Membentuk Semula KAWASAN BANDAR

Kawasan bandar menduduki kurang daripada 1% daripada permukaan tanah Bumi tetapi didiami lebih daripada separuh penduduknya. Walaupun keluli dan konkrit, ramai dan lalu lintas, kota raya dan bandar masih ekosistem yang keadaannya menandakan kualiti kehidupan kita.

Ekosistem bandar yang berfungsi membantu membersihkan air dan udara kita, menyejukkan pulau haba bandar dan menyokong kesejahteraan kita dengan melindungi kita daripada bahaya dan menyediakan peluang untuk berehat dan bermain. Ia juga boleh menjadi tempat bagi sejumlah biodiversiti yang mengejutkan.

Ekosistem bandar mewakili transformasi kawasan semula jadi yang telah diganti dan sering amat terjejas. Perancangan yang lemah menutup tanah dan meninggalkan sedikit ruang untuk tumbuhan di tengah-tengah rumah, jalan dan kilang. Sisa dan pelepasan gas daripada industri, lalu lintas dan rumah mencemarkan saliran air, tanah dan udara. Merebaknya bandar tanpa diteliti melahap lebih banyak habitat semula jadi dan tanah ladang yang subur.

Pemulihan ekosistem bandar memerlukan kesedaran dan komitmen daripada warganegara dan pembuat keputusan. Ruang hijau perlu ditempatkan dalam hati perancang bandar. Kumpulan sivik dan pihak berkuasa perbandaran boleh membersihkan saliran air, menanam pokok dan mewujudkan hutan bandar dan habitat hidupan liar lain di taman, sekolah dan ruang awam lain.

Kaki lima yang telah dan tanah lembap bandar boleh melindungi daripada banjir dan pencemaran. Kawasan perindustrian yang tercemar boleh dipulihkan semula dan ditukarkan kepada rizab semula jadi bandar dan tempat bagi rekreasi dan santai.

KOTA RAYA ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA MASALAH. Kota raya menduduki 2-3% daripada permukaan tanah planet, tetapi sehingga 70-75% sumber semula jadi digunakannya.

Mengembangkan kawasan bandar sering dikaitkan dengan peningkatan dalam penggunaan sumber dan pengeluaran sisa, yang meletakkan tekanan ke atas ekosistem dan rantaian bekalan. Tambahan lagi apabila bilangan penduduk yang tinggal di kawasan bandar semakin berkembang, begitu juga mungkin tumpuan penduduk di kawasan terjejas.

Oleh itu kota raya dan bandar mendedahkan sistem sosial dan ekologi kepada bahaya, dan kesan yang cenderung menjadi lebih buruk dengan perbandaran dan perubahan iklim.

KOTA RAYA BOLEH MENJADI PENYELESAIAN. Dalam beberapa dekad yang lepas, sesetengah kota raya telah mula untuk berubah ke arah model pembangunan bandar yang lebih hijau, mampan dan lebih berdaya tahan. Mereka melabur dalam hutan, tanah lembap dan ruang hijau lain – “infrastruktur hijau” – untuk menangani isu bandar sebelum ini menanganinya dengan penyelesaian kejuruteraan yang sering melibatkan konkrit, aspal dan keluli.

Dirancang dengan sempurna, infrastruktur hijauboleh menjadi lebih murah untuk mewujudkan dan mengekalkannya berbanding penyelesaian kejuruteraan sementara melakukan fungsi yang sama, menjana pendapatan dan pekerjaan serta meningkatkan kualiti alam sekitar bandar.

Hutan bandar dan sekitar bandar membantu mengawal aliran air di kota raya dengan memintas dan menyerap air hujan; mewujudkan alam sekitar yang memihak kepada haiwan dan tumbuhan, oleh itu menyumbang kepada pemuliharaan biodiversiti; dan menyediakan ruang untuk senaman fizikal dan rekreasi, oleh itu meningkatkan kesejahteraan, perpaduan sosial dan kesihatan komuniti bandar.

Hutan yang diuruskan dengan baik di kawasan pedalaman kota memastikan bekalan kualiti air yang baik kepada penghuni bandar dan mencegah hakisan dan kemerosotan tanah.

Apabila disepadukan sepenuhnya ke dalam pengurusan dan perancangan bandar tempatan, pokok dan hutan boleh membantu mengubah kota raya kepada lebih mampan, berdaya tahan, sihat, saksama dan tempat yang selesa untuk didiami. (FAO, 2018)

UN Environment Programme

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

#WorldEnvironmentDay2021 #GenerationRestoration #EcosystemRestoration #Urbanisation #GreenCities #SustainableCities #UrbanWetlands #UrbanConservation