PELAPIK DADA BAYI MR. D.I.Y. TOKSIK

Rangkaian Kedai Secara Sukarela Mengeluarkan Produk Itu di Filipina

Ibu bapa perlu berhati-hati. Plastik pelapik dada bayi mungkin mengandungi bahan kimia toksik yang berbahaya kepada kesihatan bayi.

Di Filipina, kepingan plastik polivinil klorida (PVC) putih Pelapik Dada Bayi Plastik MR. D.I.Y.  didapati dalam analisis makmal mengandungi ftalat di(2-ethylhexyl) (DEHP) pada 86,700 bahagian per sejuta (bps).

Penemuan itu dibuat oleh kumpulan pemerhati toksik di sana, Ecowaste Coalition, yang meminta pengurusan MR. D.I.Y. untuk menghentikan segera penjualan pelapik dada bayi dan memulangkan baki stok kepada pembekal mereka bagi pelupusan mesra alam.

“Kami memuji MR. D.I.Y. kerana mematuhi permintaan kami bagi tindakan untuk melindungi bayi daripada terdedah kepada bahan kimia plastik berbahaya yang diharamkan dalam barangan penjagaan kanak-kanak,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Coalition.

DEHP tergolong dalam keluarga bahan kimia industri yang dipanggil ftalat, yang ditambah kepada beberapa plastik seperti PVC untuk menjadikannya lentur dan lembut. DEHP, bahan kimia pengganggu endokrin atau EDC, diketahui menyebabkan kanser pada haiwan.

Menurut pakar kesihatan alam sekitar, Dr Geminn Louis Apostol dari Sekolah Perubatan dan Kesihatan Awam Ateneo, “pendedahan kepada ftalat dan EDC lain walaupun dalam jumlah yang kecil boleh mengganggu fungsi penting sistem endokrin dan membawa kepada ketidakseimbangan hormon, yang boleh mengakibatkan pengurangan kapasiti intelek, gangguan pembiakan, sistem imun yang lemah, dan isu tingkah laku dan kesihatan yang lain.”

US Consumer Product Safety Improvement Act (CPSIA) mengharamkan DEHP dalam kepekatan lebih daripada 0.1% atau 1,000 bps dalam mainan kanak-kanak dan barangan penjagaan kanak-kanak. Selain daripada pelapik dada bayi, barangan penjagaan kanak-kanak lain yang diliputi oleh pengharaman itu termasuklah botol bayi dan kanak-kanak kecil, puting, cawan menghirup, pakaian tidur dan alat gigit.

DEHP, bersama-sama dengan 5 ftalat lain, dalam kepekatan melebihi 0.1%, juga diharamkan dalam mainan kanak-kanak di Filipina.

Selain plastik pelapik dada bayi, ujian makmal juga mengesan ftalat yang diharamkan dalam barangan penjagaan kanak-kanak lain yang dibeli oleh EcoWaste Coalition daripada peruncit lain, termasuk lapisan plastik seluar dalam bayi boleh guna semula dengan 14.3% DEHP dan tikar menukar lampin bayi dengan 8.62% diisononyl phthalate (DINP) dan 0.325% DEHP.

“Peraturan yang diperkukuh dan diperluaskan termasuk ketelusan bahan kimia diperlukan untuk melindungi janin dan kanak-kanak daripada ftalat dan EDC lain dalam produk dan alam sekitar,” kata kumpulan itu.