Persatuan Pengguna Pulau Pinang Gesa bagi Tindakan pada Hari Sisa Sifar Antarabangsa

Sempena Hari Sisa Sifar Antarabangsa pada 30 Mac 2024, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa setiap orang untuk mengambil tindakan ke arah sifar sisa. Pendekatan sisa sifar yang berakar umbi dalam keadilan sosial dan alam sekitar ialah cara yang berpatutan dan berkesan untuk mengurangkan pelepasan iklim, membina ekonomi tempatan yang berdaya tahan dan meningkatkan kesejahteraan masyarakat.

Matlamat Hari Sisa Sifar Antarabangsa adalah untuk meningkatkan kesedaran mengenai keperluan mendesak untuk menangani pengurusan sisa dan untuk menggalakkan penggunaan mampan dan corak pengeluaran.

Teras pergerakan sisa sifar ialah pemahaman bahawa sisa adalah masalah sistemik yang berpunca daripada corak penggunaan kita dan bukannya kebimbangan pelupusan semata-mata. Beralih daripada budaya pakai buang kepada paradigma sisa sifar memerlukan pencegahan sisa daripada dijana sejak awal. Ini melibatkan penyasaran kedua-dua corak pengeluaran dan penggunaan dalam ekonomi linear kita. Ia memerlukan tanggungjawab dan penglibatan aktif daripada pengguna, syarikat dan pembuat dasar.

Beberapa amalan sisa sifar yang mudah tetapi berkesan yang boleh dijalankan oleh pengguna ialah:

> Bawa Beg Sendiri: Gunakan beg guna semula yang diperbuat daripada kain atau bahan tahan lama lain semasa membeli-belah bagi barangan runcit untuk mengelakkan penggunaan beg plastik sekali guna.

> Bawa Botol dan Cawan Air Guna Semula: Bawa botol dan cawan guna semula  dan bukannya botol pakai buang apabila ke kedai kopi atau kafe.

> Elakkan Plastik Sekali Guna: Tolak plastik sekali guna seperti straw, kutleri dan bekas seberapa yang boleh. Pilih alternatif guna semula seperti penyedut minuman keluli tahan karat, kutleri guna semula dan botol air.

> Pilih Pilihan Bebas Pakej: Beli barang seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan pukal tanpa pembungkusan yang tersedia. Bawa bekas atau beg untuk menyimpannya dan mengurangkan sisa pembungkusan.

> Kompos Sisa Makanan: Mulakan kompos sisa buah-buahan dan sayur-sayuran, serbuk kopi dan kulit telur dan bukannya membuangnya ke dalam tong sampah. Pengkomposan membantu mengurangkan sisa tapak pelupusan, memanjangkan jangka hayat tapak pelupusan, dan menghasilkan tanah yang kaya dengan nutrien untuk berkebun.

> Membaiki dan Guna Semula: Panjangkan jangka hayat barangan dengan membaikinya dan bukannya membuangnya, dan guna semula barangan lama bagi kegunaan baharu untuk mengurangkan sisa.

> Kitar Semula: Mengisih dan kitar semula bahan seperti kertas, kaca, logam dan plastik tertentu mengikut garis panduan kitar semula tempatan untuk mengalihkannya daripada tapak pelupusan dan menjimatkan sumber.

> Kurangkan: Minimumkan pembaziran dengan membeli hanya apa yang diperlukan, mengelakkan produk terlalu dibungkus dan memilih produk dengan pembungkusan minimum atau boleh dikitar semula. Pilih produk berkualiti tinggi dan tahan lama yang akan bertahan lebih lama dan kurang memberi kesan kepada alam sekitar.

> Menolak: Tolak pembungkusan yang tidak perlu atau berlebihan, bahan promosi dan hadiah percuma untuk mengurangkan jumlah sisa yang dijana.

Amalan sisa sifar memberikan banyak kelebihan. Ia bukan sahaja mengurangkan pencemaran dan memelihara sumber semula jadi, tetapi ia juga mewujudkan persekitaran yang lebih sihat untuk semua makhluk hidup. CAP menggesa pengguna untuk mengambil tindakan yang bermakna pada Hari Sisa Sifar Antarabangsa ini. Sama ada menolak plastik sekali guna, mengompos sisa organik atau menyokong dasar pengurangan sisa, setiap individu mempunyai kuasa untuk membuat perubahan. Bersama-sama, kita boleh mengubah arus sisa ini dan membuka jalan ke arah masa depan yang lebih bersih dan hijau bagi generasi akan datang.

#ThisIsZeroWaste