Menjadikan Hidup Lebih Mudah & Semula Jadi

“Cara biasa untuk mengembangkan kaedah ialah dengan bertanya, “Bagaimana dengan mencuba yang ini?” atau “Mencuba yang itu?” akan membawa pelbagai teknik satu demi satu. Pertanian moden hanya menjadikan petani sibuk.

Cara saya bertentangan. Saya menyasarkan cara pertanian semula jadi, menyenangkan yang menghasilkan kerja lebih mudah sebagai ganti kesukaran. “Bagaimana dengan tidak melakukan ini? Bagaimana dengan tidak melakukan itu?” – itulah cara saya berfikir. Akhirnya saya mencapai kesimpulan bahawa tidak perlu untuk membajak, tidak perlu menggunakan baja, tidak perlu membuat kompos, tidak perlu menggunakan racun serangga. Ketika anda benar-benar melakukannya, terdapat beberapa amalan pertanian yang benar-benar diperlukan.

Alasan bahawa teknik yang ditambah baik manusia kelihatan perlu adalah keseimbangan semula jadi yang mengecewakan oleh teknik yang sama, tanah menjadi bergantung kepadanya.

Jalur pemikiran ini tidak hanya berlaku kepada pertanian, tetapi juga kepada aspek lain masyarakat manusia. Doktor dan ubatan menjadi perlu apabila orang mencipta persekitaran yang sakit. Persekolahan formal tiada nilai hakiki, tetapi menjadi perlu apabila kemanusian mencipta keadaan di mana seseorang itu mesti menjadi “berpendidikan” untuk bergaul.”

Masanobu Fukouka, The One-Straw Revolution

Jangan Buat Apa-apa

Dalam suku ekar, Fukuoka menghasilkan 22 gantang beras dan 22 gantang bijirin musim sejuk, cukup untuk memberi makan sehingga 10 orang dan memerlukan beberapa hari bekerja untuk satu atau dua orang bagi menanam dan menuai tanaman. Sistem Fukuoka tersebar dengan meluas di Jepun dan kini diamalkan di hampir berjuta ekar di China.