Pastikan Lemon Law Juga Untuk Kenderaan Baharu

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengalu-alukan pengumuman oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) baru-baru ini bahawa ia sedang mengkaji usaha untuk menambah baik undang-undang berkaitan penjualan dan pembelian kenderaan terpakai. Walau bagaimanapun, kami menggesa agar KPDNHEP untuk turut melanjutkan Lemon Law ini terhadap kereta baharu kerana ia juga boleh menghadapi masalah.

Lemon Law ialah remedi untuk pembeli produk pengguna, terutamanya kenderaan bermotor, yang berulang kali gagal memenuhi piawaian kualiti dan prestasi. Lemon Law memperkukuhkan lagi Akta Perlindungan Pengguna (CPA). Ia perlu diperkenalkan untuk menyediakan pengguna yang memegang ‘lemon‘ (elok untuk dilihat tetapi masam dan masam untuk dirasai) sebagai satu jalan penyelesaian undang-undang.

Undang-undang ini memerlukan kereta yang rosak dibaiki atau diganti. Pengguna boleh meminta pengurangan harga atau mendapat bayaran balik. Pada masa ini negara-negara seperti Amerika Syarikat, Singapura, Korea Selatan, China, dan Filipina telah melaksanakan Lemon Law.

Lemon Law telah dimasukkan ke dalam Akta Perlindungan Pengguna (Perdagangan Adil) Singapura (CPFTA) 2004. Kita juga boleh berbuat demikian dengan CPA kita.

Ia mempertimbangkan:

 • Sifat sebenar masalah itu.
 • Bilangan hari kenderaan itu tidak dapat digunakan oleh pengguna bagi pembaikan masalah mekanikal yang sama.
 • Bilangan usaha pembaikan yang dibuat.
 • Jika pembaikan tidak dapat disiapkan dalam tempoh bilangan hari yang dinyatakan dalam Akta, pengeluar bertanggungjawab untuk membeli semula kenderaan yang rosak itu.
 • Lemon Law merangkumi kereta terpakai juga, memperkenalkan senarai semak Laporan Penilaian Kenderaan Standard. Senarai semakan barang ini terdiri daripada pemeriksaan visual, peralatan dan ujian jalan di jalan raya secara serentak oleh kedua-dua peniaga dan pembeli untuk memastikan ketelusan.
 • Ia meliputi pelbagai kecacatan daripada ciri estetika hinggalah kepada masalah berkaitan mekanikal.

Dalam kebanyakan kes, pelbagai kecacatan yang ditemui pada kereta baharu menyebabkan pemilik kereta mempunyai sedikit pilihan kecuali pergi ke pusat pembaikan kereta di bengkel kereta yang sah. Pemilik bermasalah dengan kos lebih daripada RM50,000 tidak boleh memfailkan tuntutan bagi pertukaran atau bayaran balik mereka di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM). Mereka tidak mempunyai pilihan selain membawa syarikat kereta itu ke mahkamah, menanggung proses undang-undang yang mahal dan memakan masa. Seperti sekarang, pemilik kenderaan mungkin menghadapi:

 • Bengkel yang akan menjalankan pembaikan secara percubaan dan kesilapan, membaiki satu bahagian untuk mencari masalah yang tidak dapat diselesaikan yang kemudiannya meneruskan pula pembaikan yang lain. Pusat servis ini mengambil masa sehingga tempoh jaminan tamat dan pemilik kereta kemudiannya dibiarkan membayar untuk pembaikan yang berikutnya bagi kecacatan yang sama.
 • Diagnosis salah oleh jurutera dan mencari kesalahan dengan pemilik kenderaan (seperti penggunaan berlebihan bagi jarak waktu servis) untuk menolak tuntutan bagi kecacatan utama.
 • Terdapat kes kenderaan terbiar di bengkel selama berbulan-bulan, sehingga enam bulan atau lebih, namun tidak dapat memberikan diagnosis, apatah lagi membaiki kenderaan.
 • Pusat servis kereta yang enggan mengakui bahawa kecacatan itu tidak boleh diperbaiki dan oleh itu ia tidak perlu membayar balik atau menggantikan dengan kereta lain seperti yang dikehendaki oleh CPA.
 • Kehilangan penggunaan keretanya setiap kali berada di bengkel. Oleh sebab itu, adalah penting untuk memastikan bilangan berapa kali kereta baharu itu menjalani pembaikan sebelum pemilik boleh memfailkan kes di Tribunal.
 • Ketidakpastian mengenai berapa lamakah kenderaan itu akan berada di pusat servis.

Kereta yang rosak bukan sahaja merugikan pengguna, ia juga tidak selamat di jalan raya dan bahaya kepada pengguna jalan raya yang lain.

Dengan Lemon Law di Singapura, pengguna boleh:

 • Membuat tuntutan bagi produk yang rosak (juga dikenali sebagai lemon) yang dibeli dalam tempoh 6 bulan.
 • Mengharapkan penjual produk yang rosak itu untuk membaiki, menggantikan, membayar balik atau mengurangkan harga produk yang rosak itu (tertakluk kepada syarat-syarat tertentu).
 • Pastikan produk yang rosak itu dibaiki dalam tempoh masa yang munasabah pada kos penjual.
 • Mintalah bagi pengurangan harga semasa menyimpan produk itu atau pulangkan produk itu bagi bayaran balik jika penjual itu gagal untuk membaikinya.

CAP menggesa Kerajaan supaya memperkenalkan Lemon Law untuk semua kenderaan tanpa mengira harga dan mencadangkan bahawa adalah munasabah bagi kereta yang rosak teruk dibaiki dalam tempoh maksimum sebulan, dan tiga percubaan untuk membaikinya adalah munasabah untuk pusat servis membaiki kerosakan yang sama sebelum Lemon Law digunakan.

Kami tidak faham kenapa Lemon Law hanya dicadangkan untuk kereta lama dan mengapa pembeli kereta terpakai perlu membeli jaminan lanjutan untuk kenderaan mereka? Kenderaan terpakai yang hendak dijual hendaklah diperiksa terlebih dahulu oleh Puspakom bagi memastikan ia berada dalam keadaan berjalan yang agak baik.

Kami mengulangi sekali lagi bahawa kerajaan perlu memperkenalkan Lemon Law untuk memastikan pengeluar dan pengedar kereta bertanggungjawab ke atas produk mereka yang rosak dan membaiki kenderaan itu dengan memuaskan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang.

Undang-undang ini juga perlu digunakan untuk kenderaan terpakai. Bilangan kenderaan baharu yang rosak yang masih dimiliki oleh rakyat Malaysia tanpa sebarang cara untuk mendapatkan bantuan undang-undang adalah membimbangkan. Kereta lama berharga kurang daripada RM50,000 sekurang-kurangnya buat masa ini boleh mendapatkan pembelaan undang-undang daripada TTPM.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna-Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang,  23 September 2022