Malu! Selepas 66 tahun, kita hanya meningkatkan pengeluaran beras sebanyak 6.6% sahaja

oleh A. Kathirasen

Orang ramai menjangkakan kerajaan yang dipilih akan merancang bagi jangka panjang, khususnya mengenai perkara yang berkaitan dengan keperluan asas mereka, tetapi nampaknya kerajaan selama ini gagal memastikan keterjaminan makanan.

Difahamkan orang ramai kecewa dan marah dengan kenaikan harga beras import dan kekurangan beras tempatan yang ketara di beberapa kawasan.

Ramai yang menyalahkan kerajaan, dengan Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Datuk Seri Mohamad Sabu dan pengimport tunggal beras Malaysia Padiberas Nasional Berhad (BERNAS) menanggung bebannya.

Pada 10 Oktober lepas, Datuk Seri Mohamad memberitahu Dewan Rakyat bahawa bekalan beras mencukupi untuk menampung keperluan kita dalam tempoh empat hingga lima bulan akan datang dan seterusnya berkata harga telah meningkat kerana 19 negara telah menyekat eksport ke luar negara untuk memberi keutamaan kepada rakyat mereka sendiri.

Persoalan di fikiran semua orang ialah: Kenapa Malaysia tidak mampu diri dalam pengeluaran beras? Mengapa ia bergantung kepada negara lain sedangkan ia mempunyai tanah, iklim yang sesuai, air yang mencukupi dan teknologi moden untuk penanaman padi?

Harga beras import naik 36% pada 1 September, menyebabkan lebih ramai pengguna beralih kepada beras tempatan. Beras keluaran tempatan yang harganya terkawal dijual pada harga RM2.60 sekilogram manakala beras import pula dilaporkan boleh meningkat sehingga RM4 sekilogram.

Peniaga berkata beras tempatan adalah barangan yang menjadi rebutan ramai dan bungkusan itu tidak kekal lama di rak kerana pembelian panik.

Walaupun kita tidak boleh menyalahkan kerajaan atas kenaikan harga kerana ia adalah fenomena global, kita boleh bertanya sama ada kekurangan mampu diri kita adalah disebabkan oleh perancangan yang tidak baik atau sikap yang tidak berhati-hati.

Hakikatnya, jika kita mengeluarkan beras untuk semua keperluan kita, atau jika kita mempunyai simpanan yang sihat, kita boleh terhindar daripada kesan kenaikan harga atau kekurangan di negara lain.

Ahli Parlimen Titiwangsa, Datuk Seri Johari Ghani dilaporkan berkata baru-baru ini bahawa Malaysia hanya menghasilkan 62.6% daripada jumlah permintaan.

Menyedari bahawa pergantungan kita kepada import beras telah meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini, Datuk Seri Johari berkata Malaysia mengimport 1.23 juta tan beras  bernilai RM2.67 bilion pada 2022.

Beliau seterusnya mencadangkan agar Malaysia mencontohi Vietnam yang telah berkembang daripada negara pengimport beras pada 1990-an kepada salah satu pengeksport beras terbesar dunia hari ini. Malaysia, katanya, boleh menjadi negara pengeluar beras jika tumpuan diberikan secukupnya.

Sebenarnya, kita sepatutnya sudah lama mampu diri kerana pentadbir kolonial pun pernah bercakap mengenainya, begitu juga dengan kerajaan Malaysia yang seterusnya.

Seawal tahun 1932, pentadbir British bercakap mengenai keperluan untuk mampu diri beras pada persidangan pengeluaran pertanian.

Pada April 1957, Penolong Pengarah Jabatan Pertanian ketika itu E F Allen berkata dasar kerajaan Perikatan ketika itu adalah untuk menjadikan Tanah Melayu mampu diri dalam bahan makanan penting itu.

Persekutuan Tanah Melayu, katanya, telah membelanjakan $134 juta untuk import beras pada 1956. Membentangkan apa yang perlu dilakukan untuk mampu diri pada 1980, Allen berkata lebih banyak tanah perlu dibuka dan varieti padi yang memberikan hasil lebih baik ditanam.

Beliau berkata Malaya ketika itu mengeluarkan 56% daripada jumlah penggunaan. Hari ini kita menghasilkan 62.6%. Ini bermakna selepas 66 tahun, kita, dari segi jumlah penggunaan, hanya berjaya meningkatkan pengeluaran sebanyak 6.6%. Ia sangat menyedihkan.

Pada 1962, Menteri Pertanian ketika itu, Abdul Aziz Ishak berkata Tanah Melayu akan mampu diri dalam pengeluaran beras menjelang 1965 melalui penanaman dua kali. Bagaimanapun, pada tahun berikutnya, Menteri Pertanian baharu, Tan Sri Khir Johari berkata, mampu diri hanya boleh dicapai pada 1970.

Pentadbiran Tun Dr Mahathir Mohamad (1981-2003) menumpukan kepada perindustrian dan pembangunan fizikal sehingga menjejaskan pertanian. Pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi selepas itu mempunyai rancangan untuk memulihkan pertanian tetapi beliau terpaksa meletak jawatan apabila Barisan Nasional mengalami nasib buruk dalam pilihan raya umum.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa tidak semua orang yang berkuasa atau berpengaruh merasakan Malaya/Malaysia perlu mampu diri dalam pengeluaran beras. Ada kalanya beberapa ahli ekonomi termasuk Profesor Ungku Aziz dan menteri Kabinet merasakan lebih masuk akal ekonomi untuk mengimport sebahagian daripada beras daripada tidak bergantung kepada orang lain sepenuhnya.

Sebagai seorang wartawan, saya telah mendengar mengenai keperluan untuk mampu diri beras sejak tahun 1970-an. Ini tahun 2023, dan saya masih mendengar cakap mengenai mampu diri beras.

Orang ramai menjangkakan kerajaan yang dipilih akan merancang untuk jangka masa panjang, khususnya mengenai perkara yang berkaitan dengan keperluan asas mereka, tetapi nampaknya kerajaan selama ini gagal memastikan keterjaminan makanan, atau sekurang-kurangnya memastikan negara mampu mengeluarkan beras yang mencukupi untuk rakyatnya.

Kita juga perlu mengambil kira mereka terutamanya penjawat awam kanan yang dibayar gaji untuk merancang dan melaksanakan program meningkatkan mampu diri beras tetapi gagal berbuat demikian.

Harapan kita semoga kerajaan ini akan memberi tumpuan untuk meningkatkan pengeluaran beras dan menambah baik rantaian bekalan supaya rakyat Malaysia tidak perlu membincangkan mengenai mampu diri atau kekurangan beras dalam tempoh 66 tahun lagi.

Sumber: Free Malaysia Today (13 Oktober 2023)