Penyelesaian Segera Perlu Dicari untuk Hidup Bersama dengan Monyet

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) berasa amat amat bimbang dan kecewa dengan penakaian kera di Batu Caves, Gombak, Selangor pada Jun 2023.

Penakaian terhadap 20 ekor monyet, sebahagian daripadanya berada di dalam sangkar ditembak dari jarak dekat, oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) menimbulkan kemarahan penduduk pangsapuri Sunway Mas yang membuat laporan polis terhadap Perhilitan.

Alasan Perhilitan dalam membuat penakaian itu dengan menembak kera adalah disebabkan oleh aduan mengenai kerosakan harta benda. Walaupun penakaian secara amnya kelihatan merupakan cara yang paling berkesan dari segi kos bagi mengurangkan populasi kera yang mengganggu, menembak tidak selalunya membawa kematian serta-merta tetapi penderitaan yang berpanjangan bagi haiwan yang cedera.

Penakaian bukanlah penyelesaian yang mudah kepada masalah itu kerana pakar hidupan liar bersetuju bahawa ia bukanlah jawapan muktamad kepada masalah dengan monyet. Haiwan seperti monyet akan cepat berkembang semula selepas penakaian. Selain itu, monyet lain yang mencari ruang dan kawasan akan mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh monyet yang menjalani penakaian yang akan membawa kepada konflik.

Biasanya penakaian bukanlah hanya dengan pergi ke tapak yang bermasalah untuk menembaknya. Ia adalah mengenai menghapuskan yang sakit dan yang paling lemah, yang tua dan yang sangat muda. Mengeluarkan yang jantan dan betina daripada kumpulan itu mungkin mengubah dinamik pasukan. Apabila dinamika pasukan itu diubah, monyet mungkin akan berpindah dari tempat penakaian dilakukan, membawa masalah ke kawasan lain.

Penempatan semula adalah satu lagi pilihan yang mungkin boleh dilakukan namun kera yang dipindahkan mungkin membiak secara produktif di kawasan itu sehingga melimpahkan  masalah itu ke kampung jiran. Ia juga boleh menyebabkan konflik antara kumpulan yang dipindahkan dengan monyet yang menghuni di kawasan itu dan juga kemungkinan menularkan penyakit kepada populasi monyet baru.

Pada masa lalu kontraseptif/pensterilan kera adalah satu cara untuk mengurangkan ancaman monyet. Kaedah ini adalah intensif buruh dan melibatkan kakitangan terlatih selain memakan masa. Program sebegini mesti berterusan sehingga populasi kera stabil dan mula berkurangan.

Konflik manusia-monyet wujud selagi manusia menyerang habitat kera. Primat menghadapi pelbagai ancaman yang sama yang dihadapi oleh banyak spesies hidupan liar daripada pengembangan pertanian; habitat berpecah-belah mengakibatkan kehilangan ketersambungan kanopi; perancangan bandar yang lemah mengakibatkan pencerobohan ke dalam habitat hidupan liar; dan populasi manusia yang sentiasa berkembang.

Disebabkan kehilangan habitat asal dan sumber makanan, monyet tertarik dengan sifat manusia sebagai sumber makanan dan air. Secara umumnya, motivasi makanan adalah punca utama konflik manusia-hidupan liar yang disebabkan oleh kera ekor panjang. Selagi manusia dan kera berkongsi ruang dan sumber, pasti ada interaksi antara keduanya.

Tidak melakukan apa-apa bukanlah satu tindakan yang boleh dilaksanakan. Gabungan pendekatan untuk mengurangkan konflik kera manusia perlulah termasuk penguatkuasaan ketat terhadap makanan dan pengurusan sampah untuk menghalang akses monyet, usaha untuk kewujudan bersama melalui pengukuhan dan pengembangan habitat yang dilindungi yang sesuai untuk hidupan liar.

Mengelakkan penebangan hutan dan menanam pokok baharu di kawasan hutan adalah langkah dalam mengurangkan kadar konflik dalam jangka masa panjang. Akhirnya, pihak berkuasa kerajaan, penggubal dasar, penyelidik, pengurus hidupan liar, komuniti tempatan dan orang asli mestilah bekerjasama untuk membangun, mempromosi dan melaksanakan strategi berkesan dalam pengurusan spesies yang terlalu banyak dan bukannya menghapuskannya.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 24 Julai 2023