpul di dalam tubuh, boleh merosakkan buah pinggang dan tulang dan ia boleh menyebabkan kanser”, menurut EU.

Kadmium, logam berat dengan simbol Cd dan nombor atom 48, diklasifikasikan sebagai “karsinogenik kepada manusia” oleh Agensi Penyelidikan Kanser Antarabangsa (IARC). Kadmium, menurut Institut Kanser Kebangsaan (NCI) AS, “terutamanya dikaitkan dengan kanser paru-paru, prostat, dan buah pinggang manusia, dan kanser pankreas baru-baru ini”, serta dengan “kanser payudara dan pundi kencing”.

Pendedahan kadmium selanjutnya dikaitkan dengan gangguan pembiakan dan perkembangan, termasuk kelahiran pramatang, penurunan berat badan waktu lahir, kematian ketika kelahiran, pengguguran spontan dan kecacatan kelahiran, serta ketidakupayaan tingkah laku dan pembelajaran.

WHO menyenaraikan kadmium antara 10 bahan kimia atau kumpulan bahan kimia yang menjadi perhatian utama kesihatan awam. Untuk melindungi kesihatan manusia, WHO mengesyorkan, antara intervensi lain, “penghapusan penggunaan kadmium dalam produk seperti mainan, barang kemas dan plastik”.

Kadmium juga termasuk dalam Senarai Bahan Kimia Keutamaan Filipina (PPCL).

Untuk mencegah dan mengurangkan pendedahan manusia kepada kadmium, EcoWaste Coalition menyokong penggunaan pengganti bukan toksik kepada kadmium dalam pembuatan barang kemas. “Fakta bahawa kadmium tidak dikesan terhadap 6 daripada 23 gelang azimat yang dianalisis menunjukkan bahawa produk itu boleh dihasilkan tanpa bahan kimia yang merosakkan kesihatan,” kata kumpulan itu lagi.

Ia juga menasihati pengguna untuk melobi bagi pendedahan bahan kimia dalam maklumat produk, dan bagi pengilang, pengimport, pengedar dan peruncit untuk mengiktiraf hak pengguna untuk mengetahui dengan melabel dan mendedahkan identiti bahan kimia dalam produk mereka.