Percepatkan pengenalan Lemon Law untuk kenderaan lama dan baharu

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDNKSH) meneliti undang-undang berkaitan penjualan dan pembelian kenderaan terpakai dan baharu. Walaupun KPDNKSH telah mengumumkan bahawa mereka sedang meneliti undang-undang berkaitan penjualan dan pembelian kenderaan terpakai, CAP telah meminta Kementerian untuk memperluaskan Lemon Law kepada kereta baharu juga.

Kereta baharu juga boleh menjadi rosak (‘lemon’) dan kes baru-baru ini di mana kereta rosak lapan jam selepas pembelian hanyalah satu contoh.

Lemon Law ialah remedi untuk pembeli produk pengguna, terutamanya kenderaan bermotor, yang berulang kali gagal memenuhi piawaian kualiti dan prestasi. Lemon Law memperkukuh Akta Perlindungan Pengguna (CPA). Ia perlu diperkenalkan untuk menyediakan pengguna yang mempunyai ‘lemon’ (sedap dilihat tetapi rasa masam dan masam untuk dirasai) sebagai jalan penyelesaian undang-undang.

Undang-undang ini memerlukan kereta yang rosak dibaiki atau diganti. Pengguna boleh meminta pengurangan harga atau mendapatkan bayaran balik. Pada masa ini, negara seperti Amerika Syarikat, Singapura, Korea Selatan, China, dan Filipina telah melaksanakan Lemon Law.

Lemon Law dimasukkan ke dalam Akta Perlindungan Pengguna (Perdagangan Adil) Singapura (CPFTA) 2004. Kita juga boleh berbuat demikian dengan CPA kita.

Ia mempertimbangkan:

 • Sifat sebenar masalah itu.
 • Bilangan hari kenderaan tidak dapat digunakan oleh pengguna bagi pembaikan masalah mekanikal yang sama.
 • Bilangan usaha pembaikan yang dibuat.
 • Sekiranya pembaikan tidak dapat disiapkan dalam tempoh bilangan hari yang dinyatakan dalam Akta, pengeluar bertanggungjawab untuk membeli semula kenderaan yang rosak.
 • Lemon Law merangkumi kereta terpakai juga, memperkenalkan senarai semak Laporan Penilaian Kenderaan Standard. Senarai semakan barang ini terdiri daripada pemeriksaan visual, peralatan dan ujian di jalan raya secara serentak oleh kedua-dua peniaga dan pembeli untuk memastikan ketelusan.
 • Ia meliputi pelbagai kecacatan daripada estetika hinggalah kepada masalah berkaitan mekanikal.

Dalam kebanyakan kes, pelbagai kecacatan yang ditemui pada kereta baharu menyebabkan pemilik kereta mempunyai sedikit pilihan kecuali pergi ke pusat pembaikan kereta di bengkel kereta yang sah. Pemilik bermasalah dengan kos lebih daripada RM50,000 tidak boleh memfailkan tuntutan pertukaran atau bayaran balik mereka di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM). Mereka tidak mempunyai pilihan selain membawa syarikat kereta itu ke mahkamah, menanggung proses undang-undang yang mahal dan memakan masa. Seperti sekarang, pemilik kenderaan mungkin menghadapi:

 • Bengkel yang akan menjalankan pembaikan secara percubaan dan kesilapan, membaiki satu bahagian untuk mencari masalah tidak diselesaikan dan kemudiannya meneruskan pula pembaikan yang lain. Pusat servis mengambil masa sehingga tempoh jaminan tamat dan pemilik kereta kemudiannya dibiarkan membayar untuk pembaikan berikutnya bagi kecacatan yang sama.
 • Diagnosis salah oleh jurutera dan mencari kesalahan pemilik kenderaan (seperti penggunaan berlebihan bagi jarak waktu servis) untuk menolak tuntutan bagi kecacatan utama.
 • Terdapat kes kenderaan terbaring di bengkel selama berbulan-bulan, sehingga enam bulan atau lebih, namun tidak dapat memberikan diagnosis, apatah lagi membaiki kenderaan.
 • Pusat servis kereta yang enggan mengakui bahawa kecacatan tidak boleh diperbaiki dan oleh itu ia tidak perlu membayar balik atau menggantikan dengan kereta lain seperti yang dikehendaki oleh CPA.
 • Kehilangan penggunaan keretanya setiap kali berada di bengkel. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bilangan berepa kali kereta baharu menjalani pembaikan sebelum pemilik boleh memfailkan kes di Tribunal.
 • Ketidakpastian mengenai berapa lama kenderaan akan berada di pusat servis.

Menjual kereta yang rosak bukan sahaja merugikan pengguna, ia juga tidak selamat di jalan raya dan bahaya kepada pengguna jalan raya yang lain.

Dengan Lemon Law di Singapura, pengguna boleh:

 • Membuat tuntutan untuk produk yang rosak (juga dikenali sebagai lemon) yang dibeli dalam tempoh 6 bulan.
 • Mengharapkan penjual produk yang rosak itu untuk membaiki, menggantikan, membayar balik, atau mengurangkan harga produk yang rosak (tertakluk kepada syarat-syarat tertentu).
 • Pastikan produk yang rosak itu dibaiki dalam masa yang munasabah pada kos penjual.
 • Mintalah bagi pengurangan harga semasa menyimpan produk itu atau pulangkan produk itu untuk bayaran balik jika penjual gagal membaikinya.

CAP menggesa Kerajaan supaya memperkenalkan Lemon Law untuk semua kenderaan tanpa mengira harga dan akan mencadangkan bahawa adalah munasabah kereta yang rosak teruk dibaiki dalam tempoh maksimum sebulan, dan tiga percubaan adalah munasabah untuk pusat servis membaiki kereta yang sama. kecacatan sebelum Lemon Law digunakan.

Kenderaan terpakai yang hendak dijual hendaklah diperiksa terlebih dahulu oleh Puspakom dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi memastikan ia berada dalam keadaan yang cukup baik sebelum sebarang transaksi jualan dilakukan. Kami telah menerima aduan bahawa kereta terpakai mula memberi masalah mekanikal sejurus selepas pembelian dan kadangkala, kereta itu adalah ‘kereta potong’ (kereta yang menggunakan bahagian yang diambil daripada kereta sekerap), atau meter perbatuan kereta mereka telah diusik untuk menunjukkan bacaan yang lebih rendah.

Kami mengulangi bahawa kerajaan perlu memperkenalkan Lemon Law untuk memastikan pengeluar dan pengedar kereta bertanggungjawab ke atas produk mereka yang rosak dan untuk membaiki kenderaan itu dengan memuaskan seperti yang dikehendaki oleh undang-undang. Undang-undang juga perlu digunakan untuk kenderaan terpakai dan juga kenderaan baharu. Bilangan kenderaan baharu yang rosak yang masih dipegang oleh rakyat Malaysia tanpa sebarang cara untuk mendapatkan bantuan undang-undang adalah membimbangkan. Kereta lama berharga kurang daripada RM50,000 sekurang-kurangnya buat masa ini boleh mendapatkan pembelaan undang-undang daripada TTPM.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 16 Januari 2024