Mangsa kanser saman Johnson & Johnson kerana kebankrapan ‘penipuan’

Lebih 50,000 orang telah menyaman J&J berhubung produk talkumnya. (Gambar Reuters)

Mangsa menuduh syarikat penjagaan kesihatan itu menggunakan kebankrapan ‘shell company’ yang merujuk kepada sesebuah syarikat atau perbadanan tanpa operasi perniagaan yang aktif atau aset tertentu untuk menyelesaikan tuntutan mahkamah.

NEW YORK: Sekumpulan mangsa kanser menyaman Johnson & Johnson dengan menuduh syarikat penjagaan kesihatan itu melakukan penipuan melalui usaha berulang dan berterusan untuk menggunakan kebankrapan shell company untuk menyelesaikan berpuluh-puluh ribu saman yang mendakwa produk talkumnya mengandungi asbestos dan menyebabkan kanser.

Lima plaintif yang cuba mewakili lebih 50,000 orang yang menyaman J&J berhubung produk talkumnya memfailkan tindakan satu pihak yang dicadangkan di Mahkamah Persekutuan New Jersey. Mereka mendakwa bahawa strategi kebankrapan J&J meletakkan berbilion-bilion dolar daripada capaian plaintif dalam usaha untuk “menghalang, menangguhkan dan menipu wanita ini dan menghalang mereka daripada menjalani hari mereka di mahkamah.”

“Johnson & Johnson sedang bermain permainan catur gelap dengan sistem kewangan dan kehakiman negara ini,” kata Mike Papantonio, seorang peguam bagi plaintif kanser.

Naib presiden litigasi J&J di seluruh dunia, Erik Haas, berkata tuntutan mahkamah itu adalah “Hail Mary pass” oleh peguam plaintif yang tidak mahu anak guam mereka mengundi mengenai cadangan penyelesaian kebankrapan terbaharu syarikat itu.

“Mengapa mereka begitu terdesak untuk menghentikan undian?” Haas berkata. “Fokus kami telah dan akan kekal mencapai penyelesaian penuh, adil dan muktamad bagi litigasi ini, dan membenarkan pihak yang menuntut bercakap untuk diri mereka sendiri.”

Kebanyakan tuntutan undang-undang mengenai talkum ini telah dibawa oleh wanita yang menghidap kanser ovari, manakala kes lain melibatkan penghidap mesothelioma, kanser maut yang dikaitkan dengan pendedahan terhadap asbestos.

J&J telah mengatakan bahawa bedak bayi dan produk talkum lain adalah selamat, tidak mengandungi asbestos, dan tidak menyebabkan kanser.

J&J pertama kali menggunakan gerakan korporat yang dipanggil “Texas two-step” untuk meletakkan liabiliti talkumnya ke dalam anak syarikat baharu yang kemudiannya memfailkan muflis pada 2021. Kebankrapan itu menghentikan tindakan undang-undang daripada diteruskan ke hadapan terhadap J&J, walaupun ia tidak memfailkan kebankrapan itu sendiri.

Itu dan percubaan serupa kedua untuk menyelesaikan litigasi gagal memandangkan mahkamah memutuskan bahawa J&J dan anak syarikatnya tidak mengalami masalah kewangan jadi tidak layak untuk muflis. Syarikat itu berkata pada 1 Mei bahawa ia merancang untuk meneruskan kebankrapan ketiga sebaik sahaja ia mendapat undi yang mencukupi untuk menyokong penyelesaian talkum AS$6.48 bilion.

Tuntutan itu menuntut keputusan bahawa transaksi Texas two-step adalah penipuan kerana ia dilakukan semata-mata untuk melindungi aset J&J daripada litigasi talkum.

Transaksi seterusnya, termasuk memisahkan J&J dengan perniagaan kesihatan penggunanya, Kenvue, juga adalah penipuan, menurut tuntutan mahkamah, yang turut menuntut ganti rugi pampasan dan punitif.

J&J berkata kebankrapan ketiga yang dirancang untuk unitnya akan berbeza kerana ia akan mendapat sokongan daripada lebih 75% orang yang mempunyai tuntutan berkaitan talkum.

Syarikat itu telah menyelaraskan cadangan kebankrapan ketiga dengan mencapai penyelesaian berasingan dengan firma guaman yang mewakili mereka yang menghidap mesothelioma, serta negeri Amerika Syarikat (AS) yang mendakwa syarikat itu gagal memberi amaran kepada pengguna mengenai bahaya produk talkumnya.

Litigasi terhadap J&J disambung semula selepas kebankrapan keduanya ditolak. Dalam perbicaraan baru-baru ini, J&J diarah membayar AS$45 juta dalam kes mesothelioma sementara memenangi kes kanser ovari.

Sumber: Reuters (23 Mei 2024)