Mikroplastik ditemui dalam setiap plasenta manusia yang diuji dalam kajian

Mikroplastik dan kepingan sampah lain di dalam pasir di Lanzarote, Sepanyol. (Gambar: Susanne Fritzsche/Alamy)

Para saintis menyatakan kebimbangan terhadap kesan kesihatan, dengan kajian lain menemui zarah dalam arteri

Mikroplastik ditemui dalam setiap plasenta manusia yang diuji dalam satu kajian, membuatkan para penyelidik bimbang mengenai potensi kesan kesihatan terhadap perkembangan janin.

Para saintis menganalisis 62 sampel tisu plasenta dan mendapati plastik yang paling biasa dikesan ialah polietilena, yang digunakan untuk membuat beg dan botol plastik. Kajian kedua mendedahkan mikroplastik dalam semua 17 arteri manusia yang diuji dan mencadangkan zarah itu mungkin dikaitkan dengan penyumbatan saluran darah.

Mikroplastik juga baru-baru ini ditemui dalam darah manusia dan susu ibu, menunjukkan pencemaran yang meluas pada tubuh manusia. Kesan terhadap kesihatan masih belum diketahui tetapi mikroplastik terbukti menyebabkan kerosakan kepada sel manusia di makmal. Zarah boleh bersarang dalam tisu dan menyebabkan keradangan, seperti zarah pencemaran udara, atau bahan kimia dalam plastik boleh menyebabkan kemudaratan.

Sejumlah besar sisa plastik dibuang ke alam sekitar dan mikroplastik mencemarkan seluruh planet, dari puncak Gunung Everest hingga lautan yang paling dalam. Orang ramai diketahui memakan zarah-zarah kecil melalui makanan dan air serta menghirupnya, dan ia ditemui dalam najis bayi dan orang dewasa.

Prof Matthew Campen, di Universiti New Mexico, Amerika Syarikat (AS), yang mengetuai penyelidikan, berkata: “Jika kita melihat kesan pada plasenta, maka semua kehidupan mamalia di planet ini boleh terjejas. Itu tidak bagus.”

Beliau berkata kepekatan mikroplastik yang semakin meningkat dalam tisu manusia boleh menjelaskan peningkatan yang membingungkan dalam beberapa masalah kesihatan, termasuk penyakit radang usus (IBD), kanser kolon pada orang di bawah usia 50 tahun, dan jumlah sperma yang berkurangan. Kajian pada 2021 mendapati penghidap IBD mempunyai 50% lebih mikroplastik dalam najis mereka.

Campen berkata beliau amat bimbang dengan pengeluaran plastik global yang semakin meningkat kerana ia bermakna masalah mikroplastik dalam alam sekitar “hanya semakin teruk”.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Toxicological Sciences, mendapati mikroplastik dalam semua sampel plasenta yang diuji, dengan kepekatan antara 6.5 hingga 790 mikrogram setiap gram tisu. PVC dan nilon adalah plastik yang paling biasa dikesan, selepas polietilena.

Mikroplastik dianalisis dengan menggunakan bahan kimia dan emparan untuk memisahkannya daripada tisu, kemudian memanaskannya dan menganalisis ciri-ciri tanda kimia bagi setiap plastik. Teknik yang sama digunakan oleh saintis di Capital Medical University di Beijing, China, untuk mengesan mikroplastik dalam sampel arteri manusia.

Mikroplastik pertama kali dikesan dalam plasenta pada 2020, dalam sampel daripada empat wanita sihat yang hamil dan melahirkan secara biasa di Itali. Para saintis berkata: “Mikroplastik membawa bersama mereka bahan yang bertindak sebagai pengganggu endokrin, boleh menyebabkan kesan jangka panjang ke atas kesihatan manusia.”

Kepekatan mikroplastik dalam plasenta amat membimbangkan, kata Campen. Tisu itu tumbuh hanya selama lapan bulan, kerana ia mula terbentuk kira-kira sebulan selepas kehamilan. “Organ tubuh anda yang lain terkumpul dalam tempoh yang lebih lama,” tambahnya.

Sumber: The Guardian (27 Februari 2024)