Meningkatkan Kesedaran Pengguna melalui Agroekologi

Perutusan oleh Presiden CAP, Mohideen Abdul Kader dalam prakata buku baharu CAP, “Agroekologi untuk Semua: Inisiatif di Malaysia”:

Agroekologi telah menjadi bahagian intrinsik dalam kehidupan kita sejak manusia mula menanam tanaman makanannya sendiri. Istilah agroekologi telah digunakan sejak tahun 1920-an apabila saintis pertama kali menggunakan prinsip ekologi untuk pertanian, menekankan kepelbagaian dan penggunaan sumber yang berkesan dalam pertanian. Selama bertahun-tahun, ia telah berkembang menjadi pendekatan holistik kepada pertanian, menyepadukan sains dengan sistem ekonomi, sosial dan ekologi.

Bagaimanapun, tumpuan utama sistem pertanian masa kini adalah untuk membekalkan sejumlah besar makanan ke pasaran dunia. Ini telah membawa kepada pertanian intensif sumber dalam indeks harga pengguna (IHP), meningkat sebanyak 3.4% pada Jun 2022, mendorong kenaikan harga makanan sebanyak 6.1%.

Agroekologi boleh digunakan sebagai satu alat yang berkesan bagi menangani dan mengurangkan kemiskinan dan ketidaksamaan. Peralihan yang ketara ke arah pengeluaran makanan yang mampan dan tabiat pengambilan sangat diperlukan, di mana setiap orang mempunyai akses kepada makanan yang sihat dan petani dapat menyesuaikan diri dan menjadi lebih berdaya tahan terhadap cabaran yang semakin meningkat yang dibawa oleh perubahan iklim.

Buku ini memaparkan usaha CAP ke arah menyemai amalan agroekologi yang baik dalam kalangan rakyat Malaysia sejak sedekad yang lalu. Rakyat daripada pelbagai latar belakang yang berbeza, kumpulan umur dan pekerjaan mencuba untuk mengamalkan amalan agroekologi sebagai sebahagian daripada kehidupan mereka.

Kisah pekebun bandar dengan percubaan dan kesilapan mereka yang menarik serta kejayaan  dalam menanam dan menuai tanaman makanan mereka sendiri, adalah contoh terbaik untuk diteladani oleh orang lain, khususnya pencapaian wanita yang telah memastikan ahli keluarga diberi makan dengan apa yang ditanam di kebun kecil mereka sendiri.

Petani yang telah menjauhi agrokimia dan berani menceburi bidang pertanian bebas bahan kimia dengan murah hati berkongsi idea dan kaedah berharga mereka untuk berjaya tanpa bahan kimia. Kesanggupan mereka untuk membimbing petani lain untuk menempuh jalan yang sama sememangnya merupakan ciri agroekologi yang sangat penting. Nasib petani yang tidak mempunyai tanah dan peranan kerajaan juga turut didengari.

Usaha kebun komuniti untuk meningkatkan kesedaran untuk memastikan bumi kita ini bebas toksik amat mengagumkan. Mendekati ahli komuniti dan melibatkan mereka dalam aktiviti berkebun dan membersihkan sungai sememangnya penting pada masa ini. Adalah menjadi harapan saya agar lebih ramai lagi memilih untuk menempuh jalan yang sama.

Komuniti orang asli Sarawak telah mengekalkan kaedah pertanian lama mereka dan bersedia untuk menggunakan teknik pertanian asli yang diperkenalkan oleh CAP dan SAM. Walaupun terdapat pencerobohan tanah nenek moyang mereka dan tarikan kepada bahan kimia pertanian, peranan mereka adalah penting dalam memajukan kemampanan dan biodiversiti.

Pusat orang kelainan upaya yang menyediakan kemahiran dan latihan bertani untuk penghuninya sememangnya satu langkah bernas. Ia membuktikan bahawa kepentingan agroekologi dan amalan pertanian yang sihat bukan sahaja menjadi bidang segelintir orang tetapi juga mereka yang berbeza kemampuannya perlu menerima mesej ini dan menyumbang tenaga mereka untuk belajar dan mengamalkan pertanian.

Pelajar daripada semua peringkat umur dan institusi pendidikan telah menjadi sasaran sepanjang masa CAP dalam menyampaikan mesej agroekologi. Selama bertahun-tahun, pelajar ini telah berkembang dengan baik dengan mempelajari dan menyerap nilai teras utama iaitu memahami, menghormati dan memupuk alam semula jadi. Pelbagai aktiviti alam sekitar yang dijalankan oleh sekolah-sekolah itu membuktikan komitmen dan kejayaan CAP.

Sungguh amat menggembirakan untuk melihat bahawa selama ini, pelajar yang menyertai program CAP membawa ciri-ciri transformasi bersama mereka dan muncul sebagai juara yang telah mengusahakan cara dan strategi untuk menuntut semula hak ke atas biji benih petani luar bandar dan membantu masyarakat orang asli yang tanahnya telah diceroboh.

Akhir sekali, langkah berterusan CAP selama ini ke arah mewujudkan kesedaran mengenai keselamatan dan kedaulatan makanan melalui program agroekologi yang tidak terkira banyaknya patut dipuji. Pengalaman, keprihatinan, pencapaian dan aspirasi pegawai CAP dinyatakan dengan tepat di dalam buku ini.

Adalah menjadi harapan saya agar lebih ramai lagi akan memilih agroekologi sebagai laluan dalam kehidupan mereka. Marilah kita semua bekerjasama untuk menjadikan bumi ini tempat yang lebih sesuai untuk didiami untuk generasi akan datang.

Agroecology Fund